Szerző: Ady Krisztián

2008. május 28. 13:31

Centeket kér a processzormagok használati díjaként a Google

[Techworld] Közzétette a Google a webes alkalmazásokat fejlesztők számára létrehozott App Engine rendszer túlhasználati díjait. A programozóknak továbbra is 500 megabájtnyi tárhely és akár havi 5 millió weboldal kiszolgálására elegendő sávszélesség, erőforrás áll rendelkezésére alkalmazásonként ingyenesen, ennél nagyobb rendszerterhelés felett azonban már fizetni kell. Nem sokat.

[Techworld] Közzétette a Google a webes alkalmazásokat fejlesztők számára létrehozott App Engine rendszer "túlhasználati" díjait. A programozóknak továbbra is 500 megabájtnyi tárhely és akár havi 5 millió weboldal kiszolgálására elegendő sávszélesség, erőforrás áll rendelkezésére alkalmazásonként ingyenesen, ennél nagyobb rendszerterhelés felett azonban már fizetni kell. Nem sokat. <>Az optimalizálásra ösztönző díjtáblázat szerint minden egyes pluszban tárolt gigabájtnyi adatárt 15-18 dollárcentet kell majd leszurkolni havonta a keresőóriásnak, míg a processzorokat jobban terhelő, több mint 5 millió oldalletöltést generáló alkalmazások processzormagonként óránként 10-12 centtel növelik a hó végi számlát. Egy gigabájtnyi plusz kimenő adatforgalom 11-13 centbe, az alkalmazás felé érkező adatok pedig 9-11 centbe kerülnek havonta.

A Google az Apps fejlesztésben is érdekelt felhasználóinak saját tárterületét és infrastruktúráját kínálta fel áprilisban, az App Engine segítségével saját webes alkalmazásokat írhatunk. Alkalmazásainkat a Google szerverei szolgálják ki, szinte korlátlan skálázhatóságot, garantált erőforrást biztosítva. A Google Sitesszal létrehozott, kívülről is látható, vagy éppen intranetes oldalainkat akár saját webes alkalmazásokkal is kibővíthetjük az Apps Engine segítségével.

Mindehhez nem szükséges saját infrastruktúra, mindent a Google tárol, futtat. A béta állapotban indult App Engine kezdeti 10 ezres fejlesztői limitje mára már 60 ezerre bővült, de még mindig több mint 150 ezren várakoznak arra, hogy felvegyék őket a programba. A Google blogbejegyzése szerint az App Engine-ben megírt Python-alkalmazások skálázódását saját Bigtable adatbázisrendszere, illetve az automatikus terheléselosztás és replikáció teszi lehetővé. Az alkalmazásokhoz használhatók a keresőóriás már korábban közzétett programozási interfészei is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról