:

Szerző: Ady Krisztián

2008. május 5. 16:49

Tenyérnyire zsugorította komplett üzemanyagcelláját a Sony

[TechOn] Tenyérnyi méretűre csökkentette komplett üzemanyagcellája méretét a Sony. A működő, akár már kereskedelmi forgalomban kapható mobil lejátszókhoz, készülékekhez is megfelelő prototípust Atlantában, a Small Fuel Cells 2008 rendezvényen mutatták be.

[TechOn] Tenyérnyi méretűre csökkentette komplett üzemanyagcellája méretét a Sony. A működő, akár már kereskedelmi forgalomban kapható mobil lejátszókhoz, készülékekhez is megfelelő prototípust Atlantában, a Small Fuel Cells 2008 rendezvényen mutatták be.

Az apró készülékben nem csak maga az üzemanyagcella, hanem egy kiegészítő, másodlagos lítiumpolimer akkumulátor, a vezérlőelektronika és egyéb szükséges komponensek is helyet kaptak. Ez a méret már megfelelő ahhoz, hogy az üzemanyagcellát valódi készülékekben is alkalmazzák, akár kereskedelmi forgalomban is megjelenhessen.

A metanol-alapú üzemanyagcellák kémiai reakció során termelnek rendkívül tiszta, környezetbarát energiát. A kicserélhető vagy feltölthető üzemanyagcella katalizátorának felületén a metanol víz jelenlétében szén-dioxiddá alakul át, az így felszabadult elektronok pedig az áramszedő lemez felé áramlanak. A kémiai reakció során tehát vízmolekulák, szén-dioxid, hő és elektromos energia keletkezik a cellában. Az üzemanyagcellákkal kapcsolatos kutatások már évek óta folynak, napjainkig már több tucat vállalat jelentette be üzemanyagcellákkal kapcsolatos fejlesztéseket.

A Sony aktív, azaz üzemanyagot a membránhoz juttató pumpát is tartalmazó cellája is metanolt alkalmaz üzemanyagként. A másodlagos, lítiumpolimer akkumulátort folyamatosan tölti az üzemanyagcella, majd a készülékek folyamatos, stabil áramellátásáért ez az akkumulátor felel. A vállalat nem közölt pontos paramétereket, de az azonnali energiaigényt 3 wattig képes tolerálni a tenyérnyi hibrid cella.

Sony üzemanyagcella

A Sony üzemanyagcellája 10 milliliter metanolból annyi energiát képes előállítani, amivel egy 1seg szabványú televízióadást lejátszó mobiltelefon 14 órán át üzemelhet. Normál akkumulátorokkal ez csak ennek töredékéig lenne lehetséges, csupán pár óra üzemidőre számíthatnának a készülékek tulajdonosai.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.