Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 9. 11:37

Meghódítják a világot az olcsó noteszgépek

A kategóriateremtő ASUS Eee PC-ből és a hozzá hasonló szuperolcsó noteszgépekből tavaly még csak 500 ezer darab fogyott, de 2012-ben már 9 millió gép eladása várható 3 milliárd dollár értékben. Az IDC elemzőcég ebbe a kategóriába azokat a 7-10 hüvelykes kijelzővel szerelt, 500 dollárnál olcsóbb noteszeket sorolja, amelyek teljes operációs rendszerrel rendelkeznek, külső alkalmazások is futnak rajtuk, illetve vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaznak.

[HWSW] A kategóriateremtő ASUS Eee PC-ből és a hozzá hasonló szuperolcsó noteszgépekből tavaly még csak 500 ezer darab fogyott, de 2012-ben már 9 millió gép eladása várható 3 milliárd dollár értékben. Az IDC elemzőcég ebbe a kategóriába azokat a 7-10 hüvelykes kijelzővel szerelt, 500 dollárnál olcsóbb noteszeket sorolja, amelyek teljes operációs rendszerrel rendelkeznek, külső alkalmazások is futnak rajtuk, illetve vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaznak.

Olcsó?

Noha az elkövetkező években milliószám kerülnek majd a felhasználókhoz ilyen laptopok, a rendkívül alacsony áruk miatt a gyártók nem sok bevételt és nyereséget tudnak majd rajtuk realizálni -- a 9 millió gép mellett 3 milliárdosra becsült piac azt jelenti, az átlagos eladási ár 2012-re 333 dollárra csökken majd. Ez azonban nem tántorítja el a cégeket attól, hogy belépjenek erre a piacra. Az azonban már most is látszik, hogy a gyártók a nagyobb nyereség érdekében erőteljesen törnek felfelé: egyre-másra tűnnek fel a színen az olyan "olcsó" noteszek, amelyek ára a 800-1000 dollárt közelíti.

Az Intel 2008 és 2011 között több mint 100 millió olcsó számítógép eladását várja világszerte -- ez a szám 47 millió olcsó noteszből, illetve 60 millió kifejezetten internetezésre szánt mobil eszközvől tevődik össze. Jerry Shen, a Eee PC-vel kategóriát teremtő Asustek elnöke úgy véli, 2008-ban 10 millió, 2009-ben pedig már 20 millió ilyen eszköz talál gazdára.

A szuperolcsó noteszek eredeti koncepciója szerint a fejlődő országokban oktatási segédeszközként hivatottak szolgálni, azonban az eladási előrejelzések alapján úgy tűnik, a legtöbbjük az Egyesült Államokba, és már fejlett PC-piaccal rendelkező európai és ázsiai országokba kerül majd, ahol második-harmadik PC szerepét töltik be. Az IDC szerint ezek a notebookok már csak azért sem lesznek a fejlődő országokban élő gyerekek tanszerei, mert alapvetően vezeték nélküli internetkapcsolatra tervezték őket -- ami inkább a fejlett piacokra jellemző. Az IDC úgy véli, a kicsi és olcsó noteszek főleg a fiatalok, iskolások körében lesznek rendkívül népszerűek. Az Eee-vel, és a hozzá hasonló olcsó noteszek közül néhánnyal a hazai piacon is biztosan találkozhatunk majd.

Eee és társai

A világpiacon már közel egy éve kapható a kategóriateremtő Eee PC, amelyet azonban hivatalosan csak most kezdtek Magyarországon forgalmazni. A 800x480 pixel felbontású 7 hüvelykes kijelzővel rendelkező ASUS 701 teljes magyar lokalizációval kapható, ami a magyar operációs rendszer mellett két év hazai garanciában is megmutatkozik. A 80 ezer forintos Eee PC-ben 512 megabájt memória és négy gigabájt SSD háttértár, valamint WLAN-adapter teljesít szolgálatot. A gép rendelkezik vezetékes hálózati csatlakozóval, három USB 2.0 eszköz és egy külső monitor is csatlakoztatható hozzá, a kijelző felett pedig egy VGA felbontású webkamera néz velünk szembe.

ASUS Eee PC 900

Miközben az ASUS 701 hazai forgalmazása még csak most indul, a világpiac már a 900-as sorozat érkezését üdvözölheti. A 900 MHz-es Celeron köré épített gépben a korábbinál nagyobb méretű, 9 hüvelykes, 1024x600 pixel felbontésú kijelző kapott helyet, a memória már 1 gigabájtos, a háttértár pedig 12-20 gigabájtos flash memória lehet. A webkamerát is lecserélték a tervezők, a 900-as sorozatban már 1,3 megapixeles felbontásút találni. A 802.11b/g vezeték nélküli kommunikációra képes, Windows XP-vel vagy Linuxszal rendelhető gép 550 dollárba kerül.

[+] Kipróbáltuk az Asus mini Eee PC-jét

Az MSI Wind már komolyabb gépnek tűnik, a csúcsváltozata 1,6 GHz-es Intel Atom processzort és 1 gigabájt memóriát tartalmaz, az adatok tárolásáról pedig 80 gigabájtos merevlemez gondoskodik. Az olcsó noteszgépet Bluetooth 2.0 adapterrel és 1,3 megapixeles webkamerával is felszerelik, a kényelmes gépelés érdekében pedig azt a billentyűzetet kapja, amely a gyártó nagyobb modelljeiben is megtalálható. A Wind LED-háttérvilágításos kijelzője kiviteltől függően 8,2 vagy 10 hüvelyk átlójú, mindkét esetben 1024x600 pixel felbontású. A notesz Windows XP-vel vagy Linuxszal is rendelhető lesz. A belépőmodell ára 299 euró, de a csúcsváltozatért 699 eurót kérnek, ami már jócskán kívül esik az IDC által definiált kategória határain.

MSI Wind

Az ECS G10IL notesze ezzel szemben 500 dollár alatt érkezik, a forgalmazása a tervek szerint a nyáron indul, bár hazai elérhetőségről egyelőre nem tudni. A kiviteltől függően 8,9 vagy 10,2 hüvelykes kijelzővel rendelkező gépben Intel Atom (Diamondville) processzor teljesít szolgálatot, hozzá legfeljebb 2 gigabájt memória kapcsolódhat. A G10IL-t Bluetooth- és Wi-Fi-vezérlővel is ellátták, de készül belőle 7,2 Mbps sebességű HSDPA-adóvevővel felszerelt verzió is, amely az ősszel debütálhat. A G10IL három USB-porttal, Ethernet-csatlakozóval és 1,3 megpixeles webkamerával is rendelkezik.

ECS G10IL

Nem is olyan olcsó: Compaq 2133

Magyarországon valószínűleg hivatalosan nem fogják forgalmazni a HP Compaq 2133-at, azonban a rendkívül stílusos házba zárt, és műszaki paramétereit tekintve is figyelemre méltó gép mindenképp szót érdemel. A parányi számítógép a kilenc hüvelykes nagyfelbontású kijelzőjével megmutatja, hogy az olcsóbb, Eee PC által teremtett kategóriának legtetején lehet minőségi anyagokból, kompromisszummentes gépet is alkotni, és szinte biztosra vehető, hogy a 2133 nem kevés Eee-rajongót pártoltat majd át magához.

A Compaq 2133 az Egyesült Államokban nem kevesebb mint öt különböző változatban kapható, mindegyikükben ultraalacsony feszültségű VIA C7M szív dobog. mely modelltől függően 1, 1,2 és 1,6 gigahertz frekvencián üzemelhet. A háttértároló 120 vagy 160 gigabájtos, rázkódásvédelemmel felvértezett merevlemez, vagy 4 gigabájtos flash meghajtó lehet. A masina az internetet gigabit sebességre is alkalmas vezetékes és 802.11 a/b/g vezeték nélküli hálózatokra kapcsolódva is elérheti, ha mobil szélessávon szeretnénk netezni, azt az 54 milliméteres ExpressCard kártyahelybe illeszthető HSDPA adatkártyákkal tehetjük.

HP Compaq 2133

A Compaq 2133 a karcálló bevonattal ellátott, szélesvásznú, 1280x768 képpontos kijelzőn kívül akár 2048x1536 képpontos felbontásig is képes kezelni a külső monitorokat. A gép anodizált alumíniumházán két USB 2.0 port, egy sztereó mikrofonbemenet és egy fülhallgató-kimenet is helyet kapott, de a notesz rendelhető VGA felbontású webkamerával is. A HP Compaq 2133 belépőmodellje még beleesik az IDC által definiált kategóriába, hiszen épp 499 dollárba kerül, de a csúcsváltozatért már 849 dollárt kell fizetni, ami már egyáltalán nem szuperolcsó.

Az eddig említett modelleken kívül számos további gép érkezése várható a piacra, az ismert PC-gyártók közül a Dell és az Acer is jelezte, hogy meg fog jelenni ebben a szegmensben -- az Acer már két gépet is bejelentett. Várhatunk még olcsó pici PC-t többek között a Gigabyte-tól, de a HWSW értesülései szerint a hazánkban ismert Clevónak is lesz ilyen aprócska gépe, nem lepődnénk meg, ha a magyar PC-márkák (pl. Albacomp, FEFO, Qwerty) zászlaja alatt ezzel is találkoznánk a boltokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról