Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Május végén jöhet a Firefox 3.0 kiadásra jelölt változata

Bodnár Ádám, 2008. május 13. 09:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Mozilla befagyasztotta a Firefox 3.0 RC1 kódját, amelyet május végén ki is ad. A nyílt forrású böngésző mögött álló szervezet szerint mintegy 1,2 millió felhasználóhoz szeretnék eljuttatni a kiadásra jelölt előzetest, hogy a lehető legtöbb visszajelzést, észrevételt gyűjtsék be a végleges verzió júniusra ígért megjelenése előtt.

hirdetés
[HWSW] A Mozilla befagyasztotta a Firefox 3.0 RC1 kódját, amelyet május végén ki is ad. A nyílt forrású böngésző mögött álló szervezet szerint mintegy 1,2 millió felhasználóhoz szeretnék eljuttatni a kiadásra jelölt előzetest, hogy a lehető legtöbb visszajelzést, észrevételt gyűjtsék be a végleges verzió júniusra ígért megjelenése előtt.

Jelenleg úgy tűnik, a Firefox 3.0 fejlesztési ciklusában mindössze egyetlen RC lesz, amelyet közvetlenül a végleges verzió követ majd. Mike Schröpfer fejlesztési vezető azonban a Mozilla.dev.planning fórumban leírta, hogy amennyiben komoly bugra akadnak, akkor több Release Candidate verzióra is szükség lehet. A Firefox 2.0-ból a 2006-os megjelenése előtt összesen három RC-t adott ki a Mozilla, és idén márciusban Schröpfer még úgy vélekedett, a Firefox 3 esetében sem lesz ez másképp.

A nyílt forrású böngésző legújabb változatának fejlesztése nem kimondott sikertörténet: a programnak az eredeti tervek szerint már tavaly meg kellett volna jelennie. A számos új szolgáltatás mellett átszabott kezelőfelülettel is felvértezett böngészőból szokatlanul sok, összesen öt bétaváltozatot adtak ki, a legutóbbit hat hete jelentették meg. Ha valaki a Firefox 3 bétáját használja, annak a böngészője automatikusan frissülni fog az RC változatra.

Közben elkezdtek szivárogni az első információk a Firefox 4-ről, vagy legalábbis a tervezett újításokról. Chris Beard, a Mozilla alelnöke egy interjúban fellebbentette a fátylat többek között a Prism technológiáról, amely az offline is működő webalkalmazások fejlesztését hivatott segíteni. A cél az, hogy bármilyen weboldal vagy webalkalmazás elérhető legyen akár a böngészőn kívül is, akár egy telepített szoftver.

A Firefox 4 másik fontos újdonságának a Weave ígérkezik, amely nem az asztali rendszerek, hanem az internet felé terjeszti ki a böngésző képességeit. A cél az, hogy a felhasználói élményt webszolgáltatások integrációjával tegyék még teljesebbé. Ennek alapjai már a Firefox 3-ban is megtalálhatók a Placesben, amely a meglátogatott oldalakat és a kedvenceket fogja össze. A Firefox 4-ben ez tovább "okosodhat", például egy webcím begépelésekor a korábbi keresések alapján javaslatokat tesz. Szintén a Weave teszi majd lehetővé, hogy a Firefox 4 felhasználói a saját beállításaikat, tárolt adataikat (pl. könyvjelzők, mentett jelszavak, meglátogatott oldalak) mindig, mindenhonnan elérjék, függetlenül attól, hogy honnan és milyen készülékkel csatlakoznak a netre.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!