Szerző: Bizó Dániel

2008. május 22. 17:22

Új mérföldkőhöz érkezett a nyílt forrású grafikus hardverek fejlesztése

Az Open Graphics Project egyik korai gyümölcseként előrendelhető már az OGD1 kártya. Az OGD1 egy hardverfejlesztési platform, melynek segítségével a nyílt forráskódú közösség reményei szerint a jövőben a végfelhasználók számára is megfelelő grafikus kártyák készülhetnek.

[HWSW] Az Open Graphics Project egyik korai gyümölcseként előrendelhető már az OGD1 kártya. Az OGD1 egy hardverfejlesztési platform, melynek segítségével a nyílt forráskódú közösség reményei szerint a jövőben a végfelhasználók számára is megfelelő grafikus kártyák készülhetnek.

Az Open Graphics Project (OGP) célja, hogy nyílt forrású grafikai hardverarchitektúrát hozzon létre, hasonlóan a nyílt forráskódú szoftverekhez -- elsősorban nyílt forráskódú szoftverek számára. A projekt létrejötte a grafikus chipeket szállító vállalatok gyenge drivertámogatásának eredménye. A Traversal Technology által kifejlesztett OGD1 feladata lesz, hogy teljesen nyíltan dokumentált grafikus hardver kifejlesztését segítse programozható kapumátrix chipje (FPGA) révén, de az Open Hardware Community vélhetően egyéb hardverek kifejlesztésében is alkalmazza majd.

A PCI/PCI-X felületen csatlakozó OGD1 lelkét egy Xilinx Spartan-III XC3S4000 FPGA adja egy Lattice LFXP10 FPGA társaságában. A kártyán 256 megabájt DDR400-as memória foglal helyet 128 bites sínen, 2 DVI és egy S-video kimenet található. Az OGD1 jelenleg B revíziója gyakorlatilag üresen érkezik, vagyis nincs felprogramozva semmilyen alkalmazási területre, a Traversal a közeljövőre ígéri a VGA emulációt végző logikai programozást, mellyel már felbootolható akár egy PC is.

Az OGD1 egyúttal finanszírozási forrásként is szolgál a Traversal és az OGP számára, melyből finanszírozni lehet majd a grafikus logika, majd a chip elektronikai kifejlesztését -- egy használható, termelésbe küldhető design létrehozásának költsége több millió dollárra rúghat. A kártya listaára 1500 dollár. A chip Verilog kódját és a kártyák felépítését GPL, a BIOS-t és a drivereket BSD licenc alatt tervezik közzétenni majd. További részletek a Traversal oldalán találhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról