:

Szerző: Bizó Dániel

2008. május 27. 16:37

Az olcsó mini noteszek piacára igyekszik behatolni a VIA

Mini ultrahordozható notebookok számára készített nyíltan hozzáférhető referenciadesignt a VIA Technologies, hogy ezzel segítse a gyártók fejlesztéseit és lerövidítse a piacra kerüléshez szükséges időt, ezen keresztül pedig saját chipjei iránt igyekszik keresletet gerjeszteni.

[HWSW] Mini ultrahordozható notebookok számára készített nyíltan hozzáférhető referenciadesignt a VIA Technologies, hogy ezzel segítse a gyártók fejlesztéseit és lerövidítse a piacra kerüléshez szükséges időt, ezen keresztül pedig saját chipjei iránt igyekszik keresletet gerjeszteni.

Nyílt mini notebook, vagyis OpenBook

A VIA OpenBook a tajvani cég közleménye szerint az ultrahordozható notebookok gyorsan növekvő szegmensét célozza meg, a ereje pedig abban rejlik, hogy a specifikációk a CAD-állományokkal együtt a Creative Commons Attribution Share Alike 3.0 licenc alatt szabadon letölthetőek a cég partnerei számára. Az OpenBookban egy szélesvásznú 8,9 hüvelykes panel kapott helyet 1024x600-as felbontással. A gép mindössze 24 centiméter széles és 17,5 centiméter mély, vagyis felülete jóval kisebb egy A4-es lapénál, legnagyobb vastagsága pedig 3,6 centiméter.

A gép tömege a VIA szerint 1 kilogramm alatt marad, melyet egy kiskapacitású, 4 cellás, 2600 mAh-s akkumulátorral ér el -- az akkumulátoridő ezzel ideális esetben 3-4 óra közé eshet, köszönhetően a rendszer várhatóan jóval 10 watt alatti fogyasztásával. Az OpenBook természetesen a VIA ultramobil platformjára épít, melynek lelkét egy VIA C7-M ULV processzor képezi, azt pedig egy VIA VX800-as chipset szolgálja ki, integrált VIA Chrome9 HC3 grafikával.

Az ultraalacsony feszültségű processzor még a 90 nanométeres csíkszélességű gyártási eljáráson készült Esther magot takarja, mely legfeljebb 1,6 gigahertzes órajelen üzemelhet, adatbusza pedig másodpercenként 800 megatranszferre képes. A processzor fogyasztása tartósan legfeljebb 3,5 wattot tesz ki a VIA adatai alapján, terheletlenül ugyanakkor 0,1 wattal is beéri, az alacsony hőfejlődés mellé pedig rendkívül kompakt, mindössze 21 milliméter oldalhosszúságú négyzetes tokozás társul.

A VX800 chipset valójában egyetlen ultraitengrált chipből épül fel, szintén négyzetes tokozásának egy oldala pedig mindössze 33 milliméteres. Az OpenBookban legfeljebb 2 gigabájt DDR2 memóriát kezelő chipsethez VIA Chrome9 HC3 grafikus processzor tartozik, mely DirectX 9 kódok gyorsítására képes MPEG-2, MPEG-4, VC-1 és DiVX videofolyamok dekódolásának hardveres támogatása mellett. A Realtek HD audiochip és gigabites Broadcom Ethernet vezérlő mellett a VIA alapesetben Broadcom Wi-Fi és Bluetooth chipet szerelt a gépbe, de opcionálisan képes fogadni HSDPA, WiMAX, EV-DO kártyamodulokat is.

Az OpenBook rendelkezik a szokásos kapcsolódási lehetőségekkel, így D-Sub VGA-kiemenet, 3 USB port, multiformátumú kártyaolvasó is megtalálható rajta, multimédiás extraként pedig webkamerát is kapunk. Az OpenBook támogatja a Windows XP és Vista mellett az összes népszerű Linux-disztribúciót a VIA állítása szerint, mely alatt nagyjából az Ubuntu, Red Hat és Fedora Core, SUSE, Gentoo és Debian disztribúciókat kell vélni.

Kicsi chiptervező nagy reményekkel

Az OpenBook nyilvánvalóan az ASUS Eee PC-vel berobbantott mini notebook szegmensből igyekszik minél nagyobb szeletet kihasítani majd a VIA chipjeinek azáltal, hogy leegyszerűsíti a notebookgyártók számára új modellek piacra dobását. A szabadon letölthető CAD-fájlokkal a tervezők egy komplett, működő gépet kapnak kiindulási alapként, melyet saját elképzeléseik szerint alakíthatnak, ami rendkívüli mértékben csökkenti a tervezési időt, és egyúttal a fejlesztéshez tapadó költségeket. A mini notebookok szegmense, melyet az Intel netbookoknak hív, rendkívüli pezsgésben van, a nagyobb gyártók sorra jelentik be és dobják piacra termékeiket: az Eee PC-t követően már piacon a HP Compaq 2133, közeleg az MSI Wind és az ECS G10IL, az Acer nemrég bejelentette a Computexen elinduló Aspire One-t, de jön a Gigabyte és a hírek szerint a Dell és a Clevo is készülődik.

A mára már pénzügyi problémákkal küszködő VIA számára nagy visszatérési lehetőséget tartogatnak a mini notebookok. Jelenleg a meghatározó szereplők közül egyedül a HP gépe épít a VIA platformjára, ugyanakkor a cég léptékével már ez is jelentősen megdobja chipjeinek szállításait: a Digitimes információi szerint éves szinten 500 ezer darabról van szó jelenleg. A HP-hoz csatlakozhat a Gigabyte gépe is. Az Acer Aspire One gépe hivatalosan meg nem erősített információk szerint bár Intel Atom processzorra épít, a vállalat által előrejelzett 5-7 milliónyi "olcsó számítógép" jól jelzi a vállalatok által érzékelt piaci potenciált. Az Asustek a jelenleg folyó negyedévben 1,2-1,3 millió Eee PC eladásával számol.


HP Compaq 2133

Bár az OpenBookot még az Estherrel jelentette be, a VIA következő generációs processzorának már folyik a tesztelése, a vállalat nemrég szétküldte partnerei számára a prototípusokat a rendszerek validációja céljából. Az Isaiah kódnéven ismert chip az Esthertől egy gyökeresen eltérő, merőben új architektúrát valósít meg a Fujitsu 65 nanométeres gyártástechnológiáján. Az energiahatékonyságot szem előtt tartásával a mérnököknek 2-4-szer nagyobb teljesítményt sikerült kicsikarniuk a C7-tel azonos fogyasztási keretből, állítja a tervezőcsapat vezetője, Glenn Henry. Az Isaiah teljesen platformkompatibilis az Estherrel, vagyis mindössze egy BIOS-frissítésre van szüksége. Kereskedelmi megjelenése a harmadik negyedévre várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.