Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 21. 11:37

Szupervékony aktív mátrixos OLED kijelzővel szerelt notebookot mutatott be a Samsung

A Samsung olyan noteszgép-prototípust mutatott be, amelynek kijelzője a teljese új AMOLED (aktív mátrix OLED) technológián alapul. A notebook nem csak egyedi kijelzőjével tűnik ki a tömegből, hanem billentyűzetével is, amely teljes egészében érintésérzékeny.

[HWSW] A Samsung olyan noteszgép-prototípust mutatott be, amelynek kijelzője a teljese új AMOLED (aktív mátrix OLED) technológián alapul. A notebook nem csak egyedi kijelzőjével tűnik ki a tömegből, hanem billentyűzetével is, amely teljes egészében érintésérzékeny.

Az OLED előnye az LCD-kijelzőkkel szemben, hogy nem igényel háttérvilágítást, ezért jóval vékonyabb és kevesebbet fogyaszt, emellett színei is teltebbek, fényereje és kontrasztja is egy nagyságrenddel jobb, emellett még éles szögből is kiválóan látszik, az LCD-ktől eltérően nem sötétül el. OLED kijelzőkkel ma már számos hordozható készülékben találkozhatunk, legyen szó akár mobiltelefonokról, MP3-játszókról vagy csúcskategóriás fényképezőgépekről, de ilyen méretben ez a megjelenítési technológia még nem terjedt el, mivel a prototípusban haznált 12 hüvelykes, 1280x768 pixeles notebook-kijelző ára ma még csillagászati lenne.

Samsung notebook AMOLED kijelzővel

Az AMOLED az OLED technológia leszármazottja, amely az aktív mátrixos megvalósításnak köszönhetően még az OLED-nél is kevesebbet fogyaszt. Az AMOLED lényegében az OLED és TFT technológia egyfajta ötvözete, ahol -- a passzív OLED kijelzőkkel ellentétben -- nem képpont-soronként, hanem az aktív mátrixon keresztül minden pixelhez külön-külön jut el az áram, ami jóval gyorsabb reakcióidőt és alacsonyabb fogyasztást is eredményez. A két technológia ötvözése révén az OLED kijelzők alkalmasak lehetnek gyorsan változó tartalom, például filmek vagy videojátékok megjelenítésére anélkül, hogy az LCD-knél megszokott elmosódást látnánk.

Az AMOLED technológia egyik legfőbb fejlesztője a Samsung, amely már 2006-ban bemutatott egy 17 hüvelykes AMOLED kijelzőt 1600x1200 pixeles felbontással, 1000:1 kontrasztaránnyal és 0,01 ms-nál is kisebb utánhúzási idővel. A dél-koreai cég jelenleg évi 1,5 millió OLED-kijelző gyártására rendelkezik kapacitással, melyet 2009-re megduplázna, 2010-re pedig megnégyszerezne. Ezzel együtt a gyártási költségeket is csökkenteni lehetne, így nagyobb méretben is elérhetőbbek lennének ezek a megjelenítők, akár tévék számára is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról