:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 11. 09:20

Network Computing: a Sun bejelentette UltraSPARC IV-re és AMD Opteronra épülő rendszereit

A Sun Microsystems a San Franciscóban rendezett Network Computing 04-Q1 eseményen számos új terméket mutatott be, köztük Sun UltraSPARC IV és AMD Opteron processzorra épülő szervereit. Noha a számítógépek hivatalos premierje már megtörtént, a kereskedelmi megjelenés csak a következő hónapok során esedékes.

A Sun Microsystems a San Franciscóban rendezett Network Computing 04-Q1 eseményen számos új terméket mutatott be, köztük Sun UltraSPARC IV és AMD Opteron processzorra épülő szervereit. Noha a számítógépek hivatalos premierje már megtörtént, a kereskedelmi megjelenés csak a következő hónapok során esedékes.

Az UltraSPARC IV tulajdonképpen nem más, mint két UltraSPARC III processzormag, amelyeket egy lapkára integráltak. Az UltraSPARC III 14 fokozatú futószalagot és 6 végrehajtóegységet (2 ALU, 1 branch, 1 LOAD/STORE, 2 FPU/SIMD) tartalmaz, így az UltraSPARC IV-ben összesen 12 végrehajtóegység kapott helyet. Az elsőszintű adatcache processzormagonként 64 kbyte, az utasításcache pedig 32 kbyte méretű. Az UltraSPARC IV másodszintű gyorsítótárja 16 Mbyte méretű, mindkét processzormag 8 Mbyte-hoz férhet hozzá. A chip integrált SDRAM-vezérlőt tartalmaz, amelyhez legfeljebb 16 Gbyte memória kapcsolható.

Amint az ismert, a Sun közép- és felső kategóriás szerverei az ún. Uniboard technológiára épülnek, az Uniboard a processzorokat és memóriát tartalmazó modul. A legújabb Uniboard már UltraSPARC IV processzorokra épül és segítségével az UltraSPARC III-alapú szerverek is bővíthetők még abban az esetben is, ha a processzorok órajele eltérő. Az UltraSPARC IV jelenleg 1,05 GHz-es és 1,2 GHz-es változatban hozzáférhető.

Az UltraSPARC IV első példányait még 130 nanométeres csíkszélességgel gyártják, a processzormag 66 millió tranzisztort tartalmaz, mérete 356 mm2, vagyis a chip alig lesz kisebb, mint a 6 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral felszerelt Madison magos Intel Itanium 2. A Madison magmérete 374 mm2, a szintén két processzormagot tartalmazó IBM Power4+ 274 mm2 méretű.

A Sun gyártópartnerével, a Texas Instrumentsszel együttműködésben fejleszti a chipek 90 nanométeres csíkszélességű verzióit, az UltraSPARC IV újabb verziója még az idén debütál. A pletykák szerint azon a lapkán már integrált L2 cache kap helyet, az off-chip L3 gyorsítótár pedig 32 Mbyte méretű lesz. A tegnapi rendezvényen Scott McNealy elnök-vezérigazgató be is mutatta az UltraSPARC IIIi és az UltraSPARC IV 90 nanométeres csíkszélességű változatát. McNealy szerint az új chipek elődjüknél akár kétszer is nagyobb teljesítményt nyújthatnak.

A tegnap bemutatott, UltraSPARC IV chipeket tartalmazó szervercsalád csúcsmodellje a Sun Fire E25K, amely teljes kiépítésben 72 processzort tartalmaz. Az áprilisban piacra kerülő gépek induló ára 825 ezer dollár, egy 48 processzort és 192 Gbyte memóriát tartalmazó konfigurációért 2,24 millió dollárt kér a Sun. Az első, UltraSPARC IV-alapú Sun szerverek márciusban jelennek meg és 12 (Sun Fire E4900) vagy 24 (Sun Fire E6900) processzort taralmaznak. A Sun szerint az UltraSPARC IV akár 80 százalékkal nagyobb teljesítményt kínál, mint elődje. A rendszerek előre telepített Java Enterprise System szoftverrel és a Sun Remote Services Net Connect rendszerfigyelési szolgáltatással együtt érkeznek.


Scott McNealy (Sun), Hector Ruiz (AMD) és a Sun Fire v20z

Szintén a mai rendezvényen debütált a Sun első Opteron-alapú szervere, a Sun Fire v20z. A kétprocesszoros számítógép rackbe szerelhető és 1U magas, az ára pedig kevesebb mint 3 ezer dollár. A v20z Linux vagy Solaris operációs rendszerrel rendelhető. A Solaris x86-változata egyelőre csak 32 bites kivitelben létezik, de az év második felében várható a natív AMD64 verzió. A vállalat a Java Enterprise Systems szoftverrendszert is optimalizálni fogja Opteronra. A Sun a következő negyedévben mutatja be négy Opteron processzort tartalmazó szerverét.

Az opteronos szerverek kapcsán a Sun bejelentette, hogy megvásárolja a Kealia vállalatot, amely az AMD nyolcadik generációs szerverprocesszorára épülő rendszereket fejleszt. A részvénycserés ügylet érdekessége, hogy a Kealia egyik alkalmazottja az az Andy Bechtolsteim, aki a Sun egyik alapítója volt és 1995-ben távozott a vállalattól. Scott McNealy üdvözölte Bechtolsteim visszatérését. Elemzők szerint a Kealia felvásárlása egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy a Sun a jövőben komolyan számít az Opteronra.


Scott McNealy és Andy Bechtolsteim

A vállalat bejelentett egy promóciót is, amelynek keretén belül a szoftverfejlesztők ingyen kapnak egy Opteron-alap Sun Fire v20z szervert, ha megvásárolják a Solaris x86 Edition operációs rendszer ötfelhasználós licencét, a Java Enterprise Server fejlesztői változatát, valamint további fejlesztőeszközöket. A licenceket három évre kell megvásárolni, évente 1499 dollárért.

A Sun a tegnapi napon egy Intel-alapú szervert is bejelentett, mégpedig a két Xeon processzorra épülő Sun Fire B200x blade szervert. A vállalat szerint a Sun Fire B200x pengeszerver a legjobb ár/teljesítmény értéket és processzorsűrűséget kínálja a 3U magas kivitelű pengeszerverek piacán. Az N1 Grid Provisioning Server 3.1 Blades Edition felügyeleti és menedzsment-szoftver kétszer gyorsabb a korábbi verziónál és a szerverek telepítési idejét napokról percekre csökkenti.

A Sun emellett bemutatta a Solaris 10 operációs rendszer előzetését és közölte, hogy a végleges változat az év végén lesz elérhető. A Sun állítása szerint a Solaris 10 mintegy 600 újdonságot tartalmaz. Szintén a Network Computing 04-Q1 rendezvényen a Sun bejelentette a Java Enterprise System negyedéves firssítését, amely többek között már mobil portálelérést is kínál. A Java Enterprise System lelke, a Sun Java System Application Server Platform Edition 8 az első igazán Java 2 Platform Enterprise Edition (J2EE) 1.4-kompatibilis alkalmazásszerver. Új fejlesztőeszközök, például a Sun Java Studio Enterprise és a Sun Java Studio 8 növeli tovább a fejlesztők teljesítményét és termelékenységét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.