Szerző: Bizó Dániel

2004. február 18. 09:15

Sun N1 Grid: új név, új irány

[CNET] A Sun Microsystems (Sun) az eddig N1 néven ismert operátor-platformját N1 Gridre keresztelte át, valamint fontolgatja a szoftver fizetési konstrukciójának megváltoztatását. A megismert elképzelések szerint a jövőben a vevők eszközeik száma után fizetnének.

[CNET] A Sun Microsystems (Sun) az eddig N1 néven ismert operátor-platformját N1 Gridre keresztelte át, valamint fontolgatja a szoftver fizetési konstrukciójának megváltoztatását. A megismert elképzelések szerint a jövőben a vevők eszközeik száma után fizetnének.

A névváltozás a Sun azon erőfeszítéseit jelzi, hogy az N1-et jelenlegi, kifinomult felügyeleti szoftver formájából mielőbb egy grandiózus vízió kulcselemévé tegye, ahol a jövőben a vállalatok számítási kapacitásukat megosztják egymással. Az N1 virtualizációs és erőforráskiosztási szolgáltatásokat biztosít a tárolóeszközökhöz, szerverekhez és blade szerverekhez, valamint egyes alkalmazásokhoz.

A Sun jövőképe szerint a számítási teljesítményt hamarosan hasonlóan lehet majd vásárolni ahhoz, ahogyan az áramot és a vizet beszerezzük. Az infrastruktúra és a hardverek automatikusan az egyes számítási feladatokhoz fognak igazodni, így azok az előírt határidőn belül könnyedén elvégezhetőek lesznek, jelenleg kivitelezhetetlen rugalmassággal követve a változó üzleti igényeket.

Az új fizetési konstrukcióról Jonathan Schwartz, a Sun szoftverekért felelős igazgatója beszélt egy elemzői konferencián. A vállatok gépeként évente fix összeget fizetnének az N1 platform minden eleméhez való hozzáférésért. Az viszont nem derült ki, hogy a vállatok összes számítástechnikai eszköze, vagy csak az N1 által felügyelt berendezések után kell majd fizetni ebben a finanszírozási modellben.

A fizetendő összeg nagysága sem került szóba, de áraival valószínűleg a Sun erős nyomást fog gyakorolni versenytársaira, ahogyan a korábban bevezetett Java Enterprise System (JES) esetében is tette. A cég új, UltraSparc IV processzorának márciusi megjelenésével egy időben valószínűleg nagy mértékű kedvezményt fog biztosítani az N1 Grid szoftverek vásárlói számára.

Schwartz elmondása szerint rengeteg tapasztalatot szereztek a JES bevezetése óta, melyért 100 dollárt kér alkalmazottanként a Sun. Elmondása szerint a vállalatok immár inkább az előre kalkulálható éves költségeket igénylik.

A Sun N1 Grid főleg az IBM on-demand és a HP Adaptive Enterprise stratégiájával mérkőzik meg a piacon. Mindhárom vállalat több induló vállalkozást vásárolt fel annak érdekében, hogy minél előbb felfuttathassa saját megoldását. Több olyan jelentős szereplő is jelen van a versenyben, mint a Veritas, a Microsoft vagy a Computer Associates.

A Sun reményei szerint a fürtözött, hálózatos megoldások a tudományos és technikai felhasználás után -- melyhez a cég Grid Engine nevű szoftvere is nyújtott segítséget -- végre a mindennapi üzleti életben is teret fognak nyerni. Ezt a reményt fejezi ki az N1 nevének "Griddel" való megtoldása.

A nyílt megoldások elkötelezettjeként az N1 szoftverfejlesztői csomag támogatja más felügyeleti szoftverek hozzáférését az N1 Grid által használt számítástechnikai eszközök erőforrásaihoz. Ezáltal a vállalatok szabadon kombinálhatnak különböző szállítóktól származó eszközöket is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról