Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 12. 12:22

A Sony Ericsson és az Ericsson egyes mobiljai is áldozatul eshetnek az adattolvajoknak

A Nokia után a Sony Ericsson is beismerte, hogy egyes készülékei áldozatul eshetnek a bluesnarfing jelenségnek, vagyis rosszindulatú felhasználók Bluetooth kapcsolaton keresztül adatokat módosíthatnak vagy törölhetnek a telefonból. A bluesnarfing ellen nem lehet védekezni, ráadásul a behatolásnak nincs semmi nyoma, így a mobiltelefon tulajdonosának nem is lesz tudomása arról, hogy az adatokat megváltoztatták, esetleg ellopták.

A Nokia után a Sony Ericsson is beismerte, hogy egyes készülékei áldozatul eshetnek a "bluesnarfing" jelenségnek, vagyis rosszindulatú felhasználók Bluetooth kapcsolaton keresztül adatokat módosíthatnak vagy törölhetnek a telefonból. A bluesnarfing ellen nem lehet védekezni, ráadásul a behatolásnak nincs semmi nyoma, így a mobiltelefon tulajdonosának nem is lesz tudomása arról, hogy az adatokat megváltoztatták, esetleg ellopták.

Nemrég a Nokia közölte, hogy egyes készülékei sérülékenyek, azonban a finn vállalat közölte, hogy nem ad ki javítást a problémára, ugyanis a hiba csak kevés számú készüléket érint és nem várható, hogy a bluesnarfing jelenség széles körben elterjedjen. A Nokia azt tanácsolja a szóban forgó telefonok tulajdonosainak, hogy a Bluetooth adóvevőt tartsák kikapcsolva és csak akkor aktiválják, amennyiben arra valóban szükség van.

A Sony Ericsson közölte, hogy a T610 és T68i, valamint az Ericsson T39, T68 és R520 modellek sérülékenyek, azonban a legújabb szoftverekben a hiba már javítva van. A vállalat azt tanácsolja a szóban forgó telefonok tulajdonosainak, hogy ellenőrizzék a készülékük szoftverének verzióját, és amennyiben az R1A081, akkor keressék fel a szervizt és kérjék a szoftver frissítését. A gyártó emellett azt javasolja, hogy a felhasználók csak akkor kapcsolják be e Bluetooth adóvevőt, ha arra valóban szükség van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról