Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Intel Developer Forum 2004 tavasz: 64 bites kiegészítés a Pentium 4-ben és a Xeonban

Bodnár Ádám, 2004. február 18. 18:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az évente kétszer megrendezett Intel Developer Forum most is számos újdonságot tartogat. Az első nap kétségkívül legnagyobb bejelentése, hogy az Intel komoly, útmutató kihívásnak tekinti az AMD új processzor-családját, ezért hasonló megoldással jelentkezik a közeljövőben. Helyszíni tudósításunk San Franciscóból.

hirdetés
2004 tavaszán az Intel a kaliforniai San Franciscóban rendezte meg az Intel Developer Forumot. Ez alkalommal a világ 50 országából összesen több mint 5 ezer résztvevő érkezett a három napos konferenciára, amely valójában nem is egy, hanem két rendezvény: az eddig megszokott témákkal foglalkozik a Systems konferencia, emellett az Intel, valamint iparági partnerei külön szekciót nyitottak a nagyvállalati megoldásoknak. A Solutions konferencia központjában most a vállalati mobil megoldások állnak. A két konferenciát egy kiállítás egészíti ki, ahol az Intel mellett több mint 180 cég és szervezet mutatja be újdonságait.

A tavaszi Intel Developer Forum első, nagyobb lélegzetű előadását Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója tartotta. Beszédének központjában az átalakulás áll, egészen pontosan az a folyamat, ahogy az informatikai ipar átalakítja más iparágak életét. Barrett példaként említette a Fordot, ahol nemrégiben fejezték be a Ford GT sportkocsi tervezését és fejlesztését, a folyamat már teljes egészében számítógépeken zajlott. Ennek köszönhetően a munkálatok a megszokott 40-50 hónap helyett csupán 22 hónapig tartottak. A Ford mérnökei munkájukhoz természetesen Intel Xeon és Itanium alapú rendszereket használtak.

Barrett rámutatott, hogy az elmúlt évek során az informatikai ipart talán túlságosan is felhevült érdeklődés kísérte, azonban ebben az időszakban számos új, az informatikával és számítástechnikával szorosan összefüggő piac és tudományág alakult ki, többek között ilyen a digitális média, vagy az élettudományok, az emberi szervezet kutatása, modellezése. Videofelvételről az IDF vendége volt Stephen Hawking professzor, aki a világegyetem keletkezésével kapcsolatos kutatásaihoz egy 152 darab Itanium 2 processzort tartalmazó SGI fürtözött rendszert használ.

Az Intel elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy egy új technológia piaci bevezetéséhez nem elég egyetlen vállalat megmozdulása, az iparágnak együtt kell mozdulnia, hogy a legyártott chipek köré infrastruktúra épüljön, rendelkezésre álljanak a szoftverek, alkalmazások, fejlesztői eszközök, kialakuljon az a környezet, amelyben a termék életképes lehet és valódi megoldást nyújthat a vevők problémáira.

A fenti gondolatmenetet követve jelentette be Barrett, hogy a következő generációs Xeon, a második negyedév során piacra kerülő, 90 nanométeres csíkszélességű technológiával gyártott Nocona magos processzor 64 bites kiegészítést kap. Barrett direkt utalást nem tett arra, hogy ez vajon az AMD chipjeiből már ismert módon történik-e, azonban az elejtett megjegyzésekből arra lehet következtetni, hogy az Intel kiegészítései részben vagy egészben megegyeznek az AMD64-gyel. A Nocona magos Xeon mellett a Pentium 4-ben is bemutatkozik az Intel 64 bites kiegészítése, az LGA775 tokozású processzorokban az Intel már engedélyezi a használatukat. Az év végén pedig a kettőnél több processzoros rendszerekbe szánt Potomac kódnevű Xeon lapkákban is megjelenik a 64 bites címzés.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!