Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

AMD64: Linux és Windows 64 biten

Miklós Tamás, 2004. február 15. 21:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az AMD tavaly tavasszal mutatta be első 64 bites processzorát, az Opteront. Az azóta eltelt idő alatt számos új, 64 bites megoldást mutatott be a cég, azonban a hozzájuk készülő 64 bites operációs rendszerekről és szoftverekről még mindig csupán jövő időben hallunk. Vajon sikerül az idén az AMD-nek előretörnie az AMD64 technológiával?

Az 1969-ben alapított Advanced Micro Devices (AMD) hosszú évek óta jelen van az x86 processzorok piacán mint az Intel egyik legerősebb ellenfele. Az elmúlt években ugyan a cég piaci részesedése néhol rapszodikusan ingadozott, és a negyedéves üzleti mérlegek sem épp jó híreket tartalmaztak, azonban az utóbbi időben az AMD technológiailag vitathatatlanul a saját lábára állt. Talán még emlékszünk azokra az időkre, amikor az Intel által a 100 MHz-es határnál hátrahagyott 486DX4 processzorból az AMD még nem volt rest kisajtolni újabb 33 MHz-et és AMD 5x86 néven piacra dobni az így létrejövő Pentium-75 ellenlábast. Talán még az is rémlik sokaknak, hogy volt valaha egy igazi, tisztán önerőből életre hívott Pentium kategóriás AMD processzor is, mely K5 néven borzolta a kedélyeket az 1996-os esztendőben.

A csetlések-botlások sorából nem hagyhatjuk ki a K6-ot sem, mely a NexGen akvizíciója után végre egy versenyképes terméket hozhatott volna az AMD-nek -- ha nem lett volna az Intel Pentium II-höz képest gyenge a lebegőpontos teljesítménye, és ha hamarabb sikerült volna a cégnek keresztülverekednie magát a szükséges gyártástechnológiai váltáson. Nem járt jobban az AMD a 3DNow! utasításkészlettel sem, mely a K6 gyenge lebegőpontos egységét hivatott volna ellensúlyozni. Az AMD eme önálló alkotása sem sikerült fényesen, az új SIMD utasítások játékokban való remek felhasználhatósága nem volt elég ahhoz, hogy az Intel konkurens SSE utasításkészletével szemben felül tudjon kerekedni.

Az igazi fordulatot végül a K7 hozta, melynek sikerre vitele érdekében az AMD minden követ megmozgatott. A projekt vezetését egy DEC-es veteránra, Dirk Meyerre bízta, aki két új foglalatot (Slot A, Socket A) és korszerű, nagyteljesítményű buszrendszert (DEC EV6) is álmodott az Athlon köré. Ezzel az AMD a saját lábára állt, hiszen már nem az Intel buszrendszerét és foglalatát használta, ráadásul a processzor is teljes egészében önálló tervezésű volt, noha még mindig a jól bevált, 32 bites Intel x86 utasításkészletet használta.

Cikkünkben az AMD K8 "Hammer" családú processzorok utasításkészletét és az új processzorokban megbúvó technológiát vettük górcső alá. Bevetettünk minden rendelkezésre álló eszközt, hogy bemutassuk és próbára tegyük a K8 processzorok 64 bites utasításkészletét és a Hammer architektúrában rejlő, eleddig még kiaknázatlan lehetőségeket.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.