Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. február 11. 08:00

Nem volt versenyjogsértő a Vodafone szerződési feltételeinek módosítása

Jogsértés hiányában megszüntette az általános szerződési feltételek 2003. március 15-i megváltoztatása miatt, a Vodafone ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Mint emlékezetes, a mobilvállalat elsőként bevezetett átalánydíjas GPRS szolgáltatására utólag alkalmazott adatforgalmi korlátozással kapcsolatban többen, több fórumhoz is panaszt nyújtottak be.

[HWSW] Jogsértés hiányában megszüntette az általános szerződési feltételek 2003. március 15-i megváltoztatása miatt, a Vodafone ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Mint emlékezetes, a mobilvállalat elsőként bevezetett átalánydíjas GPRS szolgáltatására utólag alkalmazott adatforgalmi korlátozással kapcsolatban többen, több fórumhoz is panaszt nyújtottak be.

A Vodafone 2002 nyarán -- nem sokkal a Matáv Mindenkinek kedvezmény megszűntét követően -- előfizetői számára korlátlan, átalánydíjas GPRS hozzáférést kínált. A Vodafone egy évre garantálta árait, s mivel a szolgáltatást előfizetők számára tette elérhetővé, rövid idő alatt mintegy húszezer felhasználó kötelezte el magát hosszabb-rövidebb időre a szolgáltató mellett.

A Vodafone 2003 márciusától adatforgalmi korlátozást vezetett be a GPRS hozzáférésre. A korlátozás egyaránt érintette a már meglévő -- gyakran hűségszerződéssel a szolgáltatóhoz kötött -- és az új előfizetőket is. A korlátozás akkora port vert fel, hogy számos egyéni előfizető különböző hatóságokhoz fordult, így a Hírközlési Felügyelethez, Hírközlési Döntőbizottsághoz és a Gazdasági Versenyhivatalhoz is.

Dr. Zavodnyik József, a GVH eljáró versenytanácsának vezetője lapunknak elmondta: több bejelentés is érkezett a versenyhivatalhoz, ám az eljárást végül hivatalból indították: ebben az esetben a bejelentésnek nincs különösebb jelentősége, legfeljebb annyi, hogy a határozatból kap egy példányt a bejelentő is -- akit egyébként nem vonnak be az eljárásba.

A versenyhivatal arra hivatkozva szüntette be az eljárást, hogy jogsértés nem történt. Ezt alátámasztandó, a kiadott közleményben a GVH hangsúlyozza: egyrészt a fogyasztó által megkötött szerződés feltételeiből (és a vállalkozás által nyújtott tájékoztatásból) a fogyasztó számára ki kellett derülnie annak, hogy a vállalatot megilleti az egyoldalú szerződésmódosítás joga, másrészt a lefolytatott vizsgálat nem tárt fel olyan adatot, amely alapján azt lehetett volna megállapítani, hogy a vállalkozás a GPRS szolgáltatás bevezetését megelőzően megkötött szerződésekre is alkalmazta volna az adatforgalmi korlátozást.

Mint megtudtuk: a versenyhivatali határozattal szemben keresettel lehet élni -- nem csak annak, aki alanyi jogon érintettje a vizsgálatnak (azaz most a Vodafone-nak) --, hanem bármelyik bejelentőnek -- akár magánszemélyként is --, feltéve, hogy érintette a szolgáltató utólagos adatforgalmi korlátozása.

Az ügy érdekessége, hogy a versenyhivatali vizsgálattól függetlenül az internetezők érdekeit védő Netért egyesület már korábban perbe vonta a Vodafone-t a szerződés egyoldalú módosítása, és a szerződésből való kilépés lehetetlensége miatt. Németh Attila, a Netért elnöke a HWSW-t tájékoztatta, hogy a per egyelőre folyamatban van, a versenyhivatali vizsgálat az egyesület fellépésétől függetlenül zajlott. Az egyesület elnöke megdöbbenésének adott hangot a határozat hallatán. Mint elmondta: ők maguk is tudnak olyan előfizetőről, aki 2003. március 15.-e előtt kötött szerződést a Vodafone-nal, és a szolgáltató korlátozta hozzáférését.

A kereset lehetőségeiről szólva az érdekvédők elnöke elmondta: csak a legelszántabbaknak javasolja, hogy egy hosszabb és esetleg költséges perbe bonyolódjon, különösen, hogy a Vodafone-nal kötött hűségszerződések lassan lejárnak. Ugyanakkor a Netért továbbra is kitart a Vodafone-nal szembeni bírósági eljárás lefolytatása mellett.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról