Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. február 19. 18:41

Monortel: májusra kialakul Magyarország első ADSL-lel teljesen lefedett távközlési körzete

Májusra létrejöhet Magyarország első, ADSL szempontjából teljesen lefedett távközlési körzete a Monor Telefon Részvénytársaság területén. Az elsősorban a 29-es körzeten belül szolgáltató, monori központú távközlési vállalat területén 44 település található, s ezek mindegyikén elérhető lesz az ADSL májusra.

[HWSW] Májusra létrejöhet Magyarország első, ADSL szempontjából teljesen lefedett távközlési körzete a Monor Telefon Részvénytársaság területén. Az elsősorban a 29-es körzeten belül szolgáltató, monori központú távközlési vállalat területén 44 település található, s ezek mindegyikén elérhető lesz az ADSL májusra.

Budapest és környéke
piros = Matáv, zöld = Invitel, kék = Monortel
Szűcs László, a Monortel sajtószóvivője a HWSW-t úgy tájékoztatta, hogy egy március 1-jén kezdődő fejlesztés jóvoltából várhatóan két hónapon belül -- április végére -- valamennyi monorteles településen elérhetővé válik az ADSL. Jelenleg a körzet 11 településén érhető el a népszerű szélessávú internet-hozzáférés, a fejlesztés első ütemében pedig további 7 faluban: Szentlőrinckátán, Pándon, Újlengyelben, Nyáregyházán, Újhartyánban, Bugyiban és Pilisen, valamint egy városban, Dabason fejlesztik a központokat. A távközlési régió legnagyobb települése -- ahol már elérhető az ADSL -- a húszezer lakosú Monor, a legkisebb a mindössze 638 lakosú Káva, ahol várhatóan májustól lesz szélessávú hozzáférés.

A következő ütem során a hátralévő 25 településen olyan sorrendben fejlesztik a központokat, ahogy az igények diktálják. Egy-egy központ területén legalább 10-12 jelentkezőre van szükség ahhoz, hogy az ütemezésben előbbre sorolják a telefonközpont fejlesztését, ám a vállalat ígérete szerint április végére valamennyi -- összesen 44 -- településen elérhetővé válik a szélessávú hozzáférés. Mint Szűcs elmondta: jelenleg közel 600 ADSL ügyfele van a Monortelnek és ennél valamivel több igényt jeleztek eddig az ügyfelek.

A Monortel kapott megbízást a Közháló programban induló Invitel alvállalkozójaként több helyi végpont kiépítésére, így párhuzamosan folynak majd a fejlesztési munkálatok: részben a központokat teszik ADSL-képessé, részben a Közháló program kapcsán végzik a kiépítéseket.

Szűcs szerint a fejlesztések végére valamennyi, a 29-es körzethez tartozó település belterületének 98 százalékán lehetőség lesz ADSL-t rendelni.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról