Szerző: Vörös Péter

2004. február 19. 12:30

A Microsoft a májusi WinHEC-en teszi közzé a Longhorn hardverigényét

A világ legnagyobb szoftvergyártója tegnap közölte, hogy a Windows operációs rendszer következő változatának, a várhatóan 2005-ben megjelenő Longhorn rendszer minimális hardverkövetelményeit a május 4-7 között Seattle-ben tartandó Windows Hardware Engineering Conference-en hozzák nyilvánosságra.

A világ legnagyobb szoftvergyártója tegnap közölte, hogy a Windows operációs rendszer következő változatának, a várhatóan 2005-ben megjelenő Longhorn rendszer minimális hardverkövetelményeit a május 4-7 között Seattle-ben tartandó Windows Hardware Engineering Conference-en hozzák nyilvánosságra.

A WinHEC kapcsán küldött promóciós e-mailben a Microsoft elmondta, hogy a hardver- és driverfejlesztőknek először nyílik alkalmuk közelebbről is megismerkedni a Longhornnal. A rendszerkövetelményeken túlmenően a cég a Longhorn driverek fejlesztéséhez is segítséget fog nyújtani. A rendezvényen ezenkívül szó lesz a mobil számítástechnika, a Tablet PC-k, a Windows Media Center Edition, a 64 bites Windows és a beágyazott Windows változatok jövőjéről.

A Microsoft a tavaly őszi fejlesztői konferenciáján (Professional Developers Conference) mutatta be a Longhorn előzetes béta (preview) változatát és megígérte, hogy az első béta változatot az idén nyáron teszi elérhetővé. A cég nem árulta el, hogy mikor fog megjelenni a szoftver végleges változata, de az elemzők arra számítanak, hogy a piacra dobás dátuma 2005 vége vagy 2006 lesz.

A vállalat szerint a Longhorn a Windows 95 óta a legjelentősebb előrelépés lesz az operációs rendszerek történetében. Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke az ősszel közölte, hogy a Longhorn bemutató kampánya lesz az évtized legnagyobb ilyen jellegű eseménye.

A szoftver négy fő újítást fog tartalmazni: a WinFS fájlrendszert, az Avalon grafikus és médiamotort, az Indigo kommunikációs architektúrát és az Aero grafikus felhasználói interfészt. A várakozások szerint a Longhorn teljesen átdolgozott kezelőfelülettel rendelkezik majd, felhasználói felülete támogatja a három dimenziós grafikai megjelenítést és a jelenleg elterjedtnél finomabb képmegjelenítést ígérő kijelzőket.

A Windows jelenlegi verzióiban is megtalálható, széles körben használt COM (Component Object Model) és DCOM (Distributed Component Object Model) programozási modellek fejlesztése megáll, helyette a szolgáltatás-alapú kommunikációra kerül majd a hangsúly.

A Microsoft szerint az objektum-orientált "köztesszoftverek" (middleware) nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és nem garantálták azt a rugalmasságot, mely a fő feladatuk lett volna. Az ígéretek szerint a Longhorban a fejlesztőknek már nem kell azzal törődniük, hogy alkalmazásaik hogyan kapcsolódnak össze egymással, csak azzal, hogy mit küldenek egymásnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról