:

Szerző: Bizó Dániel

2004. február 16. 17:09

Opteron-alapú rendszereken dolgozik a Sun visszatérő társalapítója

Andy Bechtolsheim
Andy Bechtolsheim
[InformationWeek] Az InformationWeek magazinban interjú olvasható a Sun Microsystems (Sun) egyik társalapítójával, a 48 éves Andy Bechtolsheimmel, aki az 1995-ös kilépése után visszatér a vállalat vezetésébe. Alelnökként és főmérnökként többek között az Advanced Micro Devices (AMD) Opteron processzorára épülő rendszerek tervezésében fog résztvenni. Bechtolsheim akkor került vissza a céghez, mikor az általa alapított és egészében tulajdonolt Kealiát bekebelezte a Sun. A kis cég azért került az óriás látóterébe, mert ott jól skálázódó, Opteron-alapú rendszerek tervezését végezték, melyek a Sun új, stratégiai jelentőségű termékvonalába illeszkednek.

A Sun reményei szerint Bechtolsheim és a Kealiánál dolgozó mérnökök segítségével jelentősen meggyorsítható az Opteron-alapú rendszerek behatolása a piacra. A Sun Opteron-alapú gépeit elsősorban Red Hat Linux operációs rendszerrel fogja kínálni. Tömegtermékként ezek a gépek a Solaris/UltraSparc kiszolgálók alá lesznek pozícionálva.

Bár arra a kérdésre, hogy miben különbözik a Kealiánál fejlesztett technológia más gyártók Opteronra építő termékeitől, Bechtolsheim nem adott választ, annyit azonban elárult, hogy a néhány negyedév múlva piacra kerülő rendszerek számítási teljesítményét, sávszélességét és hálózati sebességét nagy mértékben gyorsították. Azt is hozzátette, hogy 6-9 hónapos ciklusokban folyamatosan fejlesztéseket fognak eszközölni.

A társalapító véleménye szerint hamarosan mindenki számára nyilvánvalóvá fog válni, hogy a Windows-alapú gépek teljes költségmutatója lesz a legmagasabb, miközben a Red Hat Linux támogatással együtt is közepes mutatóval fognak rendelkezni, viszont a legolcsóbbnak egyértelműen a Solaris használata fog bizonyulni.

A UNIX/RISC létjogosultságát firtató kérdésre a veterán röviden csak annyit válaszolt, hogy 100 milliárd dolláros a telepített rendszerek piaca, és az IDC és mások rosszul teszik, ha bedőlnek az Intel marketinggépezetének.

A Sun eddig a Solaris operációs rendszerre és UltraSparc processzoraira épülő csúcskategóriás megoldásairól volt ismert, melyek segítségével vezető pozíciót harcolt ki magának a UNIX/RISC piacon. Az elmúlt években azonban ezen piac növekedése megállt, a globális gazdasági megtorpanás, a dotcom-lufi kipukkanása és a terrortámadások következtében általánosan megnövekedett bizonytalanság éppen a legfőbb vevőket képező telekom, pénzügyi, biztosítói és légiközlekedési szektorokat sújtotta. A recessziós hangulat a vállalati IT-kiadások drasztikus lefaragását eredményezte, illetve előtérbe kerültek a költséghatékony megoldások. Nyilvánvalóvá vált, hogy a Sun nem képes versenyezni a rivális szállítók Intel Xeon-alapú kiszolgálóival, melyek lényegesen olcsóbban megfelelően nagy teljesítményt nyújtanak a legtöbb vállalkozás számára.

A vállalat eredményein is erőteljesen meglátszó kedvezőtlen környezet új irány kiszabását tette szükségessé. Az AMD új, nagy teljesítményt ígérő 64 bites megoldása megfelelőnek látszott a Sun versenyképes, olcsóbb megoldások felé való fordulásához. Az Opteron segítségével kompromisszum nélkül futtathatóak az eddigi windowsos vagy linuxos szoftverek, miközben lehetőség nyílik a teljesítmény-kritikus alkalmazások (adatbázisok, kereskedelmi webszerverek, tudományos és technikai számítások) 64 bitre portolására és futtatására. Ez minden eddigi megoldásnál nagyobb rugalmasságot és egyúttal magasabb költséghatékonyságot biztosít.

Az Intel 64 bites Itanium 2 processzora csak igen nagy áldozatok árán képes az eddigi 32 bites (x86) programok futtatására, sokak számára túl magas az ára, miközben a 32 bites Xeon teljesítménye 64 bites számítások esetén nagy mértékben visszaesik, illetve sok processzort (4-32) tartalmazó rendszerek esetében a skálázódás messze a kívánatos lineárishoz közeli szint alatt marad.

A sokak által előre jelzett és várt stratégiai szövetséget a két cég képviselői a tavaly őszi Comdexen jelentették be. A döntés az AMD számára is nagy jelentőséggel bír, ugyanis a vállalat megbecsülése a közelmúltig nem volt mondható túl magasnak. A Sun szempontjából emellett nem szabad megfeledkezni az Intel totális processzorpiaci dominanciájától való félelemről és az Itanium 2 által a Sun legféltettebb, Solaris/UltraSparc piacára jelentett igen komoly fenyegetésről sem.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.