Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 2. 14:16

A PeopleSoft márciusra hozta előre az igazgatótanács újraválasztását

Craig Conway
Craig Conway
A PeopleSoft bejelentette, hogy előrehozza a részvényesek éves gyűlését, amelyen az igazgatótanácsi jelöltek közül kell választani. A tulajdonosok éves gyűlését májusban szokta megrendezni a PeopleSoft, idén azonban március 25-én kerül rá sor.

Craig Conway, a PeopleSoft elnök-vezérigazgatója szerint azért volt szükséges a gyűlést minél hamarabb megtartani, mert az Oracle ellenséges szándékai megzavarják a vállalat üzletmenetét és ezeket a hatásokat akkor lehet minimalizálni, ha a cég hamar túlesik az igazgatótanács újraválasztásán.

Az Oracle négy jelöltet delegálna a PeopleSoft nyolctagú igazagtótanácsába, hogy átvegye az irányítást a vállalat felett és végül végrehajthassa annak 7,3 milliárd dollár értékű ellenséges felvásárlását. A vállalat emellett javasolja a részvényeseknek, hogy bővítsék az igazgatótanács létszámát 9 főre, természetesen az Oracle által javasolt taggal.

A PeopleSoft részvényeseinek gyűlésén azok vehetnek részt, akik február 10-én már rendelkeztek értékpapírral. A vállalat közleményében arra kérte a tulajdonosokat, hogy válasszák újra azokat az igazgatótanácsi tagokat, akiknek most jár le a mandátumuk. Ezek között található a cég elnök-vezérigazgatója, Craig Conway, George Battle, Frank Fanzilli, valamint Cyril Yansouni.

Az Oracle tavaly június elején készpénzes felvásárlási ajánlatott tett a PeopleSoft részvényeire. A PeopleSoft időközben 1,7 milliárd dollárért felvásárolta a J.D. Edwardsot, az Oracle pedig megemelte ajánlatát, jelenleg a PeopleSoft részvényeiért mintegy 7,3 milliárd dollár készpénzt kellene fizetnie a cégnek. Noha a vállalat a PeopleSoft-papíroknak eddig csak mintegy 10 százalékát szerezte meg, a cégvezetők többször is úgy nyilatkoztak, hogy eltökéltek az akvizíció mellett és a siker csak idő kérdése.

Az ügylet körülményeit és piaci hatásait az amerikai hatóságok is vizsgálják. Az Oracle vezetői korábban úgy nyilatkoztak, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium várhatóan még 2003-ban meghozza döntését, a legújabb hírek szerint azonban februárnál előbb erre kevés esély van. Az Európai Bizottság közleménye szerint a vizsgálat során együttműködik az amerikai hatóságokkal.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról