Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 19. 18:35

Intel Developer Forum 2004 tavasz: további részletek az Intel 64 bites terveiről

Az Intel Developer Forum második napján a vállalati rendszerek álltak a középpontban. Az Intel nagyvállalati részlegének vezetője, Mike Fister Bill Siuval, az asztali rendszerekért felelős csoport egyik vezetőjével tartott előadást a digitális irodát létrehozó új technológiákról. Helyszíni tudósításunk San Franciscóból.

Az Intel Developer Forum második napján a vállalati rendszerek álltak a középpontban. Az idei rendezvény újdonsága, hogy az Intel nagyvállalati részlegének vezetője, Mike Fister nem valamelyik kommunikációs divízió vezetőjével tartott közös előadást, hanem Bill Siuval, aki az asztali rendszerekért felelős csoport egyik vezetője. Fister és Siu bemutatták azokat az új technológiákat, amelyek segítségével létrehozható a digitális iroda.

Siu rámutatott, hogy a vállalati megoldásokban egyre inkább szerepet kell kapniuk a mobil technológiáknak, hiszen a mobil dolgozók lényegesen rugalmasabbak és termelékenyebbek, mint azok, akik asztalukhoz, asztali gépükhöz vannak kötve. A hatékony munkavégzés kulcsa a feladatok közös végrehajtása, az együttműködés, amely a kommunikáció számtalan formáját foglalja magában: lehet egyszerű beszélgetés, videokonferencia, azonnali üzenetküldés, adatok cseréje, illetve akár egy dokumentumon végzett közös munka is. Az Intel vezetője kiemelte, hogy a vállalatoknál egyre nagyobb hangsúlyt kap a biztonság, az erre fordított összegek évről évre jelentősen növekednek.

"Minimalizálni kell a biztonsági kockázatokat, meg kell védeni a vállalati adatokat, emellett biztosítani kell a hatékony munkavégzés lehetőségét is" -- mondta Siu, aki úgy véli, hogy az Intel által bevezetett, vagy bevezetni kívánt új technológiák és megoldások közelebb viszik a cégeket ezen feladatok megoldásához.

Az Intel vezetője szerint nem elég a rendszerek nyers számítási teljesítményét növelni, hanem olyan új technológiákat kell bevezetni, amelyek egyszerűbb, biztonságosabb, kényelmesebb használatot tesznek lehetővé. A Hyper-Threading lehetőséget nyújt arra, hogy a számítógép az irodai vagy mérnöki szoftverek mellett kommunikációs alkalmazásokat futtasson, adatokat titkosítson vagy tömörítsen. A Prescott magos Pentium 4-ben hamarosan bemutatkozó LaGrande biztonsági technológia megnehezíti illetéktelenek számára az adatok eltulajdonítását vagy módosítását, így segítségével védhetőek egy vállalat létfontosságú információi.

A tavaly őszi IDF-en bemutatott, Vanderpool kódnéven ismert virtualizációs technológia lehetőséget nyújt egy számítógépen két operációs rendszer és több program egymástól független futtatására, ez akkor lehet előnyös, ha egy régebbi szoftver nem fut az új operációs rendszeren, vagy ha vállalati környezetben egy új alkalmazást kell éles körülmények között kipróbálni úgy, hogy az esetleges problémák ne veszélyeztessék a többi program futását, az adatok biztonságát.

Siu elmondta még, hogy hamarosan az Intel egyes processzoraiban is aktiválva lesz a No Execution technológia. Számos olyan rosszindulatú szoftver létezik, amely buffertúlcsordulást idéz elő és így juttat végrehajtani kívánt kódot a számítógép memóriájába. A No Execution bekapcsolása esetén a bufferben található kód nem hajtódik végre. A hardveres védelem használatához a Microsoft Windows XP második szervizcsomagjára lesz szükség, amely a tervek szerint a második negyedév elején jelenik meg.

[oldal:A 64 bites világ küszöbén]

Bill Siut a színpadon Mike Fister, az Intel Enterprise Systems Group vezetője követte. Fister saját bevallása szerint az Itanium legnagyobb rajongója, beszédének középpontjában elsősorban az Intel 64 bites, nagyvállalati szerverekbe szánt processzora állt, de számos részlet létott napvilágot a Xeonban és a Pentium 4-ben hamarosan bemutatkozó 64 bites kiegészítésekről is.

Fister bemutatta az Itanium lapkákra vonatkozó legfrissebb terméktervet. A vállalat elképzlései szerint az idén jelenik meg a 9 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó Madison 9M, amelynek órajele 1,7 GHz lesz. Emellett piacra kerül a kifejezetten kétprocesszoros rendszerekbe szánt Fanwood, amely 1,6 GHz-es órajelen működik és 3 Mbyte L3 cache-t tartalmaz. A Fanwoodnak lesz egy alacsony feszültségű változata is, amely 1,2 GHz-en ketyeg majd.

A jövő év legnagyobb dobása a Montecito magos lapka lesz, amely két magot tartalmaz. Mindkét mag két utasításszál végrehajtására képes, azonban a Pentium 4-ből és Xeonból ismert simultaneous multi-threading helyett a Montecito úgynevezett Coarse-grained multi-thrading eljárást használ. Utóbbi esetben egy pillanatban mindig csak egy utasításszál fut, a szálak között pedig nagy késleltetésű műveletek, például téves elágazásbecslés vagy cache-miss esetén vált a chip. A Montecito 2 magja összesen 4 utasításszálat futtat és 24 Mbyte harmadszintű cache-sel rendelkezik. A Montecito kisebb testvérének kódneve Millington lesz.

A Montecitót követi majd a Tukwila kódnevű lapka, amelyet az Intel mérnökei és az Alpha processzorok fejleszőcsapata együtt tervezett. A jelenleg ismert információk szerint a Tukwila kettőnél is több magot tartalmazhat. Az Intel várakozásai szerint a Tanglewood hétszer akkora számítási teljesítményt nyújt majd, mint a jelenleg piacon levő legerősebb Itanium 2 chip. A Tukwila kétprocesszoros rendszerekbe szánt változata a Dimona nevet kapta. Az Itanium prcesszorcsaláddal kapcsolatban a nap folyamán elhangzott még egy fontos hír, miszerint a nagy megbízhatóságú Non-Stop Kernel operációs rendszer már fut az Intel 64 bites processzorán, a HP így az Alpha és a PA-RISC után hamarosan a MIPS-alapú rendszereit is átállítja Itanium-alapokra.

Fister természetesen beszélt a Nocona magos Xeonban hamarosan debütáló 64 bites kiegészítésről is, amely gyakorlatilag megyezik az AMD64-gyel. A 64 bites kiegészítéssel rendelkező processzorok 64 bites fixpontos regisztereket és pointereket kapnak, 8 új általános és 8 új SSE regiszterrel egészülnek ki és természetesen képesek 64 bites címzésre. Az Intel processzorain ugyanaz a Windows és Linux fut majd, amelyeket az AMD 64 bites lapkáihoz adnak ki a szoftvercégek, és a processzorok ugyanazokat a 64 bites alkalmazásokat futtatják. Mike Fister elmondta, hogy a harmadik negyedév során megjelenő új Intel fordítóprogramok már támogatni fogják az új kiegészítéseket, nem sokkal később pedig az Intel összes szoftverfejlesztő eszköze (Vtune, Thread checker) együttműködik velük.

Az Intel nagyvállalati részlegének vezetője hagsúlyozta, hogy a Xeonban helyet kapott 64 bites kiegészítés csupán egy új funkció a sok közül. Fister szerint a 64 bites Xeon nem jelent veszélyt az Itaniumra, utóbbit az Intel továbbra is elsősorban a RISC-alapú (Power, SPARC, MIPS, PA-RISC) rendszerek ellen pozícionálja. "A számítástechnikában az újítások rendszerint fentről lefelé terjednek, mint a vízesés. A nagy szerverekből a kis szerverekbe, az asztali gépekbe, a notebookokba és végül a tenyérgépekbe. Az irány mindig ez, sosem fordított" -- mondta Fister arra utalva, hogy az Intel továbbra is az Itaniumot tekinti csúcskategóriás 64 bites processzorának és semmi esetre sem váltja le az új Xeonnal.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról