Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 4. 11:25

Jövő héten mutatkozik be a Palm OS 6

David Nagel
David Nagel
A PalmSource a jövő héten jelenti be legújabb operációs rendszerét, illetve azon elképzelését, amely mentén a jövőben a kézigépekre és a mobiltelefonokra írt szoftverek fejlesztése párhuzamosan, egymástól függetlenül zajlik majd. A vállalat elképzelései szerint így több készüléket célozhat meg operációs rendszerével.

A hírek szerint a vállalat át is fogja nevezni operációs rendszereit, az új elnevezések szakítanak az eddigi számozással, azonban erről a lépésről részletes információk egyelőre nem láttak napvilágot. A cég jelenleg két operációs rendszer kínál, a Palm OS 6-ot a legújabb tenyérgépek számára, a Palm OS 5-öt pedig kisebb teljesítményű készülékek, illetve mobiltelefonok számára.

"Az iparág szereplői az OS 5-re építve sokkal egyszerűbben tudnak olcsóbb eszközöket fejleszteni" -- mondta David Nagel, a PalmSource elnök-vezérigazgatója, aki nem árulta el az operációs rendszerek új neveit, azonban elmondta, hogy a jövő héten tartandó fejlesztői konferencián a cég be fogja jelenteni azokat.

A PalmSource a legújabb OS 6 mellett tovább folytatja az OS 5 fejlesztését is, amely olcsóbb és a memóriaigénye is kisebb, így ideális választás lehet a kisebb teljesítményű tenyérgépek, illetve mobiltelefonok számára. A Palm OS 6 futtatásához ugyan nagyobb teljesítményű processzor és több memória szükséges, az operációs rendszer azonban elődjénél fejlettebb biztonsági, hálózati és multimédiás szolgáltatásokat nyújt.

Nagel elmondása szerint a Palm OS 6-ot a vállalat szinte az alapoktól kezdve újraírta. A fejlesztésben oroszlánrészt vállalatak a Palm által felvásárolt Be Inc. programozói. Nagel elmondta, hogy az OS 6 számos tekintetben épít a Palm OS 5-re, azonban multimédiás szolgáltatások terén leginkább a BeOS alapjaira épül. A Palm OS 6 elődjénél fejlettebb multitasking megoldással is rendelkezik.

A Palm OS 6-ot a PalmSource a múlt év végén tette elérhetővé a készülékgyártók számára. A Sahara kódnévre keresztelt szoftver a jövő heti konferencián mutatkozik be a fejlesztői közösség előtt.

Nagel úgy véli, a mobil készülékek gyártói a közeljövőben kivétel nélkül felhagynak a saját operációs rendszerek fejlesztésével és valamely más gyártó szoftverét építik termékeikbe. Az ilyen szoftverek erőforrás-igénye és ára azonban rendkívül fontos szempont marad, a PalmSource ezért is folytatja a Palm OS 5 fejlesztését. A Palm OS 5-től a vállalat azt várja, hogy segítségével megvethesse a lábát a mobiltelefonok piacán.

A vállalat legnagyobb versenytársai ezen a piacon a Symbian, valamint a Microsoft. Előbbit számos gyártó -- köztük a Nokia és a Sony Ericsson -- alkalmazza, a Microsoft Smartphone szoftverét pedig többek között a Motorola választotta csúcskategóriás mobiljaiba. Természetesen vannak olyan cégek, amelyek mind a Microsoft, mind pedig a PalmSource szoftverére építenek mobiltelefont, ilyen a Samsung is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról