Szerző: xtr

2001. május 20. 21:31

Vízhűtéshez áramlásjelző

Minden vízhűtés kötelező tartozéka kéne, hogy legyen egy olyan védelem, ami leállítja gépünket, ha leáll a pumpa vagy egyéb okból megreked a folyadék áramlása. A legtöbben ilyenkor az elektronikát hívják segítségül, de - mint mindig, mindenre - vannak alternatívák, melyek néha egyszerűbbek.

A képen látható készséggel - melynek megalkotója fantáziadúsan a 'flow indicator' nevet adta - ugyan nincs igazán védve a rendszer, hisz csak arra szolgál, hogy láthassuk, van-e mozgás a rendszerben. De jól elhelyezve ezt a 'műszert' mindenképp megnyugtathatjuk magunkat.

A működése mindennél egyszerűbb: a bejövő vízsugár érintőlegesen érkezik a lapátokra, így megforgatja őket, majd a másik csonkon távozik.

Talán a legfontosabb megjegyzésünk, hogy csak olyanoknak ajánljuk, akiknek nem 24 órás a gépe és/vagy nincs peltier a rendszerben. Ha alvás közben érne minket a szerencsétlenség, a gépünk még ugyanúgy áldozatul esne, így egyeseknek muszáj bevetni azokat a bizonyos termisztorokat, de nekik is jól jöhet, hogy látják is az áramlást, nem csak a csöveken érzik a remegést.

Az elkészítéshez most is csak némi barkácsolási kedv (meg profi ragasztó!) kell. Érdemes elolvasni az OCmod.com cikkét...

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról