Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 29. 13:01

NVIDIA Crush: jön, lát, győz?

A tajvani Comutex kiállítás talán legnagyobb durranása lehet az NVIDIA Crush chipkészlet bejelentése.

A tajvani Comutex kiállítás talán legnagyobb durranása lehet az NVIDIA Crush chipkészlet bejelentése.

Szinte biztos, hogy a rendezvényen az NVIDIA bemutatja az Athlon 4 processzorhoz tervezett integrált alaplapi chipkészleteit. Az Xboxba tervezett chipset tapasztalatait felhasználva az NVIDIA két chipkészletet is kifejlesztet: a gyengébbik változat egycsatornás DDR SDRAM vezérlővel rendelkezik, míg a másikat dual channel DDR SDRAM kontrollerrel látták el. Ez utóbbi kivitel segítségével a processzor és az integrált grafikus mag 4,2 GByte/sec adatátviteli sávszélességen osztozhat.

Az Xboxhoz hasonlóan a north bridge-be lesz integrálva egy NVIDIA grafikus vezérlő, ami minden valószínűség szerint a GeForce2 MX valamelyik leszármazottja. A south bridge chip pedig ugyanazt a hangchipet tartalmazza majd, amelyet az NVIDIA MCPX - az Xbox multimédiás processzora.

Az első Crush chipes Atlon 4 notebook gépek megjelenése az iskolaszezon kezdetére illetve az ünnepi piacra várható. A DDR SDRAM-gyártók is türelmetlenül várják őket, ugyanis szerintük a DDR SDRAM-mal szerelt Athlon 4-alapú notebookok megjelenése jelentősen megnöveli a DDR SDRAM iránti igényt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról