Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 14. 11:48

Az AMD bejelentette Athlon 4 processzorának mobil változatát

Az AMD a mai napon bejelentette mobil Athlon 4 processzorát, amely a Palomino magon alapul. Az utóbbi időben nagyon sokat foglalkoztunk az AMD új processzormagjával, számos pletyka, biztos forrásból származó információ és találgatás látott napvilágot a Palominoval kapcsolatban, de ma végre fény derül a részletekre.

Az AMD a mai napon bejelentette mobil Athlon 4 processzorát, amely a Palomino magon alapul. Az utóbbi időben nagyon sokat foglalkoztunk az AMD új processzormagjával, számos pletyka, "biztos forrásból" származó információ és találgatás látott napvilágot a Palominoval kapcsolatban, de ma végre fény derül a részletekre.

Az AMD mobil Athlon 4 processzort Socket A foglalatba hozzák forgalomba. A chipek 200 MHz EV6 front side bus-t használnak. Az AMD egyelőre nem tervezi 266 MHz-es verziók piacra dobását, ennek tervezési okai vannak. Mindazonáltal az asztali és szerver verziókban valószínű ilyet használnak majd.

A chipeket az AMD drezdai FAB30 gyárában készítik 0,18 mikronos rézalapú technológiával. Az AMD Palomino mag 37,5 millió tranzisztort tartalmaz, mérete 128 mm2, azaz kicsit nagyobb a 120 mm2-es Thunderbird-nél.

Az AMD Athlon 4 processzor számos újdonsággal bír, de nem mindenben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tiszta szilíciumból készült ultra-alacsony hőleadású mag, a továbbfejlesztett elágazásbecslő egység és az 1,4 GHz-es induló órajel csupán internetes pletyka maradt.

Az egyik fontos újítás a megnövelt L1 cache TLB (translation lookaside buffer). Ez gyakorlatilag egy olyan cache, amely a fizikai memóriacímekhez tartozó virtuális címeket tárolja. A processzor a virtuális címek alapján tudja megcímezni a memóriát.

Egy virtuális cím valós fizikai címmé való átfordításához 3 órajelciklus szükséges, de a TLB beiktatásával ez 1 órajelciklusra csökkenthető. Minél nagyobb a TLB, annál több virtuális cím fér el benne, és annál kevesebbszer szükséges elvégezni az átfordítást.

A Thunderbird mag L1 utasításcache egy 24 bejegyzést tároló TLB-t tartalmazott, az L1 adatcache-hez pedig egy 32 bejegyzést tároló TLB tartozik. Az AMD nem közölte, hogy a Palomino magban található TLB-k hány bejegyzést tárolhatnak, csak annyit, hogy többet, mint a Thunderbirdben találhatók.

A Palomino magban található cache mérete és kiosztása a Thunderbird-höz képest nem változott. Az elsőszintű cache 128 KByte, a másodszintű exkluzív gyorsítótár pedig 256 KByte méretű. A front side bus sávszélességének nagyobb kihasználásához a Palomino magban automatikus hardveres adat-"prefetch" technológiát alkalmaznak, ami megpróbálja megtippelni a program futásához szükséges adatokat, és a rendszermemóriából a cache-be tölti őket.

Az AMD a Palomino magba új SIMD utasítások támogatását is beépítette. Bár a gyártó ezt az 52 utasítást 3DNow! Professional-nek nevezi, az utasításkészlet gyakorlatilag megegyezik a Pentium III-ben két évvel ezelőtt debütált SSE-vel.

A chip tranzisztorainak és elredezésének optimalizálásával az AMD állítólag 20 százalékkal tudta csökkenteni a teljesítményfelvételt és a hőleadást. Az optimalizáció révén sikerült a processzor üzemi feszültségét 1,4 Voltra csökkenteni. Ez jelentős előrelépésnek, hiszen megszűnt az AMD Athlon processzorok talán egyetlen komoly problémája, a nagy felvett teljesítmény és a túlzott melegedés.


Balra a Thunderbird, jobbra a Palomino

A chip ezen felül tartalmazza az AMD PowerNow! technológiát, amely az Intel SpeedStep-hez hasonlóan automatikusan, az áramforrás és a futtatott alkalmazás számítási igénye alapján állítja be a chip órajelét és működési feszültségét. Az 1 GHz órajelű mobil AMD Athlon 4 processzor esetében 500 MHz/1,2 Volt és 1 GHz/1,4 Volt között ez elvileg 32 lépésben lehetséges.

A chip végre kapott egy magba integrált hődiódát is, amely segítségével könnyedén megállapítható a mag hőmérséklete, és ha az túlmelegszik, csökkenthető az órajel, vagy a chip akár ki is kapcsolható. Ezzel elkerülhető a processzor megégése és elhalálozása is. Régebben a Cool-it rovatban mutattunk be ilyen szétégett processzorokat.

Az AMD mobil Athlon 4 jelenleg négyféle kivitelben (1000, 950, 900 és 850 MHz) kapható. A processzorokat a drezdai FAB30 üzemben készítik, rézalapú 0,18 mikronos technológiával. A chipek ára rendre 425, 350, 270 és 240 dollár.

A Compaq be is jelentette Presario 1200 notebookját, amelyben az AMD mobil Athlon 4 processzora működik 1 GHz-en.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.