Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 11. 14:15

1 GHz-es PowerPC processzorok a láthatáron

[ZDNet] Az IBM és a Motorola elkeseredett harcot folytatnak a PowerPC mikroprocesszorok piacán, de egyelőre az IBM-nek áll a zászló.

[ZDNet] Az IBM és a Motorola elkeseredett harcot folytatnak a PowerPC mikroprocesszorok piacán, de egyelőre az IBM-nek áll a zászló.

A PowerPC processzorokat leginkább az Apple számítógépeiből ismerhetjük, de ezen kívül még számos számítástechnikai, hálózati és szórakoztató eszközben megtalálhatók, legyenek ezek routerek, switchek vagy akár set-top boxok. A PowerPC chipeket jelenleg az IBM és a Motorola gyártja, de a tervezésben annak idején az Apple is részt vett.

Az IBM tervei szerint még ebben az évben képes lesz megjelenni 1 GHz órajelű PowerPC processzorával, amelyet 2002-ben követhet a 2 GHz-es verzió. A gyorsabb PowerPC chipek egyben nagyobb teljesítményű Mac gépeket is jelentenek, de az Apple számítógépei azért még így sem tudják felvenni a harcot az Intel és AMD processzoros gépekkel, legalábbis ami a CPU órajelét illeti. Az Intel minden bizonnyal még az ősszel bemutatja 2 GHz-es Pentium 4 processzorát.

Az IBM új chipje a jelenlegi leggyorsabb, 700 MHz-es PowerPC 750cxe processzort váltja fel. Az egyelőre Sahara kódnéven ismert CPU először valószínű csak 750 MHz-en fog ketyegni, és 2002 elején érkezik meg az 1 GHz órajelű kivitel.

Eközben a Motorola sem ül a babérjain. Ez a cég gyártja a jelenlegi leggyorsabb PowerPC chipet, a 733 MHz órajelű MPC7450-et, amelyet a legújabb PowerMac gépekben találni. A Motorola következő generációs chipje egyelőre Apollo névre hallgat, és még az idén megjelenik, és hamar eléri az 1 GHz-es órajelet.

A processzorokat az IBM és a Motorola is SOI (silicon-on-insulator) eljárással kívánja gyártani. A SOI gyártási mechanizmus során a tranzisztorokat alkotó szilíciumréteget egy rendkívül vékony szigetelőréteggel választják el a szilíciumszubsztrátumtól. A technológia révén a tranzisztorok kapcsolási sebessége jelentősen felgyorsulhat, továbbá az így készült chipek energiafogyasztása és helyigénye is lecsökken.

  • Bemutató: PowerPC G4+ processzor
  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról