Szerző: Barna József

2001. május 17. 12:55

Nokia Media Terminal: mi is az 'infotainment'?

[Email] A Nokia a Los Angelesben jelenleg is zajló E3 (Electronic Entertainment Expo) kiállításon mutatta be először a nagyközönségnek kifejezetten otthoni felhasználókat megcélzó internetezésre és kikapcsolódásra (innen a szóösszetétel 'infotainment') egyaránt alkalmas Media Terminal elnevezésű, nehezen kategorizálható termékét. A Media Terminal ugyanis egy leginkább set-top-boxokra hasonlító "minden egyben" multimédiás készülék.

A Linux operációs rendszert futtató Media Terminal, melynek lelkét egy Intel Celeron 366 MHz processzor valamint egy min. 20 Gbyte-os merevlemez adja, egyaránt alkalmas nagy sávszélességű internetkapcsolat létrehozására, online játékra, internetes vagy kábeltévés adások valós idejű rögzítésére vagy éppen zenék lejátszására.

Az ún. OST (Open Source Terminal - Nyílt Forráskódú Terminál) várhatóan ősszel jelenik majd meg az európai piacon, ám máris komoly támogatói akadtak. A Nokia ugyanis tegnap jelentette be, hogy szövetségre lépett a Loki Gamesszel, a legnagyobb linuxos játékfejlesztő céggel, amely felvállalta a Media Terminalon is futtatható játékok megjelentetését. A terminálon futtatható lesz továbbá a RealNetworks RealPlayer alkalmazása is, amely az interneten keresztül lehetővé teszi video- és audiofájlok valós idejű lejátszását.

A Nokia már el is indította fejlesztői honlapját, ahol a Linux, Xfree86 és Mozilla alapú terminál kiszolgálásához szükséges minden információ és dokumentáció megtalálható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról