Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

NVIDIA GeForce3

Bodnár Ádám, 2001. május 28. 16:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az NVIDIA legújabb videochipjére épülő Leadtek WinFast GeForce3 kártyát egy 1,2 GHz AMD Athlon processzorral és 128 MByte DDR SDRAM memóriával szerelt konfigurációban teszteltük.

hirdetés
Már a GeForce2 GTS 2000. áprilisi megjelenésekor elkezdődtek a találgatások: vajon mivel rukkol ki legközelebb az NVIDIA? Egyre több részlet került nyilvánosságra egy NV20 nevű videochipről, amelynek a megjelenését őszre várták. A pletykák szerint az NV20 az első olyan grafikus kártya, amely a DirectX 8 összes funkcióját hardveresen képes gyorsítani.

Aztán ősszel következett a meglepetés: NV20 helyett csak egy GeForce2 Ultra jött. Az NVIDIA kapott hideget-meleget, de mentségükre szolgáljon, hogy akkoriban még nem volt végleges DirectX 8, és a chip legyártásához szükséges 0,15 mikronos technológia sem állt a rendelkezésükre.

Az események ezután gyorsan pörögtek: elkezdődött a találgatás, hogy a novemberi Comdexre előjön-e valamelyik gyártó DX8 kártyával? Ekkor még az NVIDIA-n kívül az ATi, a 3dfx és a Matrox versenyeztek. Aztán szépen lassan tisztult a kép: a 3dfx a célegyenesben dobta be a törölközőt, az ATi bejelentette, hogy csak 2002-ben kíván DX8 gyorsítóval előállni, a Matrox pedig szokás szerint nem mondott semmit. A megszállottak ugyan vallásos áhitattal várták az "NV20 killer" G800-at, de eddig még hiába.

Az őszi fordulatok után az NVIDIA teljesen egyedül maradt. Jöttek az információk és aztán jött a meglepetés: a grafikus cég először Mac platformon demonstrálta a GeForce3 erejét, John Carmack és a Doom segítségével. Pár nap múlva aztán megjelent a PC-s változat is, óriási vihart kavarva.

A GeForce3 februári bejelentésekor mindenki azt várta: mit mutatnak a tesztek. De a tesztek nem mutathattak semmit, ugyanis az NVIDIA nem engedélyezte a benchmark-eredmények közlését. Ezt a megfelelő driverek hiányával magyarázták.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!