Szerző: roberto

2004. szeptember 11. 00:22

Nyomott árú, Power architektúrájú linuxos szerverek várhatók az IBM-től

Az IBM hétfőn tervezi bejelenteni új, OpenPower

Az IBM hétfőn tervezi bejelenteni új, OpenPower névre keresztelt, barátságos áron kínált, Linux operációs rendszerrel szállított szervereit -- értesült a CNET. Az új termékvonal rendszerei a cég saját Power5-ös processzorait fogják tartalmazni, és csak a nyílt forráskódú operációs rendszerrel lesznek elérhetőek. Állítólag az IBM még a saját fejlesztésű AIX, illetve I5/OS operációs rendszereit sem kínálja majd az OpenPower szerverekhez.

Értesülések szerint a vállalat a meglepően alacsony árral az OpenPower termékeket úgy pozicionálja, hogy azok nemcsak a Sun Microsystems UltraSparc processzorokra épülő unixos szervereivel, hanem több nagy gyártó Intel Xeon vagy AMD Opteron processzorra épülő x86-os szervereivel is felvehetik a versenyt. A Power architektúra eddig csupán az IBM drágább szervermegoldásaiban kapott helyet.

A vállalatról január óta lehet tudni, hogy foglalkozik a Power processzorcsalád további népszerűsítésének gondolatával, és az erre épülő szerverek árának lefaragásával. Májusban a cég elkezdte közzétenni a Power részleteit, illetve bizonyos tervezőeszközöket, amelyek megkönnyíthetik a lapkagyártók számára a Power-alapú rendszerek tervezését. Az elmúlt hónapban az IBM linuxos szervereket helyezett üzembe a Portlandi Egyetemen, amelyek segítségével az érdeklődő programozók hálózaton keresztül is elmélyedhetnek a Power architektúra rejtelmeiben.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.