Szerző: roberto

2004. szeptember 16. 08:55

Bővülő linuxos szabvány: Linux Standard Base 2.0

A nyílt forráskódú programok által

A nyílt forráskódú programok által követendő szabványokat fejlesztő független, nonprofit szervezet, a Free Standards Group (FSG) a héten közzétette a Linux Standard Base (LSB) specifikáció 2.0-s változatát. Az LSB célja, hogy a feltételeinek megfelelő Linux-disztribúciókra készített alkalmazások hordozhatók legyenek, minden LSB-kompatibilis rendszeren fussanak. Mindez leegyszerűsíti a linuxos alkalmazásfejlesztők számára a fejlesztési és/vagy portolási folyamatokat, illetve meggátolja a Linux rendszerek olyan mértékű széttöredezését, mint amit a Unix rendszerek története mutat. A specifikáció mögött minden jelentős, a Linux-üzletben érdekelt cég felsorakozott, köztük a Novell SuSE, a Red Hat, a MandrakeSoft, a Conectiva, valamint az olyan IT-óriások is, mint az IBM, a HP vagy a Dell.

Bár egyes vélemények szerint az LSB rendkívül megengedő szabvány, és a Linuxok viselkedésének és szolgáltatásainak számos területével nem foglalkozik, a specifikáció újabb és újabb változatai egyre több területre kiterjedően írják le a Linux rendszerek viselkedését.

Az új LSB-változat a programok formátumán, a kötelező programkönyvtárakon, a fájlok és könyvtárak fájlrendszerben való elhelyezkedésén, a szabványos segédprogramokon, felhasználókon és csoportokon, a szabványos környezeti változókon, csomagkezelési eljárásokon, valamint a szabványos rendszerindítási folyamaton kívül újdonságként tartalmazza a C++ interfészek és programkönyvtárak leírását is. Mivel a Linuxra készülő programok egy jelentős része ezen a nyelven születik, a C++ felvétele a szabványba fontos lépés a linuxos rendszerek közötti átjárhatóság megteremtésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról