Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 24. 09:15

A HP befejezi Itanium-alapú munkaállomásainak értékesítését

Az x-bit labs információi szerint az Intel Itanium kifejlesztésében is közreműködő Hewlett-Packard hamarosan befejezi a processzorra épülő munkaállomások értékesítését, helyettük a 64 bites Xeonok kerülnek előtérbe. A HP leveszi kínálatából az Itanium-alapú munkaállomásokat. A partnereinkkel és vevőinkkel folytatott párbeszédből az derül ki, hogy ebben a szegmensben a 64 bites kiterjesztéssel ellátott x86 lapkákra kerül a hangsúly -- mondta Nita Miller, a HP szóvivője.

Az x-bit labs információi szerint az Intel Itanium kifejlesztésében is közreműködő Hewlett-Packard hamarosan befejezi a processzorra épülő munkaállomások értékesítését, helyettük a 64 bites Xeonok kerülnek előtérbe. "A HP leveszi kínálatából az Itanium-alapú munkaállomásokat. A partnereinkkel és vevőinkkel folytatott párbeszédből az derül ki, hogy ebben a szegmensben a 64 bites kiterjesztéssel ellátott x86 lapkákra kerül a hangsúly" -- mondta Nita Miller, a HP szóvivője.

A HP a nyár folyamán két új munkaállomást jelentett be, amelyek az új, 64 bites Xeon chipekre épülnek. "Ez az technológia az x86 architektúra természetes továbbfejlesztése és lehetővé teszi a vevők számára, hogy az iparági szabványos megoldások legszélesebb köréből választhassanak, mivel egyaránt képes a jelenlegi 32 bites és a 64 bites alkalmazások futtatására, amely nagy rugalmasságot és a korábbi befektetések védelmét biztosítja, egyáltal lehetővé teszi később a 64 bitre való áttérést" -- mondta Miller.

Amint az ismert, az x86 utasításkészlet-architektúra 64 bites kiterjesztésének ötlete eredetileg az AMD-től származik, a technológia elsőként az AMD Opteron és Athlon 64 chipekben volt elérhető. A HP kínálatában már szerepelnek Opteron-alapú szerverek és Athlon 64-alapú asztali rendszerek, azonban a munkaállomások kategóriájában a cég egyelőre nem számol az AMD-vel. "Folyamatosan figyeljük az ipart, hogy mely technológiák lehetnek az ügyfelenk segítségére. Jelenleg a HP munkaállomás-üzletága nem tervez semmit bejelenteni az AMD-vel, vagy az Athlon 64 és Opteron processzorokkal kapcsolatban.

A versenytársainál lényegesen magasabb lebegőpontos teljesítményt nyújtó Itanium processzorcsalád szép reményekkel indult a munkaállomások kategóriájában, azonban úgy tűnik, a 64 bites kiterjesztésekkel felvértezett x86 lapkák megpecsételik az IA-64 sorsát ebben a szegmensben. Az Itanium legfontosabb hátránya, hogy nem képes a már meglevő 32 bites alkalmazások gyors futtatására, ami úgy tűnik, elfogadhatatlan a vevők számára. A munkaállomásokon futó alkalmazások legnagyobb szállítói közül egyelőre csak kevesen rukkoltak elő Itaniumon futó szoftverekkel, és a HP bejelentése után a helyzet várhatóan csak rosszabbodni fog.

Úgy tűnik, az Itanium még sokág csak a legnagyobb teljesítményű szerverek, valamint a tudományos alkalmazásokat futtató szuperszámítógépek világában élvez népszerűséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról