Szerző: roberto

2004. szeptember 30. 23:50

Öt év alatt a legnépszerűbb SSH szoftvercsomagot előállító műhellyé nőtte ki magát az OpenSSH projekt

Öt éve, 1999 szeptemberének végén

Öt éve, 1999 szeptemberének végén indult el az OpenSSH projekt. Egy régi, ám licencfeltételeiben nem túl szigorú SSH-implementáció forráskódjának auditálása után a projekt hamarosan sebességet váltott, és 2000 elején elkészült az SSH (Secure Shell) protokoll 2-es verziójának független implementációjával, majd számos egyéb, a Unixok népes családjába tartozó operációs rendszerre is kiadta az OpenSSH-t. A szoftvercsomag eredetileg a 4.4-es BSD Unix hagyományait követő OpenBSD-re készült, így nem meglepő, hogy az első operációs rendszer, amelynek a része volt az OpenSSH, az az 1999 végén megjelent OpenBSD 2.6-os verziója volt, és mind a mai napig külön verzió készül OpenBSD-re, illetve az egyéb operációs rendszerekre, ez utóbbi változat neve Portable OpenSSH.

A szabad szoftverek hívei gyorsan megszerették a biztonságosan kódolt hálózati átvitelt lehetővé tévő szoftvert, és az OpenSSH projekt indulása utáni első évben már a legtöbb szabad operációs rendszerben benne volt az OpenSSH is. Az utóbbi öt évben az OpenSSH a legszélesebb körben használt SSH-implementációvá vált, és olyan jelentős cégek termékeinek lett része, mint az IBM, az Apple, a HP, a Sun Microsystems vagy a Cisco Systems. Manapság már a mobiltelefonoktól a szuperszámítógépekig bárhol találkozhatunk az OpenSSH Projekt által készített szoftverrel vagy annak egyes részeivel.

Az OpenSSH-nak jelentős része volt az SSH protokollra épülő, biztonságos távoli bejelentkezést és parancsvégrehajtást lehetővé tevő programok elterjesztésében, amelyek mára már felváltották a kódolatlan, szöveges adatátvitelt használó telnet és rlogin protkollokra épülő programokat. A OpenSSH projekt szoftverei számos egyéb szolgáltatást is nyújtanak a távoli parancssor-hozzáférésen kívül, népszerű lehetőség a nyilvános kulcsokkal történő hitelesítés alapján való jelszó nélküli bejelentkezés, az FTP-t felváltani hivatott SFTP, az X11-es grafikus felületek hálózati továbbítása, vagy tetszőleges TCP-portok forgalmának SSH-n keresztüli továbbítása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról