:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 1. 14:37

Tíz számítógépből egynek problémái vannak a Windows XP SP2-vel

A Windows XP második javítócsomagjának telepítése vagy használata tíz számítógépből legalább egynél problémába ütközik -- állítja a kanadai AssetMetrix, amely közel 350 vállalat 44 ezer PC-jét kezeli. A Windows XP-t futtató gépeknek átlagosan 10,3 százalékánál lesz gond az SP2-vel, vagy legalábbis a lehetősége adott -- mondta Steve OHalloran, az AssetMetrix Research Labs ügyvezetője.

A Windows XP második javítócsomagjának telepítése vagy használata tíz számítógépből legalább egynél problémába ütközik -- állítja a kanadai AssetMetrix, amely közel 350 vállalat 44 ezer PC-jét kezeli. "A Windows XP-t futtató gépeknek átlagosan 10,3 százalékánál lesz gond az SP2-vel, vagy legalábbis a lehetősége adott" -- mondta Steve O'Halloran, az AssetMetrix Research Labs ügyvezetője.

O'Halloran szerint egyáltalán nem meglepő a 10 százalék körüli arány, azonban sokkal érdekesebb, hogy kimutatható összefüggés van a vállalatok által használt PC-k száma és a problémás esetek előfordulási gyakorisága között. A száznál kevesebb Windows XP-s PC-t használó vállalatoknál a gépek közel 12 százalékával volt gond, a száznál több XP-s gépet üzemeltető cégeknél a problémás rendszerek aránya azonban alig több mint 6 százalék volt.

Az AssetMetrix szerint a kisebb vállalatoknak több problémája lesz a Windows XP SP2-re való áttéréssel, mivel minél kisebb a cég, valószínűleg annál nagyobb a Windows XP-t futtató gépek részaránya. A kisvállalatoknak további gondot okozhatnak az esetleges régebbi szoftverek, illetve a kevésbé elterjedt alkalmazások -- például Microsoft Office helyett az olcsóbb Corel WordPerfect -- használata.

Emellett jelentős faktornak számít a számítógépek és a felhasználók szabályozatlansága. Egy nagyvállalat könnyen kötelezheti alkalmazottait arra, hogy egységes, a Windows XP SP2-vel garantáltan együttműködő szoftverekre térjenek át, a kisvállalatok azonban minden bizonnyal kevésbé szigorúak a dolgozókkal szemben, sokféle géppel és sokféle szoftverrel rendelkeznek -- véli O'Halloran.

Az AssetMetrix képviselőjének becslése szerint a Windows SP második javítócsomagjával kapcsolatos problémák legalább másfél éven át felmerülhetnek, legalábbis erre utalnak a korábbi Windows-változatok megjelenésekor összegyűjtött tapasztalatok. O'Halloran úgy véli, kompatibilitás szempontjából a Windows XP SP2 szinte olyan, mintha teljesen új operációs rendszer lenne.

Noha a problémás gépek aránya első látásra riasztónak tűnhet, ennek nem szabad senkit eltántorítania a Service Pack 2 telepítésétől -- figyelmeztet O'Halloran. Szerinte a javítócsomag új biztonsági funkciói egyértelműen a felhasználók és a vállalatok hasznára válnak, még akkor is, és még akkor is át kell rá térni, ha egyes alkalmazások kompatibilitásával vesződni kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.