Szerző: Budai Péter

2004. szeptember 21. 08:42

A VMware bejelentette új, biztonságos hálózati elérést biztosító termékét

[News.com] A hardver virtualizációs technológiákat gyártó VMware olyan új technológián dolgozik, mellyel biztonságosan oszthatóak meg külső partnerek számára a vállalati hálózatok.

[News.com] A hardver virtualizációs technológiákat gyártó VMware olyan új technológián dolgozik, mellyel biztonságosan oszthatóak meg külső partnerek számára a vállalati hálózatok.

Az EMC vállalatcsoport tagjává vált cég hétfőn jelentette be az Assuring Computing Environment (ACE) technológia tesztváltozatát, amivel a vállalati hálózaton kívüli számítógépeken futtatható egy másodlagos Windows operációs rendszer, melynek hálózati és adatmentési képességei tetszés szerint korlátozhatóak. Az ACE az év végén jelenik meg -- közölte Michael Mullany, a VMware marketingért felelős alelnöke.

Az ACE-hez hasonló megoldás nélkül a vállalatoknak egy teljes számítógépet a külső partnerek rendelkezésére kellene bocsátania, hogy ugyanezt a funkcionalitást elérjék. "Lehetővé teszi, hogy a teljes felhasználói környezetet a legapróbb részletekig testre lehessen szabni" -- állította Mullany.

Ahhoz, hogy a bizalmas információk terjedésének véget vessen, az ACE-ben kikapcsolható az USB tárolóeszközök csatlakoztatásának lehetősége, a floppy meghajtó, a printer, és más perifériák használata, amikkel nagyobb mennyiségű adatot lehetne kinyerni a kérdéses hálózatról, számítógépről. Ezen kívül korlátozható általa a másodlagos operációs rendszeren futtatható szoftverek listája, ezáltal nehezebben férkőzhetnek be vírusok és más veszélyes szoftverek a vállalati hálózatra.

Gordon Haff, az Illuminata elemzője szerint "alapvetően a VMware Workstation technológiát használják újra egy másik célközönség igényeire szabva, de a VMware nem is állít ennél többet. Nem készítenek ezzel semmi áttörő jelentőségű számítástechnikai csodát".

A VMware elsősorban a Microsoft ellenében versenyez, hiszen a szoftveróriás Virtual PC/Server termékei szintén képesek hardver virtualizációra, és vendég operációs rendszerek futtatására. A VMware új, nagyvállalati szintű megoldásai között megtalálható a VMotion, ami fizikai számítógépek közt képes az operációs rendszerek mozgatására. Ma már a Microsoft Virtual Server 2005-höz is elérhető hasonló eszköz a Microsoft Virtual Server Migration Toolkit (VSMT) képében, igaz, még csak béta állapotban.

Az ACE-ben beállítható akár az is, hogy egy megadott időtartam után kapcsoljon ki a futó operációs rendszer -- például amikor egy szerződéses külső partner előre rögzített munkaideje lejár.

Az szoftver várhatóan 100 dollárba fog kerülni számítógépenként; elsőként a Windows, utána a Linux változat lesz elérhető belőle. A hozzá tartozó ACE Manager -- ami az ACE számítógépek működésének beállításához használható -- ennél többe fog kerülni.

Az ACE bétateszterei közt megtalálható az Arizonai Állami Egyetem, ahol az üzleti iskola diákjai ennek segítségével kapcsolódhatnak az intézmény belső erőforrásaihoz saját laptopjaik használatával. A másik tesztelő partner az AG Edwards, ahol a központi szerep az otthoni és vendég gépek jogosultságkezelése áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról