:

Szerző: roberto

2004. szeptember 30. 22:25

Visszavonták a FAT fájlrendszer szabadalmát a Microsofttól

Egy nonprofit szervezet, a Public Patent Foundation (PUBPAT)

Egy nonprofit szervezet, a Public Patent Foundation (PUBPAT) újravizsgálási kérelmének elbírálása után az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (United States Patent and Trademark Office, USPTO) visszavonta a Microsoft FAT fájlrendszerére kiadott egyik szabadalmat, amely a hosszú és rövid fájlnevek tárolásáról szól. A PUBPAT újravizsgálási kérelméből kiderül, hogy korábban már használtak hasonló eljárásokat a Microsofton kívül mások is, így a szabadalmat elvileg be sem lehetett volna jegyezni. Bár a döntés még nem végleges, hiszen a Microsoft kérelemmel fordulhat a hivatalhoz az ügy felülvizsgálatára, a PUBPAT közleménye szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hasonló esetek hetven százalékában a szabadalmas marad alul.

A Public Patent Foundation meggyőződése, hogy az USPTO rengeteg, kellően meg nem vizsgált szabadalmi kérelmet engedélyez, amelyek a szervezet hitvallása szerint egyensúlytalanságot teremtenek a szabad piacon. Az alapos újdonságkutatás nélkül megadott szabadalmak hozzájárulnak az árak mesterségesen fenntartott magas színvonalához, korlátozzák a civil szabadságot, gátolják a tudományos fejlődést. "Legtöbben nincsenek tudatában a hibás szabadalmi alapelvek és a tévesen megadott szabadalmak egészségünkre, szabadságjogainkra és pénztárcánkra gyakorolt negatív hatásának" -- áll a valódi innováció nélküli szabadalmak ellen küzdő civil szervezet ismertetőjében, amely legutóbb egy ismert koleszterinszint-csökkentő szerre bejegyzett szabadalom megtámadásával hívta fel magára a figyelmet.

A Microsoft FAT fájlrendszerének újításaira bejegyzett szabadalmakra akkor figyelt fel az IT-ipar, amikor az óriáscég tavaly decemberben egyik napról a másikra szabadalmi díj megfizetésére kötelezte a FAT fájlrendszert használó eszközök, többek közt a memóriakártyák, valamint pen drive-ok gyártóit. A FAT licencelésében történt változások után az idén tavasszal a PUBPAT újravizsgálási kérelmet nyújtott be az USPTO-hoz a FAT szabadalmi portfolió legrégebbi, 1996-ban elfogadott tagjára. A PUBPAT célja az volt, hogy a legrégebbi FAT szabadalomról bebizonyítsa, hogy voltak előzményei, így várhatóan a többi FAT fájlrendszerre vonatkozó szabadalom sem állja majd ki a hasonló vizsgálatokat.

A PUBPAT egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a Microsoft a licencváltoztatások során nem rukkolt elő olyan licenccel, amely lehetővé tette volna a FAT fájlrendszer használatát a szabad és nyílt forráskódú szoftverekben, ami arra enged következtetni, hogy az óriáscég a szabadalmaival szeretne védekezni a szabad szoftverek felől jelentkező kihívások ellen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.