Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 30. 11:05

A kalózkodáshoz vezető út Linuxszal van kikövezve?

A Gartner piackutató cég szerint részben azért növekszik a Linuxot futtató PC-k népszerűsége, mert ezekre az olcsóbb számítógépekre megvásárlásuk után a vevők a Windows kalózváltozatát telepítik fel.

A Gartner piackutató cég szerint részben azért növekszik a Linuxot futtató PC-k népszerűsége, mert ezekre az olcsóbb számítógépekre megvásárlásuk után a vevők a Windows kalózváltozatát telepítik fel.

Egy tegnap nyilvánosságra hozott jelentés szerint az előre telepített Linuxszal vásárolt PC-k 40 százalékára később illegálisan beszerzett Windows kerül. A fejlődő piacokon, ahol a Linux olcsósága okán igen népszerű, az arány még nagyobb, itt a felhasználók az esetek 80 százalékában szabadulnak meg a szabad operációs rendszertől, hogy a Windowst telepítsék fel. A Microsoft operációs rendszerének kalózváltozatáért már 1 dollárért hozzá lehet jutni, és nem csak a bolhapiacokon, hanem néha márkás számítógépeket forgalmazó üzletekben is.

A jelenség azt eredményezi, hogy az eladott linuxos PC-k száma lényegesen magasabb annál, mint amennyit végül valóban a szabad operációs rendszerrel használnak. A Gartner előrejelzése szerint az idén eladott PC-k 5 százalékán lesz megtalálható a Linux valamely változata, de a Távol-Keleten ez az arány meghaladhatja a 10 százalékot is. Ugyanakkor a használati arányt tekintve a Linux még csak a PC-k 1,3 százalékán van jelen. 2008-ra a Linux installált bázisa már 2,6 százalékra emelkedik, ugyanakkorára, mint az Apple Mac OS-é.

A kalózkodás mögött elsősorban a magas árak állnak. Az elmúlt évek során a PC-kben használatos alkatrészek ára folyamatosan csökkent, egyedül a Windowsé maradt változatlan. 1996-ban egy "professzionális" PC árának csak 5-6 százalékát tette ki a Windows, ma ez 12-15 százalékra rúg. A Microsoft nemrég úgy határozott, hogy a Linux terjedésének visszaszorítása érdekében egy olcsóbb, lebutított Windowst dob piacra Oroszországban, Indiában, Malajziában, Thaiföldön és Indonéziában.

A Gartner egy korábbi elemzésében élesen kritizálta a Windows XP Starter Editiont, a cég szakemberei szerint ugyanis az operációs rendszerben található korlátozások bosszantani fogják a felhasználókat. A Microsoft szerint a Windows XP Starter Editiont összesen több mint 6 ezer tesztelő próbálta ki és nem érkezett panasz a korlázotott funkcionalitással kapcsolatban.

A butított operációs rendszer egy időben legfeljebb 3 alkalmazást enged futtatni és a hálózati képességei is csonkításon estek át. A szoftver legfeljebb 800x600 pixeles felbontást támogat. A Starter Edition teljes értékűvé tehető egy hagyományos Windows XP megvásárlásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról