Szerző: roberto

2004. szeptember 29. 23:05

A francia védelmi minisztérium biztonságos Linux létrehozására kötött szerződést a Mandrakesofttal

A párizsi székhelyű Linux-disztribútor, a

A párizsi székhelyű Linux-disztribútor, a Mandrakesoft más cégekkel együtt biztonságos Linux-alapú operációs rendszer létrehozására kötött szerződést a francia védelmi minisztériummal. A Mandrakesoft, a Bertin Technologies, a Surlog, a Jaluna és az Oppida cégek alkotta konzorciumnak három éven belül kell kifejlesztenie egy olyan Linux-alapú operációs rendszert, amely megfelel a biztonsági követelményrendszereket leíró ISO 15408-as szabvány, ismertebb nevén a Common Criteria (CC) EAL5-ös (Evaluation Assurance Level 5), azaz "félformális módszerrel tervezett és tesztelt" biztonsági osztályának.

Az EAL5-ös tanúsítvány megszerzésére irányuló törekvés jóval komolyabb, mint amit eddig más Linux-disztribútoroknak sikerült begyűjteniük. A Red Hat és a SuSE EAL3+ tanúsítvánnyal rendelkezik, ám a CNET értesülései szerint magasabb szintű tanúsítványok megszerzésén is dolgoznak az IBM-mel és az Oracle-lel közösen. A Microsoft Windows, a Sun Solaris, a HP-UX és az IBM AIX bizonyos konfigurációi egyaránt EAL4-es (módszertanilag tervezett és tesztelt) tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Mandrakesoft a minisztérium által a projektre szánt hétmillió euróból körülbelül egymilliót fog megkapni. A vállalat természetesen saját Linux-változatát fogja adaptálni a feladathoz, és megszervezi köré az azt fejlesztő nyílt forráskódú közösséget is. A cég elnök-vezérigazgatója, Francois Bancilhon közleményében elmondta, hogy a projekt mérföldkőnek számít a Mandrakesoft történetében és úgy véli, hogy "mindez a nyílt forráskódú fejlesztések erejét fogja növelni, részint a már létező szoftverek újrafelhasználásán keresztül, részint pedig azzal, hogy a közösség áttanulmányozhatja és továbbfejlesztheti a kódot".

A szerződés pénzügyi szempontból is fontos a többmilliós adósságállománnyal rendelkező cég számára. A Mandrakesoft az idén áprilisban sikerrel lábalt ki a még 2003 elején kezdeményezett csődvédelmi eljárásból, ugyanis a 2003-as pénzügyi év utolsó, nyereségesen zárt negyedéve után a bíróság engedélyezte a vállalat adósságainak átütemezését, így a cégnek kilenc év áll a rendelkezésére, hogy visszafizesse hitelezői számára 4,1 millió eurós adósságát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról