Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 22. 16:00

Sun Microsystems: középpontban az Opteron és a Solaris

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
A Sun Microsystems tegnap New Yorkban tartotta negyedévente szokásos Network Computing rendezvényét, amely az új termékek bejelentésének ad otthont. A cég nem véletlen választotta helyszínül a pénzügyi világ központját: a Sun első nagy sikereinek helyszínére tért vissza, ugyanis a legelső komoly Sun-installációk a Wall Street vállalatainál jelentek meg. A cég állítása szerint a Wall Streeten a 10 legnagyobb vállalat mindegyike Sun-ügyfél. Magyarországon ez az öt legnagyobb bankra ugyanígy igaz.

A rendezvény talán legfontosabb újdonsága a Suntól szokatlan hangnem volt: Jonathan Schwartz, a vállalat elnöke gyakorlatilag beismerte, hogy a dotkom lufi kidurranása utáni években cége nem a piaci igényeknek megfelelő termékekkel állt elő, amely a bevételek folyamatos csökkenéséhez vezetett. "Jöttek, kopogtattak és nekünk nem volt semmink" -- mondta az ügyfelekre utalva Schwartz. "Nem figyeltünk. [...] A megrendelések más cégekhez kerültek." Most azonban ez a trend megfordulni látszik, a júniusban véget ért évet a vállalat növekedő forgalommal zárta.

A Sun új termékei között szerepel a négyprocesszoros Sun Fire V490 és a nyolcprocesszoros V890 szerver, amelyek a már ismert V480 és V880 kiszolgálók UltraSPARC IV-re épülő változatai. A számítógépek az új processzor mellett nagyobb memóriát is kaptak, belsejüket pedig az UltraSPARC IV magasabb fogyasztásához és hőleadásához igazították. Amint az ismert, az UltraSPARC IV chip gyakorlatilag két UltraSPARC III magot tartalmaz egy lapkán, így használatával ideális esetben akár kétszeres teljesítmény-növekedés is elérhető. A Sun közölte, hogy V490 és V890 szerverei kategóriájukban számos benchmark-rekordot megdöntöttek. A Sun Fire V490 és a Sun Fire V890 már megvásárolható, a legolcsóbb konfigurációk listaára rendre 30995, illetve 39995 dollár.

Szintén bemutatásra került a Sun első négyprocesszoros, AMD Opteron-alapú szervere, a Sun Fire V40z, illetve két Opteron-alapú munkaállomás, az egyprocesszoros W1100z és a kétprocesszoros W2100z. A négy Opteronra épülő V40z szintén számos benchmark-rekordot állított fel, azonban a Sun szerint a legfontosabb, hogy a számítógép a hasonló kategóriás, Intel Xeon-alapú IBM vagy Dell rendszereknél olcsóbban kapható.

Az AMD Opteron kulcsfontosságú elem a Sun stratégiájában, ezt bizonyítja az az akció, amelynek keretén belül az Opteron-alapú Sun szerverek vásárlása esetén az ügyfelek akár ezer dollárt is meghaladó árkedvezményt kapnak. A cég a pletykák szerint a jövőben teljesen megszünteti az Intel-alapú szerverek forgalmazását és az x86 szerverek szegmensében kizárólag Opteron-alapú termékekkel lesz jelen. A jelenleg forgalmazott Opteron-alapú Sun szerverek még a Newisys által tervezett rendszerek, de hamarosan érkeznek a cég saját tervezésű kiszolgálói, amelyek között megtalálható lesz egy egyedülálló, nyolcprocesszoros konfiguráció is. A felsőbb kategóriában továbbra is a SPARC-alapú rendszerekkel versenyez a Sun.

Az új szerverek mellett új tárolóeszközökkel is jelentkezett a Sun: a StorEdge 6920 egy középkategóriás, a StorEdge 9990 pedig egy csúcskategóriás rendszer. A StorEdge 9990 a Sun és a Hitachi együttműködésének eredményeképp született tárolóeszköz, amely maximálisan 160 Tbyte-ig bővíthető kapacitásával elsősorban konszolidációs feladatok ellátására hivatott. A korábbi csúcskategóriás Sun tárolóeszközöknél kétszer nagyobb teljesítményhez egyedülálló virtualizációs, replikációs és átállási funkciók párosulnak.

A középkategóriás StorEdge 6920 arra készült, hogy az alkalmazások egyetlen rendszeren való konszolidálásával segítse a költségek csökkentését. Mindezeken felül a Sun StorEdge 6920 rendszer az egyik legelső crossbar-architektúrával rendelkező középkategóriás tárolórendszer: ez a technológia lehetővé teszi a kapacitás, a kapcsolódási képességek és a teljesítmény rugalmas méretezését. A rendszer egyedi architektúráját a Storage Performance Council is elismerte, mint olyan rendszert, amely a középkategóriás tárolóeszközök kategóriájában a legjobb méretezhetőséggel és ár/teljesítmény aránnyal rendelkezik.

A fentiek mellett a Sun hálózati tárolási megoldásainak portfóliója ma a Sun StorEdge 5210 NAS-rendszerrel is bővült. A dokumentumokat megosztani kívánó kisebb osztályok és munkacsoportok számára a Sun StorEdge 5210 NAS egy egyszerűen telepíthető és felügyelhető heterogén fájlszervert kínál.

Noha a Sun stratégiájában továbbra is kiemelt szerepet kap a Linux, és a vállalat kiszolgálói Solaris helyett Red Hat vagy SuSE Linuxszal is rendelhetők, a cég egyre inkább hajlamos a Linux mint operációs rendszer kritikájára. "A Linux, mint nyílt forrású projekt és mint közösség mindig is a Sun szíve csücske marad, azonban nagyvállalati operációs rendszerként a Solaris lényegesen megbízhatóbb, robosztusabb és bizonyos esetekben még olcsóbb megoldást is kínál" -- mondta Szkurka János, a Sun Microsystems magyarországi leányvállalatának marketingért felelős vezetője.

A Network Computing rendezvényen számos szó esett a Solaris következő verziójáról, a jövő év elejére várható Solaris 10-ről. A vállalat szerint a Solaris 10 önálló kategóriát teremt az operációs rendszerek piacán, ugyanis az általa felvonultatott megbízhatósági, biztonsági és virtualizációs funkciókat, valamint teljesítményt jelenleg egyetlen versenytárs sem képes együtt biztosítani. "A Solaris 10 minden tekintetben legalább egy generációval a versenytársak előtt jár" -- mondta Szkurka János.

A 64 bites Solaris 7 megjelenése óta a Solaris 10 a legnagyobb változás a Sun operációs rendszerében. A Solaris 10 összesen 550 kisebb-nagyobb fejlesztést tartalmaz, ezek között találhatóak olyan jelentős újítások, mint a ZFS fájlrendszer, az alapoktól újraírt TCP-IP kommunikációs modul, valamint az operációs rendszer valós idejű monitorozását és az alkalmazások finomhangolását lehetővé tevő Dtrace. A kisebb újítások között lehet említeni a görgős egerek támogatását, vagy a teljesen megújult grafikus kezelőfelületet -- mondta el Fischer Erik, a Sun magyarországi részlegének műszaki igazgatója.

Természetesen a Solaris műszaki kiválósága önmagában semmit sem ér, szükség van megfelelő alkalmazásokra is. Ezekben eleddig nem szűkölködött a Sun és várhatóan ezután sem fog, hiszen a jelentős független szoftvervállalatok túlnyomó többsége támogatja a Sun operációs rendszerét. Emellett az ún. Janus projekt révén a Solaris 10 hamarosan képes lesz Linuxra írt alkalmazások futtatására is. Ez a lehetőség a Solaris x86-ra írt változatában lesz elérhető. A Solaris x86 támogatottsága egyre nagyobb, ma már közel 250 olyan számítógép létezik, amelyen a szoftver bevizsgáltan és garantáltan fut.

A magyar felhasználók szempontjából kevéssé érdekes, azonban mégis jelentős bejelentés volt továbbá a Compute@Sun kezdeményezés, amely lehetővé teszi a Sun-felhasználók számára, hogy az általuk nem használt számítási kapacitást bérbeadják, így téve szert extra bevételre. Jonathan Schwartz szerint a modell ugyan felvet biztonsági kérdéseket, azonban a jövő mindenképp a közmű-jellegű számítástechnikáé, amikor a felhasználók ugyanúgy fizetnek az igénybevett számítási és tárolási kapacitás után, mint ma a csapvíz vagy az elektromos áram után. Jelenleg az árazás igen egyszerű: óránként és használt processzoronként 1 dollárt kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról