Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 20. 14:48

Új AMD processzorok régi gyártástechnológiával

Noha az AMD állítása szerint sikeresen bevezette a 90 nanométeres csíkszélességű alkatrészek sorozatgyártásához szükséges technológiát, az október elején debütáló csúcskategóriás asztali processzorok még a régi, 130 nanométeres eljárással készülnek.

Noha az AMD állítása szerint sikeresen bevezette a 90 nanométeres csíkszélességű alkatrészek sorozatgyártásához szükséges technológiát, az október elején debütáló csúcskategóriás asztali processzorok még a régi, 130 nanométeres eljárással készülnek.

A vállalat várhatóan október 11-én jelenti be Athlon 64 4000+ és Athlon 64 FX-55 chipjeit, amelyek Socket 939 foglalatba illeszkednek. Mindkét chip órajele 2,6 GHz, kétcsatornás DDR400 memóriavezérlőt tartalmaznak, előbbi azonban 512 kbyte, utóbbi viszont 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárral büszkélkedhet. Az árak egyelőre nem ismertek, azonban valószínű, hogy az Athlon 64 FX-55 a már megszokott 827 dolláros áron lesz beszerezhető, az Athlon 64 4000+ pedig 683 dollárért lesz kapható.

Fontos megjegyezni, hogy a Socket939 kivitelű chipek nem kompatibilisek a Socket754 és Socket940 foglalatos alaplapokkal. Öröm az ürömben azonban, hogy az AMD asztali gépekbe szánt processzorcsaládjai között ezentúl lehetőség lesz az átjárásra, azaz az Athlon 64 lapkák tulajdonosai gépüket később akár Athlon 64 FX-szel is bővíthetik, erre korábban az eltérő foglalatok és a szükséges memóriamodulok közötti különbség miatt nem volt lehetőség.

A vállalat gőzerővel dolgozik a 90 nanométeres csíkszélességű technológia felfuttatásán, azonban az asztali chipek szegmensében valószínűleg csak a jövő év elején találkozunk először ilyen termékekkel. Az AMD mindeddig nem jelentette be, hogy milyen újdonságokat épít be az új chipjeibe, azonban a pletykák szerint számítani lehet az SSE3 utasításkészlet támogatására, valamint egy továbbfejlesztett pre-fetch egységre, ezek révén érezhetően növekedik majd a teljesítmény.

A fejlett gyártástechnológia lehetőséget ad az AMD számára, hogy a nem is olyan távoli jövőben két maggal rendelkező processzorokat dobjon piacra. Amint arról már korábban hírt adtunk, az AMD már hivatalosan is bemutatta kétmagos Opteronját, így a lapka a nem t]l távoli jövőben akár sorozatgyártásba is kerülhet. A kétmagos Opteron a tervek szerint 2005 végén kerül piacra, a kétmagos Athlonokra szintén 2005 második feléig kell várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról