:

Szerző: Budai Péter

2004. szeptember 22. 09:45

A kormányzatok betekinthetnek a Microsoft Office forráskódjába

[News.com] A Microsoft az Office programcsomagot is részévé kívánja tenni annak a programnak, ami a kormányzatok számára lehetőséget biztosít a termékek forráskódjának vizsgálatára. A bejelentést a szoftveróriás hétfőn, Párizsban ejtette meg, ezáltal a Microsoft Office 2003 a továbbiakban a Government Security Program (GSP) részét képezi.

[News.com] A Microsoft az Office programcsomagot is részévé kívánja tenni annak a programnak, ami a kormányzatok számára lehetőséget biztosít a termékek forráskódjának vizsgálatára. A bejelentést a szoftveróriás hétfőn, Párizsban ejtette meg, ezáltal a Microsoft Office 2003 a továbbiakban a Government Security Program (GSP) részét képezi.

A Microsoft kezdeményezése szabad hozzáférést enged a kormányzatoknak a vállalat legjelentősebb termékeinek forrásához -- így a Windows operációs rendszer jelenlegi verzióihoz is. A program céljai közt szerepel, hogy a kormányzati IT-munkaerő alaposabb biztonsági auditálást végezhessen, valamint a Microsoft meglévő technológiáira hatékonyan tudjon megoldásokat fejleszteni. Sokan úgy vélik, hogy a lépés mögött a nyílt forrású technológiák miatti félelem húzodhat, hiszen egyre gyakoribb a harc a Linux és a Windows között a kormányzati felhasználást tekintve.

A programban több mint 60 ország vesz részt, mindegyikük a Microsoft által meghatározott felhasználási jogokkal. A 60 ország között megtalálható Kína, és Európa országainak többsége is. Jason Matusow, a Microsoft Shared Source Initiative igazgatója elmondta, hogy a kormányzati szervek frekventáltan vizsgálják és használják a rendelkezésükre bocsátott Windows forráskódot. Az ügyfelek kérték, hogy a programot terjesszék ki az Office alkalmazásaira is -- ennek megfelelően lépett most a vállalat.

A Office programcsomagot érintő biztonsági kérdések kivizsgálásán kívül a betekintés révén a fájlformátumok és az alkalmazásközi kommunikáció is érthetőbbé válhat, ami az ezekre épülő kormányzati szoftverek fejlesztéséhez elengedhetetlen. A kormányzatok aggódtak dokumentumaik hosszútávú tárolása, archiválása és felhasználása miatt is -- tette hozzá Matusow.

"A teljes GSP program alapötlete az, hogy nem tudhatjuk, melyik kormányzati szervnek mi a fontos -- maguknak kell kifejleszteniük amire egyedileg szükségük van. Ugyanakkor gyakran halljuk, hogy biztosítékot szeretnének arra nézve, hogy az általuk használt fájlformátumokat a jövőben is támogatni fogják szoftvereink" -- nyilatkozta Matusow.

A Microsoft már korábban elérhetővé tette az Office 2003 dokumentumok által használt XML dialektusokat, de a ".doc" formátum részleteiről még mindig nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű publikus információ. "Mi arra ösztönzünk mindenkit, hogy az XML-t használja adatcsere céljára" -- tudatta Matusow, aki szerint ugyanakkor a kormányzatok "szeretnék látni, hogyan írjuk ki adataikat a lemezre. Ezentúl képesek lesznek rá, hogy maguk vizsgálják meg, hogyan dolgozunk a fájlformátumokkal".

Matusow azt is elmondta, hogy még túl korai arról beszélni, hogy az Office forrása szélesebb közönség számára is elérhető legyen a Shared Source kezdeményezés útján. "Ez az első alkalom, hogy bepillantást engedünk az Office forráskódjába. Nyitottak vagyunk minden partnerrel és ügyféllel történő tárgyalásra, de először meg kell tennünk az első lépéseket."

Azon kívül, hogy a kormányzatok hozzáférhetnek az alkalmazások forráskódjához, igénybe vehetik a Microsoft mérnökeinek segítségét is. "A GSP eleinte kizárólag a forráskódról szólt, de felismertük, hogy ez önmagában kevés. Az egyik dolog, amin dolgozunk, hogy kormányzati szervek mérnökei látogassanak el Redmondba a mi fejlesztőcsapatainkhoz. Ezáltal akár személyesen is beszélhetnek azzal a programozóval, aki a számukra érdekes kódrészletet írta, és átbeszélhetik az azzal kapcsolatos kérdéseket" -- tájékoztatott Matusow.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.