Szerző: Budai Péter

2004. szeptember 9. 13:00

A Longhornban megtalálható lesz a Palladium néven elhíresült technológia egy része

[News.com] A Microsoft tovább folytatja a nagy vitákat kavaró biztonsági architektúra, a Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) kidolgozását és a jelenlegi tervek szerint az új technológia a Longhornban, a Windows következő változatában már megtalálható lesz.

[News.com] A Microsoft tovább folytatja a nagy vitákat kavaró biztonsági architektúra, a Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) kidolgozását és a jelenlegi tervek szerint az új technológia a Longhornban, a Windows következő változatában már megtalálható lesz.

A szoftvergyártó kihangsúlyozta, hogy a Longhorn működni fog a NGSCB nélkül is. A technológia alapelve, hogy a biztonsági szempontból kritikus információk elkülönített módon kerülnek tárolásra és felhasználásra. A Longhorn és a benne megtalálható modulok már most lényeges különbséget mutatnak a múlt év végén rendezett Microsoft Professional Developer Conference óta, ahol nyilvánossára került az első kipróbálható változat.

"Módosításokat végzünk az iparág visszajelzéseinek megfelelően" -- ismertette Steve Heil, a Microsoft Windows technológiáinak népszerűsítésével foglalkozó szakembere szerdán, az Intel Developer Forumon tartott bemutatójában.

Az új NGSCB lehetővé fogja tenni a vállalatok számára, hogy például a bejelentkezés folyamatát és a billentyűleütéseket a Windows egy elszigetelt része kezelje, ami megnehezítené a hackerek adatokhoz történő hozzáférését. A legnagyobb különbség a PDC-n bemutatott verzióhoz képest, hogy az elszigetelt adatok biztonságos eléréséhez hagyományos Windows programozási interfészek állnak rendelkezésre, tehát sokkal egyszerűbbé vált a technológia használata.

Az NGSCB képes arra is, hogy a vállalatok saját programokat, úgynevezett "scenario"-kat futtassanak a biztonságos rétegben, habár erre jóval kisebb hangsúlyt fektettek a PDC idején. Sokan amiatt aggódtak, hogy a Microsoft technológiája a felhasználók számára is elérhetetlenné teheti saját adataikat.

Heil elmondta, hogy a potenciális vásárlók panaszkodtak, hogy az alkalmazások alapos átírásának szükségessége sokkal nagyobb problémát okozott, mint amekkora előnyt a biztonság területén elértek a NGSCB előző verziójával.

A Microsoft már közel fél évtizede dolgozik a Windows biztonsági architektúrájának megváltoztatásán, amit elsőként "Trusted Windows" névvel illettek a projektben résztvevő fejlesztők és kutatók. 2002-ben a kezdeményezés a Palladium kódnevet kapta, ami Heil elmondása szerint nagy ellenállást váltott ki a felhasználókból, mivel a mikrochipekre átültetett digitális jogkezelés elképzelése társult hozzá.

A tavaszi, Seattleben megrendezett WinHec eseményen derült ki először egyértelműen, hogy jelentősen megváltozik az NGSCB fejlesztésének menete. Heil elmondta, hogy a változtatások ellenére a Microsoft legalább a technológia egyes részeit szeretné beépíteni a Longhornba. "Időben vagyunk még... hogy legalább a funkciók egy részét elkészítsük a Longhorn megjelenéséig." -- tette hozzá Heil.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról