Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 1. 15:05

Lézeres egér a Logitech kínálatában

A Logitech a mai napon bemutatta a Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse-t, az első egeret a világon, amely lézeres megvilágítással és követéssel működik.

A Logitech a mai napon bemutatta a Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse-t, az első egeret a világon, amely lézeres megvilágítással és követéssel működik.

A lézer a legutóbbi újítás a Logitech által bevezetett újítások hosszú sorában, abban a sorban, amely az első, kiskereskedelemben megvásárolható egér 1982-es bevezetésével indult, az első vezetéknélküli egér piacra dobásával folytatódott 1984-ben, majd az első rádiótechnológiás egér 1991-es és az első vezetéknélküli, optikai egér 2001-es megjelentetésével egészült ki. A Logitech most folytatja ezt a sort az első, lézeres követési technikát alkalmazó egérrel.

"Lekapcsoltuk az optikai egerek vörös fényét, és láthatatlan lézerre cseréltük. Ez megváltoztatja az egész iparágat" -- jelentette be David Henry, a Logitech Control Devices Business Unit alelnöke. "A lézer idővel kiszorítja a piacról a mai optikai egereket. Az egér szenzora nem tud reagálni arra, amit nem lát, amit szó szerint nem képes látni. A lézeres technológiával viszont az egér mikroszkopikus részleteket is felfog. A lézerfény természete lehetővé teszi, hogy az eszköz elképesztő pontossággal kövesse a jeleket, sokkal többféle felületen és sokkal érzékenyebben, mint korábban."

A koherens, csaknem egyvonalú hullámhosszban futó lézerfény sokkal nagyobb felületet tud részletesen leolvasni, mint a vörös fényt kibocsátó dióda, amely az optikai egerekben található. A Logitech partnerénél, az Agilent Technologiesnél végzett kísérletekben a lézeresegér húszszor akkora érzékenységet mutatott a felületi részletek iránt, mint a LED-del működő optikai egér. Bebizonyosodott, hogy a lézer bonyolultan polírozott vagy szemcsés felületen is megbízhatóan követi a részleteket.

A Logitech nemrégiben egy felmérést végzett több mint 2000 ember részvételével, akik mind LED-es optikai egeret használtak. A felmérés szerint a válaszolók több mint kétharmada jobbnak találta volna, ha az egere még több felületen működik. Mivel a lézeres egerek nagyobb részletességgel képesek megvilágítani a felületet, ez az új típusú eszköz olyan felületeken is használható, amelyeken a LED-es egerek teljesítménye akadozik.

A Logitech MX 1000 Laser Cordless Mouse lézerfénye láthatatlan az emberi szemnek, és teljesen biztonságos. A lézersugár egy polírozott ezüstgyűrűből árad ki az egér alján, megvilágítja az egér alatti területet, majd ugyanazon a gyűrűn keresztül visszatükröződik, és egy belső szenzor érzékeli a felület részleteit. A szenzor másodpercenként 5,8 megapixelnyi részletet képes érzékelni.

A Logitech MX 1000 Laser Cordless Mouse alkalmazza a Logitech új Tilt Wheel Plus Zoom technológiáját is, amely lehetővé teszi a három dimenzióban való böngészést: fel és le, balra és jobbra, valamint befelé és kifelé. A PowerPointhoz és a Wordhöz hasonló programok használatakor az egérrel könnyedén ráközelíthetünk a dia vagy a beszámoló legfinomabb részleteire is, majd távolabb mehetünk, hogy teljes egészében lássuk a dokumentum elrendezését. A görgetőkerék jobb vagy bal oldalát megnyomva vízszintesen mozoghatunk az olyan széles dokumentumokon, amilyenek például az Excel alkalmazásban előfordulnak.

Az MX 1000 magában rejti a Logitech szabadalmazott Cruise Control gyorsgörgető rendszerét is, amellyel gyorsan átböngészhetünk terjedelmes weboldalakat vagy hosszú dokumentumokat a görgetőkerék feletti és alatti gombok lenyomásával. A hüvelykujjat pihentető bemélyedés fölött egy kis króm eszköz található, az internetes Előre és Hátra gombokkal, valamint az Application Switch gombbal, amelynek segítségével egyetlen kattintással átválthatunk egyik ablakról a másikra.

Ez az első egér, amely négyszintű, beépített akkufeszültség-kijelzőt tartalmaz. A négy oszlop világít, így mindig látható, hogy mennyire van tele az akkumulátor. Nem kell többé az elemek kicserélésével bajlódni, mert a Logitech MX 1000 Laser Cordless Mouse egy beépített lítium-ion akkumulátorral kerül szállításra. Az egér 3-4 óra alatt teljesen feltölthető, és általában 21 napig használható marad. Ráadásul egy 10 perces gyors újratöltés után az egér biztosan használható lesz az egész napos munkához.

A Logitech MX 1000 Laser Cordless Mouse már ebben a hónapban kiskereskedelmi forgalomba kerül az Egyesült Államokban és Európában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról