eco@tech archívum - 2008 október

2008
október

0

Veszélyben a mobilpiac is

2008. október 31. 14:18

[eWeek/HWSW] A világ legnagyobb mobilgyártói, mint a Nokia, Motorola, LG, Sony Ericsson illetve a Samsung a kereslet további gyengülésére számíthatnak, miután a piac növekedése teljesen megállt. Habár a torta még nem csökken, de a növekedés az elmúlt három hónapban gyakorlatilag nullára degradálódott, a korábbi negyedév 10 százalékos üteméről.

0

Új elnök-vezérigazgató érkezik az Avayához

2008. október 31. 12:35

Jövő januártól új elnök-vezérigazgató irányítja az Avayát: Kevin Kennedy a posztjáról leköszönő Charles Giancarlót váltja, aki az év végéig továbbra is a cég vezérigazgatójaként dolgozik. Giancarlo ezután az igazgatótanács elnökeként folytatja majd munkáját a vállalatnál.

0

A legrosszabbkor kísért a Sony akkumulátor-visszahívási botránya

2008. október 31. 11:51

[Reuters/HWSW] Ismét noteszgépekhez készült akkumulátorokat kénytelen visszahívni a Sony. A tűzveszélyes áramforrásokat elsősorban a HP és a Toshiba bizonyos modelljeihez csomagolták, de -- igaz, elenyésző mennyiségű konfigurációval -- az Acer, a Dell és a Lenovo is érintett a visszahívási akcióban.

0

Lassul az SAP az ingoványos gazdasági talajon

2008. október 30. 16:23

A vártnál gyengébb negyedévről számolt be az SAP, a világ vállalatirányítási piacának vezető szoftverszállítója. A cég a gazdasági krízisre hivatkozva lecsökkentette nyereségvárakozását és visszavonta éves forgalmi előrejelzését, miközben kutatás-fejlesztési keretét is visszafogja, hogy átvészelje a nehéz időszakot -- az elemzők és befektetők tetszését nem nyerte el a vállalat bejelentése, de a kezdeti zuhanást követően a cég papírjai gyorsan visszaerősödtek.

0

Csökkent az Alcatel-Lucent vesztesége

2008. október 30. 13:32

[Wall Street Journal/HWSW] Továbbra is veszteséget termelt a világ egyik legnagyobb telekommunikációs hálózatieszköz-szállítójaként jegyzett Alcatel-Lucent. A cég mindent igyekszik megtenni azért, hogy újra profithoz jusson, ennek érdekében a vállalat nemrég kinevezett első embere átszervezéseket és a piaci stratégia újraértékelését tervezi.

0

GVH: nem élt vissza erejével a Microsoft Magyarország

2008. október 29. 18:06

[Index] A Microsoft Magyarország nem élt vissza erőfölénnyel, állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal -- írja az Index. A tavaly megindult vizsgálat gyanúja szerint a cég olyan marketingtámogatási rendszert alakított ki partnerei számára, mely kizárólagosságot biztosíthatott számára az irodai alkalmazások terén. A GVH úgy találta, ezek a feltételezések alaptalanok.

0

Elmérgesedhet az Intel és az EU közt zajló trösztellenes vita

2008. október 29. 16:51

[Dow Jones Newswires/HWSW] Az elhúzódó feljebbviteli döntésre hivatkozva a megadott határidőig nem válaszolt érdemben az Európai Bizottság vádjaira az Intel -- a céget még júliusban vádolta meg a Bizottság azzal, hogy jelentős összegeket utaltak át a nagyobb kereskedelmi partnerek részére támogatás formájában, cserébe pedig azt várták, hogy a cégek gyakorlatilag tüntessék el a polcokról a riválisok -- elsősorban az AMD -- termékeire épülő számítógépeket.

0

Pocsék negyedévet zárt a Sony, és ez még csak a kezdet

2008. október 29. 12:35

A vártnál is gyengébb negyedévről számolt a Sony. A japán elektronika óriás nyeresége közel negyedére esett vissza a tavalyi profithoz képest, amiért a gyengülő keresletet és a devizaárfolyamok ingadozását okolja leginkább a cég, ugyanakkor az is látszik a számokból, hogy az árfolyamváltozás nélkül is leromlott volna a nyereségesség. A PlayStation-részleg újra veszteségessé vált, miközben a Microsoft szórakoztatóelektronikai divíziója már egészséges profitot termelt.

0

Nem spórol a magyar az elektronikus fizetéssel

2008. október 28. 15:22

A pénzügyi válság közepette aktuális kérdéseket feszegetett a mai napon a Budapesten tartott III. E-Money Symposium, ahol több ízben fény derült arra, hogy hiába az újabbnál újabb technológiák, a hazai lakosság nem túlzottan nyitott az elektronikus fizetési megoldásokra. Az elmúlt egy év pedig mintha meg sem történt volna, szinte minden korábbi növekedés stagnálássá redukálódott.

0

Nagy erőkkel nyomul előre az AMD a grafikus piacon

2008. október 28. 14:59

Szezonálisan szokatlanul erős harmadik negyedévet zárt a grafikus chipek piaca, jelenti a Jon Peddie Research (JPR). A piackutató becslése szerint több mint 111 millió grafikus lapkát szállítottak le a gyártók -- a mezőnyt toronymagasan az Intel vezette.

0

Az IDC szerint is az Acer az EMEA PC-piac új királya - üstökösként robbant be az Asus

2008. október 28. 10:48

A Gartner mellett az IDC is úgy találta, hogy a harmadik negyedévben az Acer vette át az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) szuperrégió PC-piacának vezető helyét. A Compaq beolvasztása óta ez az első alkalom, hogy megfosztották a tróntól a HP-t. A mutatványt az Acer szokásosan magas ütemű növekedése és a Packard Bell felvásárlása mellett a netbookok váratlanul nagy sikere tette lehetővé. Ennek megfelelően a kategóriát megteremtő Asus is szárnyalt.

0

Oroszország blokkolná a Google terjeszkedését

2008. október 28. 09:57

Letiltotta az orosz Szövetségi Versenyhivatal (FAS) a Google legújabb akvizíciós tervét, melynek során 140 millió dollárért vásárolta volna fel az orosz ZAO Begun hirdetési platformot. Kelet-Európában egyébként is fókuszban van a hirdetéskiszolgálók piaca, de az amerikai cégóriás júliusi bejelentése a vásárlási szándékról tovább fokozta a régióra irányuló figyelmet.

0

A Samsung Electronics nyereségének közel fele tűnt el

2008. október 27. 17:40

[Bloomberg/HWSW] Közel felére esett vissza a Samsung Electronics nyeresége a harmadik negyedévben, a kilátások miatt pedig beszakadt a cég papírjainak árfolyama. A világ legnagyobb memória- és LCD-gyártója csökkenti beruházásait a zuhanó árak és gyengülő kereslet együttes hatására.

0

Újabb webes Dell áruház indult

2008. október 27. 16:29

Egy hónappal a notebook.hu és a Dell közös webáruházának nyitását követően az EnterNet is közös online boltot nyitott az amerikai gyártóval. Az együttműködés ez esetben viszont nem újkeletű, hiszen egy évvel korábban a WestEnd bevásárlóközpontban a Dell és az EnterNet közös bemutatótermet nyitott, s ezt egészíti most ki a webes felület. Az alaptevékenységét tekintve telkó EnterNettől nem áll messze a számítógépforgalmazás sem, hiszen a szintén a WestEnd-ben található Fujitsu Siemens márkaboltot is ők üzemeltetik a HWSW ismeretei szerint.

0

Hatalmas pofont kap a pénzügyi krízistől a Sony

2008. október 27. 16:15

[Nikkei Monozukuri/HWSW] Lényegében felére csökkentette éves nyereség-előrejelzését a Sony. A vállalat a pénzügyi válság kapcsán drasztikusan megdrágult jent, és az ehhez kapcsolódó lanyha kereslet jelölte meg elsődleges okokként. A bejelentést követően a cég papírjai 14 százalékot estek, és évtizedes mélypontot értek el.

0

Több notebook processzor fogy már, mint asztali - újra csúcson az Intel részesedése

2008. október 27. 13:40

Történelmi mérföldkövet ért el a processzorpiac a harmadik negyedévben. Az iparág történetében most esett meg ugyanis első alkalommal, hogy több mobilprocesszort szállítottak le a gyártók, mint asztalit, állítja a Mercury Research. Ennek eredményeként pedig az Intel növelni tudta piacrészesedését az AMD kárára, köszönhetően erőteljes termékkínálatának.

0

Senkitől se zavartatva növekedik az EMC

2008. október 27. 09:06

Válság ide, válság oda, az EMC továbbra is töretlenül menetel, a vállalatok ugyanis egyre több adatot termelnek, amit tárolni és rendszerezni kell, ha bitek sorozata helyett üzleti információra van szükségük. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója ismét kétszámjegyű százalékkal növelte bevételét, eredményei felülmúlták a várakozásokat, és a cég negyedik negyedéves előrejelzését is az elemzői konszenzus fölé lőtte be.

0

Drasztikus leépítések és megszorítások a stagnáló Yahoo!-nál

2008. október 22. 18:02

[Bloomberg/HWSW] A várakozásoknak megfelelően rossz harmadik negyedévet zárt a Yahoo!. A vállalat árbevétele stagnált a dollár gyengesége és a dinamikus piaci növekedés ellenére is, nyeresége harmadára zuhant. A cég drasztikus létszámcsökkentéssel igyekszik megfogni költségeit, melyre elemzők szerint szüksége is van az elhízott vállalatnak.

0

Nagyon erős negyedév, igen visszafogott kilátások az Apple-nél

2008. október 22. 09:05

Az iPhone 3G sikerének köszönhetően több mint negyedével nőtt az Apple profitja a harmadik naptári negyedévre eső negyedik pénzügyi negyedben. A cég papírjait még a szokottnál jóval óvatosabb előrejelzés sem tudta megállítani, a bejelentést követően a részvények több mint 13 százalékkal erősödtek, miután a rendes kereskedés során 7 százalékot vesztettek értékükből.

0

Öt éve először veszteséges a Sony Ericsson

2008. október 20. 18:47

[Bloomberg/HWSW] Öt éve először veszteséges a Sony Ericsson, melynek mértéke ugyanakkor a vártnál alacsonyabb. A japán-svéd vegyesvállalat a tavalyi lendületet követően immár harmadik negyedéve toporog, így egyelőre elszalasztotta a lehetőséget, hogy kihasználja a Motorola gyengélkedését, és átvegye a világpiac harmadik helyét.

0

Küzdelmes negyedévet tudhat maga mögött az LG Electronics

2008. október 20. 17:50

A won gyengülésének következtében gyakorlatilag elillant az LG Electronics nyeresége, ugyanis a cég tőkeköltségei drasztikusan megugrottak. A cég egyúttal területet vesztett a mobiltelefonok területén, ugyanakkor az értékesítés a prémium modellek felé tolódott, ami az árbevételt és nyereséget egyaránt segítette.

0

Újabb lélektani határ alá süllyedt a Blu-ray lejátszók ára

2008. október 17. 13:28

[HWSW/TG Daily] Az elmúlt hetekben meredeken zuhanni kezdett az asztali Blu-ray lejátszók átlagos fogyasztói ára a tengerentúlon, a kéklézeres technológia így a luxusból lassan a mainstream kategóriába vándorol -- derül ki a TG Daily elemzéséből.

0

Meggyőző az IBM harmadik negyedéves teljesítménye

2008. október 17. 09:56

Nyilvánosságra hozta részletes harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit az IBM. A vállalat a befektetők megnyugtatása érdekében már korábban közzétette az előzetes számokat, most azonban részletekkel is szolgált. A cég nem módosította éves előrejelzését, ami bizakodásra adhat okot.

0

A szabad szoftver önmagában nem jó üzlet

2008. október 16. 14:59

Egy kutatás eredményei szerint a nyílt forráskód önmagában még semmit nem mond a szoftverszállító üzleti modelljéről, és az ingyenes szoftver, fizetős szolgáltatás csak egyetlen a számos létező konstrukcióból. A 451 Group IT-kutatócég több mint száz vállalat elemzésével arra világít rá, hogy a szabad szoftverben érdekelt cégek többsége alkalmaz kereskedelmi licencet is, és felük zárt projekteket is futtat.

0

Üzleti alkalmazásokban erősít itthon is az Oracle

2008. október 16. 08:31

Az Oracle itthon is nagy hangsúlyt fektet az alkalmazás-üzletág fejlesztésére. Az anyavállalat szinte hetente vásárol fel egy-egy céget ezen a területen, elsősorban az akvizícióknak köszönhető, hogy a legutóbbi pénzügyi évben a cég 2,4 milliárd dolláros bevételt ért el új alkalmazás-licencek értékesítéséből -- ez az új licencbevételeknek már közel harmada.

0

A zűrös memóriapiacon is állja a sarat a Kingston

2008. október 15. 16:30

Bemutatkozott Magyarországon a memóriamodulok és memóriakártyák egyik legnagyobb gyártója, a Kingston Technologies, amely a memóriapiac egyik meghatározó szereplője, és a hazánkban is sikeres.

0

Fenyegetéssel próbálja féken tartani az Asusteket a HP?

2008. október 15. 16:27

[Digitimes] Iparági pletykák szerint a HP megfenyegette beszállítóit, hogy ne merjenek megrendeléseket elfogadni az Asustektől. Az a cég, mely megszegi ezt a követelést, azt kockáztatja, hogy a HP megrendeléseit veszti el. A Digitimes notebookgyártóknál lévő forrásai szerint a HP így akarja féken tartani a feltörekvő céget.

0

Netbookkal tarol a PC-piacon az Acer és az Asustek

2008. október 15. 16:05

A barátságtalan makrogazdasági környezet ellenére erőteljesen bővült a PC-piac a harmadik negyedévben, részben a netbookoknak köszönhetően -- jelenti a Gartner, mely szerint korai lenne megmondani, hogy a kategória a hagyományos notebookok kárára terjeszkedik-e, avagy új piacot teremt. Az iparág történetében első alkalommal az Acer megelőzte a HP-t az EMEA régióban, nagyrészt mini notebookja révén.

0

Rekordnegyedév, de óvatos előrejelzés az Intelnél

2008. október 15. 08:42

Történetének legerősebb harmadik negyedévén van túl az Intel, a vállalat bevétele és nyeresége is növekedett, azonban az előrejelzés óvatos. A világ legnagyobb félvezetőgyártója szerint egyelőre még nehéz lenne felmérni a pénzügyi krízis hatásait, ezért a negyedik negyedévre vonatkozó forgalom-előrejelzésnél a szokottnál is tágabb intervallumot adott meg.

0

Következmény nélkül marad az ATI és az NVIDIA valószínűsíthető kartellezése

2008. október 14. 12:30

Elegendő bizonyíték hiányában lezárta az NVIDIA és az AMD ellen folytatott kartellvizsgálatot az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ, Department of Justice), és nem kezdeményez lépéseket a két cég ellen. A DoJ döntése meglepő annak fényében, hogy egy polgári peres kartellkeresetben az NVIDIA és az AMD is peren kívül egyezségbe kényszerült jelentős kártérítési összegek kifizetése mellett, ezzel lényegében elismerve a kartellt.

0

Hamarosan LCD-tévére költünk a legtöbbet

2008. október 10. 14:59

Az elektronikai termékek között rövid időn belül LCD-televíziókra költik majd a legtöbbet a fogyasztók, becsli az iSuppli piackutató. Az ezredforduló elején az LCD-tévék még csak a fogyasztói elektronikai piac egy elenyésző részét tették ki, mára azonban a második legnagyobb kategóriává nőtték ki magukat, és hamarosan átveszik a vezetést.

0

Minden várakozást meghalad a netbookok sikere

2008. október 10. 13:05

Úgy tűnik, nem csak a füstje nagy a netbookoknak, de a lángja is. Az Asustek év eleje óta megháromszorozta az Eee PC-k eladásait, az Acer megelőzte szeptemberben a HP-t, az MSI pedig havonta ad el közel annyi netbookot, mint amennyivel az év egészére számolt.

0

Az Oracle megveszi a Primaverát

2008. október 9. 09:47

Megvásárolja a projektmenedzsment-szoftverek atyjaként is emlegetett Primaverát az Oracle -- az ügylet pénzügyi hátterét a felek nem hozták nyilvánosságra. A saját területén de facto ipari szabványnak számító Primavera felszippantásával az Oracle jelentős ügyfélbázisra is szert tesz, a világ 400 legnagyobb mérnöki tervezővállalatából és építészeti cégéből 375-nél ezt használják ugyanis, illetve az amerikai hadseregnél is elterjedt. Ezt az ügyfélkört az Oracle saját hagyományos megoldásaival is megcélozhatja.

0

Budapesten nyílt a régió első Fujitsu Siemens márkaboltja

2008. október 8. 12:19

Megnyitotta első magyarországi márkaboltját a Fujitsu Siemens Computers. Az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpontban nyílt üzletben a cég teljes lakossági és üzleti termékportfóliója megtalálható, a gyártó ezen kívül -- elsősorban az üzleti termékek vásárlói számára -- egyedi igények alapján is összeállít konfigurációkat.

0

A hitelválság fenyegeti az SAP-t is

2008. október 7. 13:12

Az SAP a gazdasági nehézségekre hivatkozva közölte, harmadik negyedéves pénzügyi eredményei a várakozások alatt maradnak, ugyanis a pénzügyi krízis közepette számos vevő egyszerűen eltolta, elhalasztotta a megrendeléseket.

0

MSI: a linuxos netbookokat nem szeretik a vásárlók

2008. október 6. 17:07

[Latopmag.com/HWSW] A vártnál lényegesen nagyobb piaci sikert aratnak eddig a netbookok, nyilatkozta az MSI egyik felsővezetője a Laptopmag.comnak, aki szerint az Intel Atom chipek hozzáférhetősége korlátozza az eladásokat. Andrew Tung, az MSI amerikai értékesítéséért felelős igazgatója elmondta azt is, hogy a linuxos verzióval nincsenek kibékülve a vásárlók, és gyakran viszik vissza az üzletbe.

0

Amerikai kézbe kerülhet Európa egyetlen memóriagyártója

2008. október 6. 14:08

Harmadik hete lebeg a piacon a hír, hogy a Micron felvásárlási tárgyalásokat folytat a Qimondával. A Handelsblatt német üzleti lap értesülései szerint a két memóriagyártó felsővezetői számos megbeszélést tartottak az elmúlt hetek során, a legújabb iparági információk szerint pedig már megegyezés is született, mindössze az ügylet formális bejelentése van hátra. A Qimonda ezzel a DRAM-ipart immár második éve sújtó mély recesszió első áldozatává válhat.

0

Korábbi SAP-vezető áll az Oracle technológiai üzletágának élére

2008. október 6. 13:39

Az SAP Hungary korábbi vezetőjét igazolta le az Oracle magyarországi leányvállalata. Veres Zsolt a technológi üzletág vezetőjeként csatlakozik az Oracle Hungary-hez, ez a pozíció a nyáron üresedett meg, amikor Reményi Csabát a regionáis pozícióba távozó Füzes Péter helyére, a vállalat élére nevezték ki.

0

Lenovo: kényszerből árulnak netbookokat a gyártók

2008. október 3. 11:16

Valószínűleg nem véletlen és nem is a tervezési ciklus hosszúsága magyarázza, hogy a notebookpiac számos meghatározó szereplője az Asus Eee PC-bejelentését követően csak hosszú idővel lépett be a netbookok szegmensébe. A prózai ok inkább az lehet: nem hittek a kategória sikerében, és csak az érdeklődés nagysága, valamint az Asus eladási számai gyzték meg a cégeket. A Lenovo esetében legalábbis ez a helyzet, de a cég vélhetően nincs egyedül.

0

Novembertől kapható Japánban a Nintendo új konzolja, a DSi

2008. október 3. 09:23

November 1-én kerül a japán boltokba a Nintendo új kézikonzolja, a DSi, amely -- amint azt a neve is mutatja -- a hatalmas sikert elért DS utóda. A ráncfelvarrás a konzol külsejét és belsejét egyaránt érintette, de a rajongók kissé csalódottnak tűnnek.