eco@tech archívum - 2008 január

2008
január

0

A Nokia megmutatta, ki a mobilpiac ura

2008. január 31. 15:33

Aratott a Nokia a negyedik negyedévben, derül ki az iSuppli friss jelentéséből. A finn vállalat tovább növelte fölényét a mobiltelefonok piacán, és több készüléket szállított le, mint a következő három gyártó együttesen. A Motorola az év egészében is elvesztette második pozícióját a Samsunggal szemben.

0

Nyereséges PlayStation részleggel okozott meglepetést a Sony

2008. január 31. 13:56

Rekordméretű profitról számolt be a Sony, miután a PlayStationért felelős játékrészleg váratlanul erősen teljesített, valamint a vállalat pénzügyi tevékenységének tőzsdei bevezetésén jelentős nyereséget realizált. A japán elektronikai és médiamogul megreformálása a várakozásoknál is jobban halad, ugyanakkor a dollár és az amerikai gazdaság gyengélkedése, valamint a jen várható erősödése rányomja bélyegét a pénzügyi mutatókra.

0

Egyik ország sem használja ki igazán hatékonyan az infokommunikációs vívmányokat

2008. január 31. 13:26

Az Egyesült Államokban, Svédországban és Japánban használják ki a leginkább a távközlési technológiákban rejlő lehetőségeket a gazdasági fejlődés elősegítésére -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Nokia Siemens Networks megbízásából készített a London Business School professzora, Leonard Waverman, valamint az LECG gazdasági tanácsadó vállalat.

0

A magyar notebookpiac élén zárta 2007-et az Acer

2008. január 30. 17:27

A Gartner adatai alapján megszerezte a hazai notebookpiac első helyét 2007-ben az Acer, jelentette be Egri Csaba, a vállalat hazai képviseletének vezetője. A cég Magyarországon megduplázta értékesítését tavaly, aminek hatására több mint negyedével duzzadt árbevétele. Vezető pozícióját idén is igyekszik megtartani a piaci ütem feletti bővüléssel, amit közelgő új termékportfoliójával kíván biztosítani, melynek egy Eee PC-hez hasonló mini notebook is része.

0

Erősen kapaszkodik a piacon az AMD, de nyomasztó az Intel árazási fölénye

2008. január 30. 14:10

Halmozott problémái ellenére eredményesen kapaszkodik a piacon az AMD. A vállalat 2007 során mindössze 1 százalékpontnyi részesedést vesztett az x86-os processzorok piacán az Intel nyomása ellenére, átlagos eladási ára azonban erősen megszenvedte a harcot, derül ki a Mercury Research által közzétett adatokból.

0

Képtelen lépést tartani a Google-lal a Yahoo

2008. január 30. 10:03

Gyászos negyedéves számokat és pesszimista előrejelzést tett közzé a Yahoo, amely ezer dolgozó elbocsátásával szeretné növelni a hatékonyságát, hogy versenyképesebb legyen a Google-lal szemben. A cég papírja a tőzsdezárás utáni kereskedésben 10 százalékot vesztettek értékükből -- utoljára 2003-ban értek ilyen keveset a Yahoo-részvények.

0

Szűkös ellátás miatt megállhat idén a monitorárak csökkenése

2008. január 29. 16:44

[Nikkei Electronics Asia/Displaybank] Az erős kereslet miatt szűkös LCD-panel szállításokat jelez előre 2008-ra a Displaybank piackutató. Az átlagos panelárak már mintegy fél éve felfelé mozognak, mely trend az idei év második felében újra erőre kaphat, így az LCD-monitorárak olvadása megállhat, míg az LCD-tévék esetében erősen lelassul a korábbi évekhez képest.

0

Rekordnegyedév az EMC-nél, de a vártnál rosszabb prognózist büntette a tőzsde

2008. január 29. 15:37

Eddigi történetének legerősebb negyedévét zárt az adattárolási és -mentési, valamint dokumentumkezelési megoldásairól ismert EMC. A cég bevétele és nyeresége is látványosan növekedett a tavalyi év utolsó három hónapjában, de a 2008-as előrejelzés a várakozások alatt maradt, a részvények még a tőzsde nyitása előtt több mint 9 százalékot vesztettek az értékükből.

0

Elvesztette elsőségét a HTC a windowsos okostelefonok piacán

2008. január 29. 13:18

[DigiTimes] A Microsofttól származó belső adatok szerint a High Tech Computer (HTC) elvesztette a windowsos okostelefon-piac egyik szegmensének királyi címét, a Samsung és a Motorola nem csak beérte, de utóbbi meg is előzte a tajvani gyártót. A HTC részesedése 30 százalék alá csökkent a hagyományos kivitelű, nem érintőképernyős, windowsos okostelefonok piacán.

0

Pár év alatt háromszorosára nő a mobiltelefonos játékok piaca

2008. január 29. 11:31

Látványos növekedés előtt áll a mobiltelefonos játékok piacra, a friss előrejelzés szerint a globális eladások három-öt év alatt a háromszorosára nőnek majd. A tavalyi 800 millió dollárról 2012-re 3 milliárd dollár fölé nő az észak-amerikai mobiltelefonos játékpiac a Juniper Research szerint, az Informa Telecoms and Media pedig 2010-re 11,2 milliárd dolláros globális forgalmat jelez előre.

0

Rekordméretű nyereség az LG Electronicsnál

2008. január 25. 17:22

Az elemzői várakozásokat messze meghaladó nyereségről számolt be az LG Electronics, amit azonban nem a vállalat tevékenysége, hanem az LCD-gyártó leányvállalatából származó jövedelme magyaráz. Üzemi szinten a vállalat az előrejelzéseknek megfelelően teljesített, jól szerepelt a mobiltelefonos részleg, és sokat fejlődött a plazma- és tévégyártás teljesítménye is.

0

Újabb rekordnegyedévhez segítette a Microsoftot a Vista, az Office 2007 és az Xbox 360

2008. január 25. 10:38

Lélegzetelállító negyedévet zárt a Microsoft, az Xbox és a Windows Vista mindent elsöprő sikerének köszönhetően a vállalat eddigi történetének legerősebb pénzügyi mutatóit produkálta. A Microsoft a Xbox és az Office 2007 teljesítményére hivatkozva ismét megemelte éves előrejelzését, amit a tőzsde 4,5 százalékos árfolyam-növekedéssel díjazott.

0

Kétszeresére nőtt a Sun nyeresége

2008. január 25. 09:34

Mindössze 1 százalékkal növekedett a Sun Microsystems bevétele a cég második pénzügyi negyedévében, de a nyereség megduplázódott. A vállalat mutatói némileg felülmúlták az elemzői várakozásokat, a bejelentést követően a Sun-papírok 1,4 százalékkal erősödtek, miután a rendes kereskedés alatt 8,7 százalékot emelkedett az árfolyamuk.

0

Megtámadta a Microsoft-közbeszerzést három hazai szabad szoftveres cég

2008. január 24. 17:43

Megtámadja a közoktatásban használt Microsoft szoftverekre kiírt tendert három hazai vállalat. A cégek álláspontja szerint nem indokolható a termékspecifikus kiírás, ugyanis alternatív szoftverek alkalmazása nem veszélyeztet kritikus rendelkezésre állású rendszereket, ahogyan az innovációs indoklás is több mint megkérdőjelezhető. A panaszt emelő cégek egyenlő feltételeket akarnak kiharcolni.

0

Mindenkit meglepett a Symantec jó teljesítménye

2008. január 24. 08:53

A saját előrejelzését és az elemzői várakozásokat egyaránt meghaladó negyedéves eredményekről számolt be a biztonsági szoftverek legnagyobb gyártója, a Symantec. A vállalat kilátásai is biztatóak voltak, a tőzsde pozitívan reagált a hírekre: a cég papírjai 9 százalékot erősödtek az 1 százalékot emelkedő NASDAQ-on.

0

Katasztrofális évet zárt a Motorola mobiltelefonos részlege

2008. január 23. 17:25

[Associated Press/HWSW] A vártnál lényegesen rosszabb negyedévről adott számot a Motorola, és figyelmeztette befektetőit, hogy a vártnál hosszabb időt vehet igénybe a vállalat mobiltelefonos részlegének rendbetétele. A hírek hatására az egyébként is recessziós félelmekkel terhelt amerikai piacon 17 százalékkal zuhantak meg a cég papírjai a tőzsdei nyitást megelőző kereskedésben.

0

Emelkedésnek indultak a memóriaárak

2008. január 23. 14:43

[DRAMeXchange/HWSW] Jelentős emelkedésnek indultak a DDR2 memóriachipek árai január közepén, miután horrorisztikus évet tudhat maga mögött a piac. A DRAMeXchange piackutató adatai alapján tavaly december jelentette a mélypontot, azóta korrekció indult be a sok gyártó számára költségszint alatt árakról. Az idei évvel kapcsolatban bizakodóak a vállalatok, vagyis a jelenlegiekhez képest csak az árak lassú olvadása várható idén.

0

Megnőtt az erősebb processzorok népszerűsége, rekordot döntött a piac

2008. január 23. 13:22

[IDC/HWSW] Rekordméretű forgalmat bonyolított az x86-os processzorpiac a negyedik negyedév során, áll az IDC legfrissebb jelentésében. A piackutató adatai szerint a legmagasabb növekedést a szerverprocesszorok produkálták, valamint a felsőkategóriás termékek aránya is emelkedett az összes szegmensben, így az átlagos eladási ár is felfelé mozdult el.

0

A Microsoftnál kapott munkát a Novelltől kirúgott szoftverfejlesztő

2008. január 23. 11:53

A Microsofthoz igazolt az AppArmor vezető fejlesztője , Crispin Cowan, akit több társával együtt tavaly októberben tett lapátra a Novell. Cowan a Windows Security Team tagjaként dolgozik majd a cégnél, elsősorban a sokak által szidott User Account Controlon.

0

Apple: rekordnegyedév, visszafogott kilátások, zuhanó árfolyam

2008. január 23. 09:14

Noha eddigi történetének legerősebb negyedéves mutatóiról számolt be tegnap az Apple, a viszonylag lanyha kilátások miatt a cég részvényárfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedés alatt 12 százalékot esett. A piac attól tart, a gazdasági körülmények romlása, a fogyasztói költések visszaesése miatt nem lesz akkora kereslet a cég termékeire.

0

Jelenleg a MacBook Air a legzöldebb noteszgép: a Greenpeace tapsol

2008. január 21. 12:36

A Greenpeace a közelmúltban tett közzé egy listát, amelyen környezetvédelmi szempontból osztályozza a gyártókat. Az Apple a vöröstől tisztazöldig tartó ábrán még nem érte el a narancssárga színt, de ezen változtat a MacBook Air természetvédelmet szem előtt tartó gyártásechnológiája.

0

Eddigi legsúlyosabb veszteségének árnyékában jól teljesít az AMD

2008. január 18. 12:27

Történetének legsúlyosabb veszteségét kényszerült elkönyvelni az AMD 2007 negyedik negyedévében, miután hatalmas értékvesztési leírásra kényszerült az ATI felvásárlása kapcsán. Ennek árnyékában azonban a vállalat erőteljesen teljesített, a processzorgyártás már kevés nyereséget is képes volt felmutatni az új termékek bevezetése körüli nehézségek ellenére. Elemzők értékelése szerint kiválóan teljesített a vállalat, a tőzsdén kívüli kereskedésben a papírok erősödésnek indultak.

0

Új vezetők a Microsoft és az SAP hazai leányvállalatánál

2008. január 18. 12:25

Fél évig sem vezette a Microsoft Magyarország Dynamics üzletágát Ambrus Zsolt, aki most az LLP Budapest Kft-nél ügyvezetői pozícióban folytatja pályafutását. Utódja a Microsoftnál Dalányi László, aki eddig a kis- és középvállalati divíziónál Solution Partner Group Lead pozícióban dolgozott.

0

Idén már több LCD-tévét adnak el, mint képcsöveset

2008. január 17. 14:47

Az iparág történetében elsőként az LCD-televíziók értékesítési volumene meghaladja majd a katódsugárcsöves készülékekét a teljes naptári évben, becsli a DisplaySearch piackutató. A fordulópontot nemcsak az LCD térnyerése, hanem a CRT csökkenése is magyarázza -- eközben a plazma megmarad a prémium szegmensek számára.

0

Remek évet zárt a Sony Ericsson, közelít a Motorolához

2008. január 16. 17:23

A Samsung Electronics mellett erős évet zárt a Sony Ericsson is tavaly a mobiltelefonok hatalmas piacán. A japán-svéd tandem több mint 100 millió mobiltelefont értékesített 2007 során, amiben meghatározó szerepet játszott az olcsóbb készülékek, valamint a Walkman-mobilok töretlen sikere. Ez a teljesítmény ugyanakkor valószínűleg nem volt elegendő ahhoz, hogy a cég befogja a visszacsúszó Motorolát.

0

Az Intelnek a rekordnegyedév sem volt elég

2008. január 16. 08:39

Rekorderedményt ért el a negyedik negyedévben az Intel, de így sem tudta elérni az elemzői várakozásokat, és az idei évre meglehetősen óvatos kilátásokat fogalmazott meg, így a befektetők szabadulni kezdtek a cég papírjaitól: a tőzsdei kereskedést követően az Intel-részvények 14 százalékot vesztettek értékükből.

0

Két újabb vizsgálatot indított az EU a Microsoft ellen

2008. január 15. 16:22

Újabb fejezettel bővült az Európai Unió és a Microsoft évek óta húzódó huzavonája. A Bizottság két újabb eljárást nyitott a redmondi szoftveróriás ellen, melyek a még jelenleg is folyamatban lévőhöz csatlakoznak.

0

Kolozsvárra költözik Bochumból a Nokia

2008. január 15. 15:15

Bezárja bochumi gyárát a Nokia, a termelést pedig Kolozsvárra költözteti. Németországban mintegy 2300 Nokia-dolgozó lesz állástalan a mobilpiacon dúló kíméletlen árverseny és költségprés miatt.

0

Idén már a 2 gigabájt memóriával szerelt PC-k válnak tipikussá

2008. január 15. 15:01

A Samsung Electronics pénzügyi jelentéséből kiderül, hogy a DRAM-piacot az elmúlt év folyamán sújtó túltermeléssel megzuhant árak megtették hatásukat. Az IDC becslése szerint tavaly dinamikusan emelkedett az új számítógépekbe épített átlagos memóriakapacitás, és a piackutató idénre is további meredek emelkedést jósol az árszintnek, valamint a Windows Vista terjedésének köszönhetően. A csatornákban felhalmozódott készletek miatt a Samsung az első félévre továbbra is túlkínálatot jelez.

0

A Huawei nyerte el a legtöbb mobilhálózati berendezésre szóló megrendelést tavaly

2008. január 14. 15:31

Egy friss piackutatás szerint éllovassá vált a Huawei a mobiltelefonos hálózati berendezések piacán. Az EJL Wireless Research adatai alapján a kínai cég a megrendelések több mint harmadát söpörte be a az év utolsó negyedévében, ezzel maga mögé utasítva az olyan nagynevű cégeket mint az Ericsson, a Nokia Siemens Networks, vagy az Alcatel Lucent.

0

A Panasonic erősít a képérzékelő-piacon

2008. január 14. 10:46

A Panasonic a Japánban található Tonami városát szemelte ki új gyáregységének helyszínéül, amelyben képérzékelő szenzorokat fog előállítani 2009-től.

0

Újabb trösztellenes vizsgálat indult az Intel ellen

2008. január 11. 13:46

Az AMD-nek újabb jogi frontot sikerült nyitnia az Intel ellen. New York államának ügyésze formálisan is trösztellenes vizsgálatot indított a világ vezető processzorgyártója ellen, ugyanis megalapozottnak tartják a gyanút, hogy a vállalat versenyellenes gyakorlatot folytat. Az ügy a világ más részein folyamatban lévő eljárások egy újabb mása. Az Intel ellen története során eddig egyetlen jelentős trösztellenes ítéletet sem hoztak.

0

Felvásárlásról szóló pletykák erősítik a Logitech részvényeit

2008. január 11. 13:33

[24 Heures] Nem kevesebb mint 12 százalékkal nőtt újra spekulációk hatására a Logitech részvényárfolyama: piaci pletykák szerint a Microsoft pályázik a svájci cég részvényeire. Míg egyesek az agresszív, tegnapi záróárfolyamot 38 százalékkal meghaladó várható ajánlatot várják, mások igen szkeptikusak, és csak egyszerű tőzsdei játékot sejtenek a háttérben.

0

Panasonicra változtatja nevét a Matsushita

2008. január 11. 11:17

A Matsushita Electric Industrial Co. tegnap bejelentette, hogy október 1-től saját márkanevére, a szélesebb körben is jól ismert Panasonicra változatja a vállalat nevét is. A lépést még jóvá kell hagynia a júniusi részvényesi gyűlésnek is, mely várhatóan nem fogja megvétózni az ötletet.

0

Budapest regionális Nokia-központtá válik

2008. január 10. 14:48

Januártól a Nokia budapesti központja egyben regionális főhadiszállássá is válik, a vállalat ugyanis innen irányítja majd a 11 országot magában foglaló délkelet-európai régió marketing és értékesítési tevékenységeit a már ismert vezetők irányításával. A finn cég egyébként mintegy 6 ezer dolgozót foglalkoztat Magyarországon, zömmel a komáromi gyárban, de a budapesti központban is közel 500-an vannak.

0

Már több mint 100 millióan használnak Vistát a Microsoft szerint

2008. január 10. 13:31

Több mint 100 millió ember használ már Vistát -- közölte Bill Gates Las Vegasban, az idei Consumer Electronic Show alkalmával tartott, utolsó nyitóbeszédében. A szám valószínűleg nem tartalmazza a volumenlicenceket, ugyanakkor kétségtelenül tartalmaznia kell a frissítéseket, melyeket már a Vista megjelenése előtt elkezdtek árusítani 2006-ban.

0

Arculatot vált a Xerox

2008. január 10. 08:59

A Xerox bejelentette a vállalat történetének eddigi legjelentősebb arculatváltását, amely mintegy 18 hónapon át tart: ennyi ideig tart a bevezetése a termékeken, épületeken, járműveken és más helyeken. Az új embléma a Xerox nevet vibráló vörös színnel tartalmazza, amelyhez egy gömb alakú szimbólum tartozik, X-et formáló vonalakkal. A Xerox közelménye szerint ez utóbbi a cég vásárlóival, partnereivel, az iparággal és az innovációval való kapcsolatát jelképezi. A most bejelentett új vizuális megjelenés egy globális kutatás eredménye.

0

Vállalati keresővel egészíti ki a SharePointot a Microsoft

2008. január 9. 09:21

A Microsoft 1,2 milliárd dollárért megvásárolja a norvég Fast Search & Transfer ASA vállalatot, amely a vállalati hálózatokon kereső szoftvereket fejleszt. Az akvirált cég legnagyobb részvényesei már áldásukat adták az ügyletre, amely a második negyedévben zárulhat le, amennyiben a hatóságok is jóváhagyják.

0

Magyarországon 40 százalék az utángyártott, újratöltött vagy hamis kellékanyagok aránya

2008. január 8. 13:07

2007 első félévében a Magyarországon eladott nyomtatási kellékanyagok száma megközelítette a 4,2 millió darabot, értékük pedig a 120 millió dollárt, vagyis a piac durván kétszer akkora mint a szervereké. Az eladott kellékanyagok egyharmada lézernyomtatókban, míg kétharmaduk tintasugaras technológiájú nyomtatókban, illetve multifunkciós készülékben került felhasználásra.

0

Térképeszeti cég felvásárlásával erősít a Nav N Go

2008. január 7. 16:40

A navigációs szoftverek fejlesztésével foglalkozó, elsősorban az iGóról ismert Nav N Go foglalkozó cég 2007 novemberében felvárásárolta a Top-Map Kft-t, mely a világ több navigációs szoftverébe kínálja Magyarország digitális térképét. A felvásárlás akár saját térképkészlet létrehozásának esélyét is jelentheti a Nav N Go számára.

0

Az NVIDIA az év vállalata a Forbes szerint

2008. január 7. 15:15

Az NVIDIA-t választotta 2007 legjobb vállalatának a neves Forbes üzleti magazin. Az elismerés a cég páratlan sikereinek köszönhető, melyeket a grafikus chipek piacán ért el, megszorongatva még az Intelt is az integrált megoldások terén. Az NVIDIA tavaly lemosta a pályáról legfőbb riválisát, az AMD-t, mely komoly problémákkal küzdött az év első felében.

0

Termékek helyett piacok mentén szerveződik újra az IBM hardvergyártó részlege

2008. január 7. 12:25

Átszervezi hardvergyártó üzletágát az IBM, a vállalat várakozásai szerint az új struktúra hatékonyabban tudja majd kielégíteni az ügyfelek igényeit. Az új szervezeti egységek nem termékvonalakra, azaz a különféle típusú szerverekre és tárolókra, hanem piaci szegmensekre koncentrálnak, konkrétan a globális nagyvállalatokra, a kis- és középvállalatokra, az iparági vertikumokra (pl. kereskedelem, távközlés, egészségügy), emellett továbbra is megmarad önálló divízióként a szerződéses chipgyártás.

0

Szomorú a jelen a nagymúltú Voigtländer fényképezőgépek számára

2008. január 4. 15:11

Oldalunkon még nem adtunk hírt a Johann Friedrich által 1756-ban alapított Voigtländer cégről, amely a dicső optikai múlt, a rengeteg újítás, valamint a közelmúlt hányatott évei után digitális fényképezőgépeket is előállít, pontosabban a márkanév segítségével próbálja más gyártó termékeit sikeresen értékesíteni.

0

20 millió dolláros támogatást kapott az ingyenes Wi-Fi-hálózatot is építő Meraki

2008. január 4. 14:39

[C|Net] Újabb 20 millió dolláros tőkeinjekciót kapott befektetőitől -- többek között a Sequoia Capitaltól, a DAG Venturestől, és a Northgate Capitaltól -- a Meraki Networks , az a feltörekvő vállalat, mely azt tűzte ki célul, hogy olcsó, sőt, ingyenes Wi-Fi-kapcsolattal látja el a világ jobban élő, és fejlődő országait egyaránt. A cég olyan routereket és megoldásokat értékesít, mellyel megoszthatjuk internetünket másokkal, sőt, akár komplett hálózatot is építhetünk a mesh-képes routerkből.

0

Virágzik a merevlemezek piaca

2008. január 4. 13:53

A tavalyi harmadik negyedévben világszerte 138 millió merevlemez talált gazdára 8,8 milliárd dollár értékben -- jelentette az iSuppli piackutató vállalat. Az eladott darabszám terén 19,6 százalékos volt a növekedés, a piaci értékben pedig még ennél is nagyobb, 22,2 százalékos. A gyártók rangsorát a harmadik negyedévben is a Seagate vezette, megelőzve a Western Digitalt és a Hitachit.

0

Három részre szakadt január elsejével az Asustek

2008. január 4. 12:15

Az előzetes terveknek megfelelően új cégeknél kezdtek 2008 január elesjével a tajvani Asustek dolgozói, a vállalat ugyanis a tavaly júliusban bejelentetteknek megfelelően három részre szakadt az év első napján. Minden alaplappal, PC-kkel és alkatrészekkel kapcsolatos gyártás a Pegatron, a házak és egyéb, nem PC-khez kapcsolódó szerződéses gyártás az Unihan, a noteszgépek pedig a jól bevált ASUS nevű részlegek alá kerülnek.

0

Kivonul az alaplapi chipsetek piacáról a VIA?

2008. január 3. 14:13

[Digitimes/HWSW] Lassan kivonul a kereskedelmi chipsetek tervezéséből a VIA Technologies állítja belsős forrásokra hivatkozvaa kínai Apply Daily. A lap értesülései szerint a chipsetes részleget egyesítik a processzordivízióval, és a jövőben a saját platformok kiszolgálására koncentrál majd, miközben a harmadik fél számára kínált chipsetek forgalmazásával fokozatosan felhagy a jövőben.

0

Kiszáll az apró merevlemezek piacáról a Hitachi

2008. január 2. 16:06

Befejezi 1,8 hüvelykes merevlemezeinek gyártását a Hitachi, a vállalat szerint ugyanis ekkora méretben a meghajtók nem versenyképesek a rohamosan növekedő kapacitású és egyre olcsóbb flash memóriachipekkel szemben, amelyek gyorsabbak, csendesebbek és megbízhatóbbak a merevlemezeknél.

0

Történelmi mérföldkövet ért el 2007-ben a notebookipar

2008. január 2. 12:04

[Digitimes/HWSW] Tovább nőtt tavaly a tajvani notebookgyártók dominanciája, véli saját kutatása alapján a Digitimes ipari lap. A szigetország vállalatainak eddig is fölényes részesedése japán és dél-koreai szereplők növekvő kiszervezésének köszönhetően nőtt. A trend várhatóan idén tovább folytatódik, az Asus Eee PC sikerével pedig egy új szegmens van születőben.