Szerző: Koi Tamás

2008. október 30. 10:26

Fejlettebb gyártástechnológiával próbálja visszafogni a chiprészleg veszteségeit a Toshiba

Mobiltelefonoktól kezdve a médialejátszókon át, egészen a szerverekbe szánt flashmemóriás adattárolókig bezárólag szerteágazó felhasználási területekre szánja új, nagykapacitású Single Level Cell (SLC) szervezésű flashmemória chipjeit a Toshiba.

[HWSW] Mobiltelefonoktól kezdve a médialejátszókon át, egészen a szerverekbe szánt flashmemóriás adattárolókig bezárólag szerteágazó felhasználási területekre szánja új, nagykapacitású Single Level Cell (SLC) szervezésű flashmemória chipjeit a Toshiba.

A világ második számú NAND flashmemória gyártója jövőre dobja piacra 43 nanométeres gyártástechnológiával készülő, SLC szervezésű flash chipekből álló új termékcsaládját. Az IC-k 512 megabittől 64 gigabitig terjedő kapacitással készülnek majd, összesen tizenhat változatban. Az új flashmemóriák közül három (a 16, a 32 és a 64 Gb kapacitású példány) 16 gigabites monolitikus felépítésű chipekből áll majd -- a vállalat szerint utóbbiak jelen pillanatban a legnagyobb adatsűrűségű NAND flashmemóriák, igaz, a jövő év első negyedéve előtt egyik típust sem dobja piacra a Toshiba.

A Single Level Cell szervezésű NAND flash IC-k egyik jellemzője a gyors adatelérés, azaz a memóriák nagy sebességgel írhatók és olvashatók, mindemellett a maximális írási és olvasási ciklusok tekintetében is kedvezőbb megoldást jelentenek a Multi Level Cell (MLC) megoldásokhoz viszonyítva. Az SLC chipek ugyanakkor persze drágábbak is, a legtöbb ilyen memóriát ezért zömében a késleltetéskritikus, illetve fokozott adatbiztonságot igénylő alkalmazási területeken hasznosítják, míg az olcsóbb MLC chipeket többnyire a fogyasztói piacra szánt eszközökbe építik.

Pocsék negyedév a Toshibánál is

A Toshiba az újabb, fejlettebb gyártástechnológia bevezetésétől elsősorban költséghatékonyabb memóriagyártást vár -- erre, azaz a költségek lefaragására jelenleg úgy tűnik, komoly szüksége van az óriásvállalatnak, mely az idei második pénzügyi negyedévében, elsősorban a gyengélkedő chipgyártó részleg miatt újabb veszteségeket volt kénytelen elszenvedni.

A több lábon álló japán mamutvállalat a szeptember 30-án véget ért pénzügyi időszakra 26,85 milliárd jenes veszteséget termelt, szemben az egy évvel ezelőtti, 25,03 milliárd jenes nettó profittal. A cég teljes árbevétele ezzel együtt éves szinte 7 százalékkal csökkent (1,87 billió jenre), üzemi profitja pedig 707 millió jenre olvadt a tavalyi 61,3 milliárd jenről.

A japán ipari óriás szeptember közepén a memóriaárak összeomlására hivatkozva felére csökkentette éves szinten várható profitját, a Toshiba így a márciusban véget érő pénzügyi évben 70 milliárd japán jen nettó profittal számol az áprilisban prognosztizált 130 milliárd jen helyett. A cég ezzel együtt 8-ról 7,7 billió jenre csökkentette az üzleti évre vonatkozó forgalmi előrejelzését is, illetve 290-ről 150 milliárd jenre módosította a várható üzemi eredményt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.