eco@tech archívum - 2008 június

2008
június

0

Tovább növekszik a tajvani notebookgyártók uralma

2008. június 30. 18:00

Továbbra is a tajvani Quanta a világ legnagyobb notebookgyártója, és a termelés koncentrációja tovább növekszik mindössze néhány vállalat kezében. Az első negyedévben több mint 31 millió notebookot gyártottak világszerte, becsli a DisplaySearch.

0

Váratlanul csökkenésnek indultak az LCD-panel árak

2008. június 30. 13:59

Szöges ellentétben a korábbi előrejelzésekkel a DisplaySearch drámai áresést vár az LCD-panelek piacán. Ahogyan a vállalat elemzői írják, a gyártók korábban szűkös ellátást vártak az idei évre is a tavalyi folytatódásaként, a kereslet azonban elmarad a várt szinttől, miközben a kedvező kilátások hatására a gyártók növelték beruházásaikat új kapacitások kiépítésébe -- hagyományosan tökéletes felállás egy túltermelési árkatasztrófához.

0

Kevésbé keresettek a drága mobilok, szenved a Sony Ericsson

2008. június 30. 09:12

Sorozatban második negyedévében tett közzé profit-figyelmeztetést a Sony Ericsson, amely a felső kategóriás mobiltelefonok iránti kereslet csökkenésével, és az új készülékek késésével magyarázta a vártnál rosszabb pénzügyi mutatókat.

0

Jó negyedév után leminősítés a Red Hatnél

2008. június 27. 12:04

Kiemelkedően jó első negyedévet zárt a Red Hat, a május 31-én véget ért időszakban a bevétel és az üzemi nyereség egyaránt harmadával nőtt, a nettó eredmény azonban egyszeri költségek miatt alig emelkedett.

0

Csődbe ment a Belinea monitorairól ismert Maxdata

2008. június 26. 13:29

Tegnap csődöt jelentett az itthon leginkább Belinea monitorairól ismert német Maxdata, amely a megjelenítőkön kívül PC-ket, szervereket és notebookokat is kínál. Az egykor Európa legnagyobb informatikai cégei közé tartozó vállalat az esseni bírósághoz fordult csődvédelemért, miután az igazgatótanács úgy látta, a fizetésképtelenség a napi működést veszélyezteti. A vállalat külföldi leányvállalataira is kiterjed a fizetésképtelenségi eljárás, ami a svájci és holland érdekeltséget érinti.

0

Egymilliárd PC-t használnak világszerte

2008. június 24. 09:39

Világszerte egymilliárd PC-t használnak már, és 2014-re a számuk megduplázódhat -- derül ki a Gartner előrejelzéséből. Az elemzőcég úgy becsli, az új PC-felhasználók száma évi átlagban 12 százalékkal növekedik. A PC-szállítások növekedése ettől eltérő, hiszen számos gépet egy régebbi lecserélésére vásárolnak.

0

Hatvan éves a világ első modern számítógépe

2008. június 20. 17:27

Holnap lesz hatvan éves a világ első modern digitális számítógépe, a Baby. Az egytonnás masinát a Manchesteri Egyetemen építették meg, és 1948. június 21-én futott le az első programja. A Baby születésnapja alkalmával egyúttal bemutatták a világ első számítógépes zenéjét is, melyet a Baby leszármazottjaként egyik első kereskedelmi számítógép produkált.

0

Itthon is magabiztosan növekedik a HP nagyvállalati üzletága

2008. június 20. 13:17

Erőteljes növekedéssel zárta a pénzügyi éve első felét a HP Magyarország Technológiai Szolgáltatások Üzletága (TSG), amely szervereket, tárolókat, szoftvereket, valamint kapcsolódó szolgáltatásokat értékesít.

0

Átszervezi növekedésre képtelen nyomtatási üzletágát a HP

2008. június 19. 10:20

A HP jelentősen átszervezi nyomtatási és képalkotási üzletágát, az eddigi öt divíziót háromba vonja össze. A cég nyereségének derekát adó, ám növekedési problémákkal küszködő nyomtatási és képalkotási részleg a jövőben fogyasztói és kisvállalati, nagyvállalati, valamint professzionális megoldásokat fejlesztő üzletágakból áll majd. Utóbbi például a grafikai és reklámstúdiók, digitális nyomdák és egyéb, a nyomtatást alaptevékenységként végző szervezetek számára dolgoz ki új termékeket, szolgáltatásokat.

0

Tovább drágul a DDR2 memória

2008. június 18. 17:09

[Digitimes/HWSW] A DRAMeXchange adatai alapján stabilan emelkednek a memóriaárak, ugyanakkor a felvásárlók megfelelő készletekkel a hátuk mögött fékezik ezeket a trendeket. A Digitimes úgy tudja, a Samsung hatalmas mennyiségű hibás DDR2 chipet volt kénytelen visszavenni ügyfeleitől, ami szintén erősítheti az áremelkedést, nem beszélve arról, hogy az Intel az év második felében megkezdi áttérését a DDR3 memóriára.

0

A százdolláros Centro okostelefontól várja az áttörést a Palm

2008. június 16. 10:38

[DailyTech] Az olcsó, százdolláros Centro telefontól várja a Palm, hogy jobbra forduljon pénzügyi helyzete: a vállalat arra számít, hogy 2008-ban kétmillió telefont értékesít a tengerentúlon. Az első egymilliót már sikerült eladnia, a Centro tavaly októberben rajtolt Amerikában.

0

Visszaszerezte második helyét a notebookpiacon a Dell

2008. június 13. 14:07

[DigiTimes] A DisplaySearch adatai szerint piaci átlagot meghaladó növekedésnek köszönhetően visszaszerezte második helyét a notebookpiacon a Dell 2008 első negyedévében. Bár az előző negyedévhez képes csökkent a piac mérete 6 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest 35 százalékkal több, 31,1 millió noteszgépet szállítottak le a gyártók.

0

Megemelte PC-forgalmi előrejelzését az IDC és a Gartner is

2008. június 13. 10:10

Az IDC és a Gartner egyaránt megemelte a PC-piacra vonatkozó kilátásait. Az IDC a korábban jövendölt 12,8 százalékos bővülés helyett már 15 százalékra számít, az eltérő metodikával dolgozó Gartnernél pedig 10,9 helyett 12,5 százalékos növekedést vár.

0

Erősíti kiskereskedelmi jelenlétét Magyarországon a Dell

2008. június 10. 15:16

Jelentős sikert könyvelhet el a Dell kiskereskedelmi terjeszkedésében. A gyártónak sikerült megegyeznie az Electro Worlddel, hogy kínálatába felvegye notebookjait, ezzel Magyarországon elsőként jelenik meg egy áruházláncban.

0

Kockázati tőkebefektetőhöz csatlakozik a Sun Microsystems tudományos vezetője, John Gage

2008. június 10. 09:56

Elhagyja a Sun Microsystemst, és magántőke-cégnél folytatja pályafutását John Gage, aki legutóbb a kaliforniai szerver- és szoftvergyártó vezető kutatójaként és tudományos igazgatójaként dolgozott. A 65 éves Gage a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázati tőkebefektetési társuláshoz csatlakozik, ahol elsősorban zöld technológiákkal foglalkozik majd.

0

Egészségesen növekszik a merevlemezes adattárolók piaca

2008. június 9. 11:46

[Techworld] Az IDC legfrissebb jelentése szerint a lassuló szervereladások ellenére növekednek a vállalatok merevlemezes adattároló eszközökből származó bevételei. Az adatok szerint az első negyedév során 8,4 százalékkal növekedett ez a mutató.

0

Hatósági vizsgálat indult az Intel ellen az Egyesült Államokban is

2008. június 9. 11:18

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) hivatalosan is vizsgálatot indított az Intel ellen azt kutatva, vajon a világ legnagyobb chipgyártója törvénysértő módon nyújtott-e marketing-támogatást és visszatérítést a legnagyobb PC-gyártóknak.

0

Új vezető az Oracle hazai leányvállalatánál

2008. június 9. 10:57

Távozik az Oracle Hungary éléről Füzes Péter, aki 2002 júniusa óta töltötte be az ügyvezető pozíciót. Füzes nem hagyja el a vállalatot, a jövőben a Kelet-Európai országokat és a volt FÁK-tagállamokat magában foglaló EE & CIS régióban tölti be a kormányzati értékesítésekért felelős vezető posztját.

0

Minden jel szerint szoros kapcsolatban áll az NVIDIA és a VIA

2008. június 6. 17:13

[Digitimes/HWSW] A VIA-val együtt ünnepelte a Nano processzor és az új Mini-ITX 2.0 formátum rajtját az NVIDIA, ami megerősíteni látszik, hogy a két vállalat a jövőben szorosabbra fűzi kapcsolatát. A Digitimes értesülései alapján az NVIDIA chipsetet fejleszt VIA processzorok számára, integrált DX10 grafikus maggal.

0

Bizakodó a tőzsde az AMD kilátásaival kapcsolatban

2008. június 6. 14:11

Meredek emelkedésnek indultak az AMD papírjai, miután a vállalat két napja piacra dobta első notebook-platformját. Ez az erősödés tegnap is kitartott az Intelt elmarasztaló koreai trösztellenes határozattól is fűtve. A befektetők az AMD piacrészesedésének növekedését és nyereségességének javulását várják ezektől a fejleményektől.

0

A Brother felvásárolja a PENTAX mobil megoldásokért felelős egységét

2008. június 6. 13:30

A Brother Group mint jelentős gyártó az otthoni és irodai nyomtatási eszközök területén július másodikával bejelentette, hogy egyezségre jutott a Hoya Grouphoz tartozó PENTAX mobil üzleti egységének felvásárlását illetően. A PENTAX mobil üzletága hozzávetőlegesen 14 millió dolláros évi bevétellel dicsekedhetett a 2008-as üzleti évet illetően, melyet március 31-én zártak.

0

Kingston: egy memóriagyártó sem fogja feladni a harcot

2008. június 5. 16:11

[Digitimes/HWSW] Nem lát kiutat a memóriagyártók számára a világ legnagyobb modulgyártójának számító Kingston társalapítója. David Sun szerint a jelenlegi szereplőknek nincs kilépési stratégiája, nem lehet, ugyanis a DRAM-piac jelenti számukra az üzleti alaptevékenységet.

0

Újra lendületbe jött a Dell, feszített tempót diktál

2008. június 2. 14:07

Másfél éve nem látott mértékben erősödtek a Dell papírjai, miután a vállalat a várakozásokat felülmúló eredményekről számolt be első pénzügyi negyedévével kapcsolatban. A világ másodszámú számítógépgyártójának lendülete meggyőzte a befektetőket arról, hogy újra megfelelő pályára állt a vállalat.

0

Seagate: 3-4 évig nem várható az SSD-k tömeges térnyerése

2008. június 2. 08:45

A Seagate jövőre dobja piacra első SSD-jét, egyelőre vállalatok számára, mivel a cég szerint a technológia még nem elég olcsó ahhoz, hogy a tömegpiacon is kereslet legyen iránta. A merevlemezgyártó továbbra is a hagyományos meghajtókban hisz, 2009-ben 2 terabájtos modellt dob a piacra.