Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 17. 09:56

Meggyőző az IBM harmadik negyedéves teljesítménye

Nyilvánosságra hozta részletes harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit az IBM. A vállalat a befektetők megnyugtatása érdekében már korábban közzétette az előzetes számokat, most azonban részletekkel is szolgált. A cég nem módosította éves előrejelzését, ami bizakodásra adhat okot.

[HWSW] Nyilvánosságra hozta részletes harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit az IBM. A vállalat a befektetők megnyugtatása érdekében már korábban közzétette az előzetes számokat, most azonban részletekkel is szolgált. A cég nem módosította éves előrejelzését, ami bizakodásra adhat okot.

A gyenge dollár, valamint a nagy nyereségtartalmú szolgáltatások javuló teljesítményhez segítették a világ második legnagyobb informatikai vállalatát, a hardverpiacon azonban szenvedett a cég. A Nagy Kék a harmadik negyedévben 25,3 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 5 százalékos növekedést jelent, de az árfolyamhatást kiszűrve csak 2 százalékost. A cég folytatólagos tevékenységből származó nyeresége 2,8 milliárd dollár volt, 20 százalékkal több mint egy éve. Az egy részvényegységre jutó eredmény 2 centtel múlta felül az elemzői várakozásokat.

Az IBM szolgáltatásokból származó bevétele 8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, így 9,9 milliárd dollárt tett ki. A technológiai szolgáltatások forgalma 8 százalékkal, az üzleti szolgáltatásoké 7 százalékkal emelkedett. Utóbbiak nyeresége 39 százalékkal ugrott meg. A negyedév során a Nagy Kék 12,7 milliárd dollár értékben kötött szolgáltatási szerződéseket, ez 4 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A rövidtávú szerződések értéke 13 százalékkal 6,1 milliárd dollárra nőtt. A Nagy Kék szolgáltatási üzletága 114 milliárd dollár értékű meglevő szerződésállománnyal zárta a harmadik negyedévet.

A hardverértékesítés árbevétele 10 százalékkal 4,4 milliárd dollárra esett vissza. A szerverekből és tárolókból származó forgalom 7 százalékkal csökkent, elsősorban az x86-os processzorokra épülő gépek árzuhanása, valamint a System i (korábban AS/400) rendszerek iránti kereslet totális eltűnése. A System z mainframe-ek bevétele negyedével nőtt, a POWER-alapú System p rendszereké azonban csak 7 százalékkal emelkedett, az x86-os System x szerverek 18 százalékos, a System i gépek pedig 82 százalékos bevétel-csökkenést voltak kénytelenek elszenvedni. Az adattárolók forgalma 3 százalékkal esett vissza, a szerződéses félvezetőgyártási tevékenységből származó forgalom pedig 27 százalékkal apadt.

A szoftverértékesítésből származó bevétel 5,2 milliárd dollárt tett ki, ami éves összehasonlításban 12 százalékos növekedésnek felel meg. A köztesszoftverek forgalmazásából származó bevétel 12 százalékkal 4,1 milliárd dollárra nőtt, az operációs rendszerek eladásai 5 százalékkal 594 millióra emelkedtek. A WebSphere-termékek forgalma 4 százalékkal, az Information Management szoftvereké 26 százalékkal, a Tivoli-családé 2 százalékkal, a Lotus megoldásoké 10 százalékkal bővült egy év alatt. A Rational szoftverfejlesztő eszközök értékesítéséből származó bevétel 23 százalékkal ugrott meg.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.