eco@tech archívum - 2008 november

2008
november

0

Felvirágozhat a használt PC-k piaca

2008. november 28. 13:05

Az informatika terjedéséve párhuzamosan felvirágozhat a használt PC-k piaca, amelyeken gyakran ugyanakkora haszon érhető el mint az új gépek értékesítésével -- derül ki a Gartner által készített tanulmányból.

0

Elhagyja a japán mobilpiacot a Nokia

2008. november 28. 09:38

Kivonul a japán mobilpiacról a Nokia, miután minden erőfeszítése ellenére sikertelenül vette fel a harcot a helyi gyártókkal. A finn cég egyedül a Vertu luxusmárkával marad jelen a szigetországban.

0

Az eladott tévék fele már LCD, de erős a plazma is

2008. november 27. 13:34

Az LCD-tévék már a világszerte eladott televíziók felét tették ki a harmadik negyedév során -- derül ki a DisplaySearch jelentéséből. Éves szinten nem az LCD volt a legmagasabb ütemű növekedést felmutató kategória ugyanakkor, a reneszánszát élő plazma szállításai bővültek a leggyorsabban, igaz, az LCD dominanciája megkérdőjelezhetetlen.

0

Behúzták a kéziféket a mobilpiacon

2008. november 27. 12:22

A harmadik negyedévben mindössze 6 százalékkal bővült a mobilpiac, jövőre pedig már csökkennek az eladások, ahogy a gazdasági válság visszaveti a fogyasztói költési hajlandóságot.

0

Magabiztosan várja 2009-et az informatikai és távközlési szolgáltatásokra koncentráló Getronics

2008. november 26. 16:59

A távközlési cégek növekedését a jövőben egyre inkább informatikai szolgáltatások fogják biztosítani -- hangzott el a Getronics mai sajtótájékoztatóján. Az elsősorban üzemeltetési szolgáltatásokra szakosodott holland céget tavaly ősszel ennek szellemében vásárolta fel a szintén holland KPN, a Benelux-államok legnagyobb távközlési cége.

0

Szép negyedéves eredmények, magabiztos előrejelzés a HP-tól

2008. november 25. 11:29

Az EDS felvásárlásának köszönhetően 19 százalékkal ugrott meg a HP forgalma az októberben véget ért negyedik pénzügyi negyedévben. A cég azon kevesek közé tartozik, amelyek még a válság közepette is a várakozások felett teljesítettek. Az időszak csalódását a nyomtatási részleg szállította, amelynek forgalma hosszú idő után először csökkent.

0

Sony: nem megy olyan jól a Blu-ray szekere, mint vártuk

2008. november 25. 10:11

[Reuters/HWSW] Az idei ünnepi szezon egyik legkeresettebb árucikke a Blu-ray lejátszó lehet a tengerentúlon, a gyártók ettől függetlenül a vártnál eredetileg jobb forgalomra számítottak idén. A szabványt megalkotó Sony szerint mindez elsősorban a kedvezőtlen gazdasági körülmények számlájára írható.

0

iSuppli: drasztikusan lelassul jövőre a PC-piac

2008. november 24. 13:58

Fékeződik a globális PC-piac, állítja legfrissebb jelentésében az iSuppli piackutató, amit nem túl meglepő módon a pénzügyi krízis hatása magyaráz. A cég ennek megfelelően drasztikusan csökkentette a növekedési kilátásokat, becslése szerint az asztali szegmens zsugorodni fog, míg a notebookok továbbra is lendületben maradnak, főként a netbookoknak köszönhetően.

0

A hardvergyártók lehetnek a válság legnagyobb vesztesei

2008. november 24. 12:36

Az IDC frissített előrejelzése borús képet fest az EMEA-régió informatikai piacáról, de Kelet-közép Európában jövőre még így is 9 százalékos növekedést vár. Korábban 16 százalékos piaci bővülést prognosztizált 2009-re az elemzőcég. A hardvergyártók kapják a legnagyobb pofont, de lesznek olyan területek is, amik alig érzik meg a válságot.

0

Sun-disztribútor lett az RRC

2008. november 21. 11:22

Az RRC-vel kötött disztribútori megállapodást a Sun Microsystems, a cél a terjeszkedés az x86-alapú szerverek piacán. A Sun egyik fókusza idén az Intel és AMD processzorra épülő szerverek szegmense.

0

A várakozások felett teljesített a Dell, működnek a költségcsökkenő lépések

2008. november 21. 09:32

Csökkent, de a pesszimista előrejelzéseket azért felülmúlta a Dell nyeresége, ami elsősorban a tavaly megkezdett átszervezési, költségcsökkentési programnak köszönhető. Az október végén zárult harmadik pénzügyi negyedév eredményeinek bejelentését követően 5 százalékkal erősödött a cég részvényeinek árfolyama.

0

Decho néven szervezi ki cloud-szolgáltatásait az EMC

2008. november 20. 17:32

Decho néven cloud tárolási platformot fejlesztő és üzemeltető céget alapított az EMC. A lépéssel gyakorlatilag kiszervezte a Mozy és a Pi felvásárlásával megszerzett tevékenységeket, és lényegében különválaszotta a vállalatoknak szóló tárolási hardverek és szoftverek értékesítését a saját tárolási szolgáltatástól.

0

Ballmer: már nem kell nekünk a Yahoo!

2008. november 20. 09:22

A Microsoft részvényeseinek éves közgyűlésén Steve Ballmer elnök-vezérigazgató teljességgel kizárta annak lehetőségét, hogy a vállalat ismét akvizíciós tárgyalásokat kezdeményezzen a Yahoo!-val. A bejelentés nyomán a Yahoo! papírjai közel 21 százalékot zuhanva az 52 heti mélypontot is megjárták.

0

Szoftverrel és oktatással támogatja a hazai startupokat a Microsoft

2008. november 19. 13:35

Magyarországon is elindult a Microsoft BizSpark programja, amelynek keretében induló vállalkozások három éven át ingyen használhatják a cég alkalmazásplatform-termékeit, illetve az Azure cloud-platformot. A Microsoft nyilvánvaló célja, hogy ezeket elterjessze, akár olyan áron is, hogy kezdetben ingyen adja őket.

0

Vezetőváltás a Symantecnél

2008. november 19. 09:23

A Symantec pénzügyi évének végeztével lemond pozíciójáról John W. Thompson, a vállalat elnök-vezérigazgatója. A váltás nem váratlan, az 59 éves vezető szerint az igazgatótanáccsal már régóta folytak egyeztetések az utódlásról. Az igazgatótanács elnökeként továbbra is a cégnél maradó Thompsont egyébként Enrique T. Salem, a vállalat jelenleg operatív igazgatója fogja váltani.

0

Fittyet hány a gazdasági válságra a HP

2008. november 18. 16:16

Egészséges negyedéves eredményekről adott számot a HP. A vállalat közzétette előzetes pénzügyi adatait, amelyek jócskán felülmúlták az elemzői várakozásokat -- a hírek nyomán a részvényárfolyam 12 százalékkal lőtt ki. A HP-papírok több informatikai cég részvényeit is felfelé húzzák.

0

A pályakezdők elvárják a munkahelyüktől a csúcstechnológiát

2008. november 18. 11:41

A diákok és a pálykezdők számára a munkahelyválasztásnál fontos szempont a munkáltató által alkalmazott technológiák frissessége, naprakészsége -- derül ki az Accenture által az Egyesült Államokban elvégzett felmérésből, amelyben 400 fiatal vett részt. A 18-22 éves korcsoport 56 százaléka, illetve a még egyetemi vagy főiskolai hallgató 23-27 évesek kétharmada állítja, hogy a legkorszerűbb technológia megléte fontos szempont lesz a munkahely megválasztásánál.

0

Kezdő piaci szereplő kezébe kerül a Transmeta

2008. november 18. 11:07

[Wall Street Journal/HWSW] Vevőre lelt a Transmeta, az egykoron szebb napokat látott processzorpiaci szereplő. A tizenhárom évvel ezelőtt alapított amerikai vállalatot egy videoprocesszorokat fejlesztő cég, a Novafora veszi meg, 255,6 millió dollárnyi készpénzért.

0

Távozik a Yahoo! éléről Jerry Yang

2008. november 18. 09:40

[Wall Street Journal/HWSW] Távozik a Yahoo! éléről Jerry Yang elnök-vezérigazgató. A tajvani származású cégalapító az utódának megtalálásáig irányítja még a céget, ezt követően pedig az igazgatótanács tagjaként vesz részt a vezetésben. Bennfenntesek szerint Yang lemondása már hetek óta beszédtéma volt a Yahoo! felsővezetésében. Lehetséges utódai között emlegetik Susan Deckert, a cég pénzügyi vezérigazgatóját is.

0

Sokan tartanak a nyílt forrású szoftverek jogi buktatóitól

2008. november 17. 13:04

A vállalatok 85 százaléka már használ nyílt forrású szoftvereket, a fennmaradó 15 százalék pedig egy éven belül tervezi a bevezetésüket -- derül ki a Gartner nemzetközi felméréséből, ami közel 300 cég bevonásával készült. A nyílt forrás legfőbb előnye az olcsóság, a legnagyobb hátránya pedig a licencek kuszasága -- áll a tanulmányban.

0

A Nokia szerint jövőre visszaesik a mobilpiac

2008. november 17. 09:39

Borús képet fest a mobiltelefonpiacról a Nokia: a finn cég pénteken jelentősen leszállította negyedik negyedévre és a jövő évre vonatkozó előrejelzését és egyben költségcsökkentési lépéseket is bejelentett, amelyekről részleteket csak december elején árul majd el.

0

A Sun válasza a válságra: átszervezés, leépítés

2008. november 14. 16:49

A gazdasági válságra válaszul nagyszabású átszervezési programot jelentett be az évek óta növekedési gondokkal küszködő, a nyereséghatáron egyensúlyozó Sun Microsystems, amelynek keretén belül 5-6 ezer dolgozó elbocsátását tervezi -- ez a jelenlegi létszám 16-18 százaléka. A vállalat emellett átalakítja szoftverekkel kapcsolatos tevékenységét is.

0

Tízezres elbocsátás a BT-nél

2008. november 13. 15:33

[Bloomberg/AP/HWSW] A 160 ezer főt foglalkoztató brit távközlési vállalat, a BT a mai napon a korábbi 4 ezer fős leépítés után újabb 6 ezer alkalmazott elbocsátását jelentette be, miután a szeptember 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben a vállalat adózás előtti nyeresége több mint 10 százalékkal csökkent.

0

Utolérte a gazdasági válság az Intelt is

2008. november 13. 09:04

Meredeken csökkent az Intel részvényárfolyama, miután a vállalat látványosan megvágta negyedik negyedéves bevételi tervét, az év utolsó három hónapjára 8,7 és 9,3 milliárd dollár közötti forgalmat vár a cég.

0

Bejött a Radeon HD 4000-es sorozat az AMD-nek, lendületbe került a grafikus piacon a cég

2008. november 12. 16:15

[xbitlabs/HWSW] A harmadik negyedévben világszerte 21,9 millió grafikus kártyát adtak el a gyártók, ez a megelőző negyedévhez képest 11 százalékos erősödést jelent, ami az AMD és az NVIDIA termékek megjelenésének köszönhető. Éves összehasonlításban azonban már 15 százalékos darabszámcsökkenés figyelhető meg, ami a noteszgépek és a netbookok terjedésének tudható be -- videokártyát nyilvánvalóan csak asztali gépekhez vásárolnak.

0

Az üzleti megoldásokra koncentrál az átalakuló Fujitsu Siemens

2008. november 12. 14:29

Új vezetéssel, egyelőre még pontosan meg nem határozott termékstratégiával és új filozófiával vág neki a jövőnek a Fujitsu Siemens Computers, mely április elsejétől a cégstruktúra átalakítása révén száz százalékban japán tulajdonba kerül. Egyre világosabbá válik ugyanakkor, hogy a gyártó elsősorban a nagyobb profitot hozó vállalati üzletágnak szánna kulcsszerepet a jövőben.

0

Az egészségügy lehet a következő informatikai csatatér

2008. november 12. 13:02

Óriási üzlet az egészségügy az Egyesült Államokban -- állítják a szakértők, s nem is tévedhetnek olyan nagyot, hiszen az ország GDP-jének 15 százalékát költik gyógyulásra és egészségmegőrzésre minden évben. Probléma ugyanakkor, hogy a pénz markáns részét nem hatékonyan költik el. A legtöbb fejlett országban kevesebbet fordítanak erre a célra, mégis jobban teljesítenek a felmérések szerint.

0

Tintaháború: sikerrel gátolta meg szellemi tulajdonjogait sértő alternatív tintapatronok forgalmazását a Brother

2008. november 12. 09:24

A Brother Industries Ltd. bejelentette, hogy a Németországban, szellemi tulajdon feltételezett megsértésért indított négy beadványából kettőre nem jogerős végzést adott ki a bíróság. A tiltó végzéseket gyorsított eljárásban adta ki a Düsseldorfi Kerületi Bíróság a Pelikan Vertriebsgesellschaft mbH & Co. KG és a German Hardcopy AG ellen, akik Brother-kompatibilis tintapatronokat árusítanak.

0

A Sigma megvásárolta a képérzékelőket fejlesztő Foveont

2008. november 11. 12:34

A japán Sigma a különleges képérzékelőket fejlesztő és gyártó Foveon száz százalékos tulajdonosává vált. A Foveon az akvizíciót követően változatlanul működik, az eddigiekkel megegyező ütemben folytatja az X3 képérzékelő szenzorok fejlesztését is.

0

Lassít a Google, mostantól csak biztosra megy

2008. november 11. 11:06

[NYT/HWSW] Még ezekben a bizonytalan pénzügyi időkben is előre lépdel a Google, de sokkal óvatosabb lesz a nagymértékű kiadásokkal, melyeknek nem biztos a megtérülése -- figyelmeztet Eric Schmidt, a cég elnök-vezérigazgatója. Ezzel egybecseng néhány elemző és befektető véleménye a tízéves vállalatról, ami szerintük kezdi a felnőttség első jeleit mutatni.

0

A linuxos netbookok visszaszorítása is célja a Windows 7-nek

2008. november 10. 15:08

A Windows 7 már kényelmesen futtatható lesz az olyan viszonylag kis teljesítményű hardvereken, mint amilyenek a netbookok is -- ígéri a Microsoft. A szoftvervállalat szerint az új Windows a Vistánál kevesebb tárhelyet igényel majd. Jelenleg a Windows XP licencelésének trükközésére kényszerül a Microsoft annak érdekében, hogy minimalizálja a Linux-disztribúciók előretörését a netbookok szegmensében -- egyelőre kétes sikerrel.

0

Önállósítja digitális fényképezőkkel foglalkozó üzletágát a Samsung

2008. november 10. 13:41

A múlt csütörtökön jelentette be a Samsung, hogy hamarosan egy önálló leányvállalatba szervezi ki a digitális kamerákkal foglalkozó üzletágát. Egészen mostanáig a digitális képalkotás üzletág a Samsung Electronics 25,5 százalékos tulajdonában lévő Samsung Techwin berkein belül működött. Az elemzők szerint a kameraüzletág különválasztása elsősorban a vállalat többi, profitábilis üzletágának részvényeit erősíti majd, másrészt viszont így a Samsung teljesen összehasonlíthatóvá válik a japán konkurensekkel, mint a Sony vagy a Canon.

0

Jól fogynak az okostelefonok, az Apple már jelentős piaci szereplő

2008. november 10. 10:59

[TechWorld/HWSW] Egyre több okostelefon fogy világszerte, ezzel együtt egyre kedveltebb a vásárlók körében az Apple okostelefonja, az iPhone -- derül ki a Canalys piackutató múlt hét végén közzétett jelentéséből. A cupertinói cég az iPhone-nak köszönhetően az okostelefonokra fejlesztett operációs rendszereket tekintve meg is előzte a Microsoftot.

0

Lassuló növekedés a magyarországi informatikai piacon

2008. november 10. 09:07

A hazai távközlési és informatikai piac mérete 2007-ben meghaladta az 1400 milliárd forintot -- derül ki az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSz) megbízásából az IDC által elkészített tanulmányból. Az informatikai piac enyhén nőtt tavaly, a távközlési piac azonban már negatív pályán mozgott. A belföldi informatikai piacot egy közel 845 milliárd forintos informatikai export piac egészíti ki, ennek éves növekedési üteme szintén elmarad az előző évekhez képest, de bővülése még így is 8,4 százalékot tett ki.

0

Magával rántotta a Lenovót a vállalati ügyfelek szenvedése

2008. november 7. 16:15

Az elemzői elvárások töredékét hozta a Lenovo a harmadik negyedévben. A világ egyik legnagyobb PC-gyártójának profitja harmadára esett vissza, papírjai ötödével gyengültek a tőzsdei zárást követő kereskedésben. A Lenovo magyarázata alapján a vállalati felhasználók támasztotta kereslet lassulása példátlan kihívásokat jelent.

0

Már nem kell a Yahoo! a Microsoftnak

2008. november 7. 16:08

Nem kíván újabb felvásárlási ajánlatot tenni a Yahoo! részvényeire a Microsoft -- szögezte le egy üzleti ebéden Steve Ballmer, a redmondiak elnök-vezérigazgatója Sydneyben. A világ első számú szoftvercége januárban áll elő 44,6 milliárd dolláros akvizíciós tervével, később még emelte is az árat, de a Yahoo! hallani sem akart összeolvadásról.

0

Öt év után először csökkenhet a Cisco Systems forgalma

2008. november 7. 13:53

Az októberben véget ért negyedév pénzügyi eredményeinek bejelentése kapcsán John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója a jelenlegi negyedévre a bevétel visszaesését valószínűsítette. A hálózati megoldásszállító forgalma öt éve töretlenül nő, a mostani megbicsaklás egyértelműen a pénzügyi krízist követő gazdasági válság számlájára írható.

0

Csökkenő bevétel a Magyar Telekomnál

2008. november 6. 13:41

Csökkent a Magyar Telekom árbevétele a harmadik negyedévben, miután a telekomcsoport képtelen volt a szélessávú kapcsolatok vagy szélessávú előfizetőinek számát növelni, a fővonalak számának lemorzsolódása felgyorsult, a T-Mobile pedig stagnált, de rosszul teljesítettek a nemzetközi leányok és a T-Systems is. Ennek következtében romlott a cég nyereségessége.

0

A Yahoo-részvényesek tízmilliárdjai bánják Jerry Yang túlméretes egóját

2008. november 6. 09:39

Feladta a Yahooval kötött partneri megállapodását a Google, miután az amerikai Igazságügyi Minisztérium közölte, versenyjogi aggályok miatt nem fogja engedélyezni az együttműködést. A Yahoo! vezetői csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a Google nem kezdett el harcolni az ügyért. Jerry Yang, a vállalat vezetője újra tárgyalóasztalhoz ülne a Microsofttal, most már önszántából.

0

A Fujitsu kivásárolja a Siemenset a Fujitsu Siemensből

2008. november 4. 10:26

[AP/Reuters/HWSW] A Fujitsu vásárolja meg a Siemens 50 százalékos üzletrészét a két cég számítógépgyártó vegyesvállalatában, a Fujitsu Siemensben. A 450 millió eurós tranzakció a tervek szerint 2009. április 1-én, vagyis a Fujitsu következő pénzügyi évének kezdetén zárulhat le. Bernd Bischoff, a Fujitsu Siemens elnök-vezérigazgatója azonnali hatállyal távozik a cégtől, helyét Kai Flore korábbi pénzügyi vezérigazgató veszi át.

0

Komótosan nő a Vista piaci részesedése

2008. november 4. 09:01

Egy év alatt közel háromszorosára nőtt a Windows Vista piaci részesedése a Net Applications statisztikái szerint, amelyek a vállalat által figyelt weboldalak látogatási adatai alapján készülnek.

0

Növekedő veszteség és elbocsátások az Electronic Artsnál

2008. november 3. 10:15

A vártnál nagyobb veszteséget jelentett a harmadik naptári negyedévre eső második pénzügyi negyedévében az Electronic Arts. A világ második legnagyobb független játékkiadója egyúttal éves kilátásait is csökkentette, illetve létszámleépítést is bejelentett.