eco@tech archívum - 2008 április

2008
április

0

Lezárta a BEA felvásárlását az Oracle

2008. április 30. 16:46

Lezárta a BEA Systems felvásárlását az Oracle, miután az európai hatóságok jóváhagyták az ügyletet. Az óriás ezzel egy újabb meghatározó szoftvervállalatot olvasztott magába, miután 2005-ben hosszas küzdelem után megszerezte a PeopleSoftot, majd 2006-ban a Siebelt is bekebelezte.

0

Kevesen fordítanak figyelmet a környezetbarát nyomtatásra

2008. április 30. 15:56

Egy 1200 döntéshozó bevonásával készített kutatás eredménye szerint az európai kis- és középvállalatok számára nyomtatóvásárlásnál a legfontosabb szempont a funkcionalitás és az ár, a környezetvédelem ma még csak keveseket érdekel.

0

Problémák árnyékolják be a GTA IV premierjét

2008. április 30. 14:22

Technikai problémák árnyékolják be az idei év minden bizonnyal legnagyobb sikert arató videojátékának, a Grand Theft Auto IV (GTA IV) premierjét. Frusztrált GTA-rajongók tucatjai számolnak be különféle hibákról, melyek az olvashatatlan lemezektől kezdve a grafikai jelenségeken át a fagyásokig terjednek.

0

Megduplázza az Eee PC noteszgépek szállításait az Asustek

2008. április 30. 13:36

[Techworld] Az Asustek Computer továbbra is bizakodóan tekint az Eee PC-vel létrehozott mini notesz géposztály jövőjébe: az első negyedévi 700 ezer darabos szállítási volument a június 30-ával záruló másodk negyedévre 1,2-1,3 millió darabra növeli. A negyedév során kerül piacra több országban az új, nagyobb kijelzővel szerelt Eee PC 900-sorozat is, miközben hivatalosan a jövő hónapban debütál itthon a régebbi, 7 hüvelykes változat.

0

Továbbra sem meggyőző az SAP teljesítménye

2008. április 30. 13:35

A Business Objects felvásárlásával kapcsolatos költségek miatt negyedével esett vissza az SAP első negyedéves profitja. A szoftvercég nem tudta elérni az elemzői előrejelzéseket, forgalma és nyeresége is kisebb volt a vártnál -- a bejelentés óta több mint 6 százalékkal csökkent a cég részvényeinek árfolyama.

0

Továbbra is robog a notebookpiacon az Acer

2008. április 29. 17:07

[Bloomberg/HWSW] Felülmúlta az elemzői várakozásokat az Acer első negyedéves eredménye. A világ harmadik PC-szállítója a Gateway felvásárlásával növelte piacrészesedését, valamint igen agresszív notebookpiaci előrejelzést tett közzé 2008-ra, aminek hatására erősödésnek indultak papírjai.

0

Adatbázispiac: továbbra is élen az Oracle

2008. április 29. 11:25

Az IDC nyilvánosságra hozta a relációs adatbázispiacról készült tavalyi jelentését, amely szerint továbbra is az Oracle áll az gyártói rangsor élén. A relációs adatbázispiac tavaly 12,1 százalékkal 18,6 milliárd dollárra bővült

0

Új üzletágvezetők a Microsoftnál

2008. április 28. 15:49

Április 30-tól Fehérvári József helyett Héjjas Gábor tölti be a Microsoft Magyarország nagyvállalati üzletág-igazgatói posztját, az infomunkás üzletág új vezetője pedig Civin Péter, aki Pozsony Balázst váltja ebben a pozícióban.

0

Lejárt az ultimátum - mi lesz a Microsoft következő lépése?

2008. április 28. 14:07

Szombaton lejárt a Microsoft ultimátuma, melyet a Yahoo! felé intézett még április elején, megállapodás azonban továbbra sem született a két vállalat között a fúzióval kapcsolatban. A kérdés most az, hogy mi lesz a Microsoft következő lépése, valóban megpróbálkozik-e Redmond egy ellenséges felvásárlással.

0

Nem fenyegeti a merevlemezek jövőjét az SSD

2008. április 25. 12:50

Tavaly a világszerte leszállított merevlemezek száma meghaladta a félmilliárdos küszöböt, becsli az iSuppli piackutató cég, köszönhetően leginkább a mobil és konzumelektronikai eszközökbe épített meghajtóknak. A gyártók versenyében nem figyelhető meg látványos változás, a piaci pozíciók stabilnak tűnnek, ahogyan a piac egésze is további dinamikus bővülés előtt áll az SSD-k jelentette verseny ellenére is.

0

Senkinek sem kellenek a Motorola mobiljai

2008. április 24. 15:42

Összezuhant a Motorola az első negyedévben, a vállalat 40 százalékkal kevesebb mobiltelefont adott el mint egy éve. Az átszervezésekkel és elbocsátásokkal kapcsolatos egyszeri kiadások miatt a veszteség jóval nagyobb volt a vártnál, és a második negyedéves előrejelzés is kiábrándító.

0

Félmilliárd felett a rEVOLUTION árbevétele

2008. április 24. 13:19

Félmilliárd forint fölé növekedett tavaly a rEVOLUTION Software árbevétele, az adózás előtti nyereség pedig 52 millió forint volt -- jelentette be Bódog Norbert ügyvezető igazgató. A cég elsősorban az ERP-üzletág sikerének köszönheti remek eredményeit, a Microsoft Dynamics NAV-ra alapuló termékek forgalma éves szinten 75 százalékot növekedett. Tavaly a rEVOLUTION lett a Microsoft legeredményesebb NAV-partnere.

0

Ballmer: nem adunk több pénzt, ha kell, a Yahoo! nélkül folytatjuk

2008. április 24. 12:37

[Bloomberg/HWSW] Nem fog többet adni Yahooért a Microsoft, szögezte le tegnap Steve Ballmer egy milánói konferencián. A redmondi szoftveróriás vezére közölte azt is, felkészültek arra is, hogy a Yahoo! felvásárlása nélkül folytatják tovább online tevékenységüket. Ballmer április eleji ultimátumának lejártáig már csak napok maradtak.

0

Soha nem volt még ekkora első negyedéves bevétele az EMC-nek

2008. április 24. 10:27

Akvizíciós költségek miatt csökkent az EMC eredménye a legutóbbi negyedévben, de a vállalat bevétele már majdnem öt éve kétszámjegyű százalékos növekedést mutat. Joe Tucci elnök-vezérigazgató szerint a gazdasági környezet valóban kihívásokkal terhelt, és az év legfontosabb kérdése, hogy vajon a körülmények hogy alakulnak.

0

A PC-részleg kiváló teljesítményének köszönheti jó negyedéves eredményeit az Apple

2008. április 24. 09:01

Látványosan erős negyedéves eredményeket ért el az Apple, az iPodok és iPhone-ok mellett kiemelkedően jól fogytak a vállalat PC-i is. Elemzők korábban azon véleményüknek adtak hangot, hogy az amerikai gazdaság instabil állapota lehúzhatja az Apple eredményeit -- az év első két hónapjában 40 százalékkal olvadt a cég részvényárfolyama, a mélypont óta azonban 30 százalékkal erősödtek a papírok.

0

Chiptervező vállalatot vásárolt az Apple

2008. április 23. 14:36

[Forbes/HWSW] Egy meglepetésszerű lépésként az Apple egy chiptervező vállalatot vásárol fel, közölte a vállalat szóvivője a Forbes üzleti magazinnak kedden. A cég megszokott dologként jellemezte az akvizíciót, és nem kívánta kommentálni szándékait, ugyanakkor bizonyosra vehető, hogy az iPhone és más mobil eszközökkel kapcsolatos stratégiája áll a döntés hátterében.

0

Nem volt meggyőző a Yahoo első negyedéves teljesítménye

2008. április 23. 09:29

Két év után először növekedett a Yahoo nyeresége, de mégse volt meggyőző a cég teljesítménye, pedig bebizonyíthatta volna saját részvényeseinek, hogy a Microsoft 31 dolláros felvásárlási ajánlata valóban túl alacsony, ennél a Yahoo többet ér.

0

Tartósan emelkedésnek indulhatnak a DDR2 memóriaárak

2008. április 22. 16:47

Láthatóan megindult a DDR2 memóriachipek elemzők és memóriagyártók által várva várt áremelkedése, derül ki a legfrissebb üzletkötési adatokból. A DRAMeXchange adatai alapján mintegy negyedével ugrott meg az elmúlt hetek során az 1 gigabites DDR2 chipek azonnali ára, és elérte a 2,5 dollárt, vagyis a 400 forintot. A következő hónapok során kitartónak tűnő emelkedést a memóriaüzemek konverziójával átmenetileg visszaeső termelés, valamint a szezonálisan erősödő kereslet magyarázza.

0

Amerikai kézben a látványos növekedést váró Disztributor.hu

2008. április 22. 15:23

A Disztributor.hu levált a SZÁMALK cégcsoportról, és a tulajdonosváltással záruló önállósodási folyamat végén a cég részvényeinek minősített többségét egy amerikai pénzügyi befektető társaság vásárolta meg. Az önállósult vállalat a továbbiakban egyszerűsített részvénytársasági formában folytatja működését, de továbbra is Darvas Krisztián irányítása alatt.

0

Tessék-lássék árcsökkentés az Intelnél

2008. április 22. 11:30

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy az Intel rendszeresen csökkenti processzorainak árát az AMD-vel vívott versenyben, amelyre válaszul az AMD is módosítja árait. Az Intel legutóbb a hétvégén cselekedett így, azonban a több száz különféle lapkát felvonultató kínálatából mindössze tucatnyi chipnek mérsékelte az árát, vagyis lényegében nem volt árcsökkentés, inkább csak egyfajta kiigazítás.

0

Lemondott a Samsung igazgatótanácsának adócsalással vádolt elnöke

2008. április 22. 10:01

Lemondott a Samsung Group igazgatótanácsának elnöke, Kun-hee Lee, miután adócsalással vádolták meg. Szintén lemondott Hak-soo Lee alelnök (csak névrokon), Kun-hee Lee egyik legközelebbi bizalmasa, valamint Jae-yong Lee, aki az igazgatótanács elnökének fia, a Samsung Electronics alelnöke.

0

A VIA a mini noteszgépek népszerűségének köszönhetően térhet magához

2008. április 21. 17:08

[DigiTimes] Javára fordíthatja az Eee PC noteszgéphez hasonló mini számítógépek körüli felhajtást a VIA: a tajvani DigiTimes információi szerint a Hewlett-Packard első körben 100 ezer darab C7-M ultralacsony feszültségű processzort rendelt a gyártótól, éves szinten pedig várhatóan félmilliós volumenben rendel majd a processzorokból.

0

Újabb disztribútorral erősített a hazai piacon a Toshiba

2008. április 21. 15:58

Újabb disztribútorral erősített a Toshiba, áprilistól a Logicom kínálatában is megtalálhatók lesznek a japán vállalat noteszgépei. A megállapodás értelmében a Logicom felelős lesz a logisztikáért, raktárkészletek rendelkezésre állásáért, hitelkeretek intézéséért, irányított

0

Csalódást okozott a Skype az eBaynek

2008. április 21. 11:16

[CNet] Csalódást okozott a dollármilliárdokért vásárolt Skype az eBaynek: a vállalat új elnök-vezérigazgatója, John Donahoe a Financial Timesnak elárulta, hogy az aukciós óriás a Skype értékesítésén is gondolkozik. Az idei évben még nem kerülhet erre sor, 2008 eredménye lesz a választóvíz.

0

Több millió forintos kártérítést fizetett szoftverkalózkodásért két magyar cég

2008. április 21. 11:08

Peren kívüli egyezséget kötött két magyar vállalattal is a BSA, az üzleti szoftvergyártók egy csoportját képviselő Business Software Alliance. A szervezet közleménye szerint egy keleti-magyarországi iparvállalat és egy országos élelmiszer kereskedelmi lánc jelentős értékben használtak illegálisan szoftvereket.

0

Ismét meglepetést okozott a Google, magával húzta a teljes technológiai szektort

2008. április 19. 11:27

Magasan túlszárnyalta a várakozásokat a Google, a világ vezető keresője és online hirdetésközvetítője. A vállalat negyedéves jelentésének közzétételét követően a teljes technológiai szektor felfelé mozdult, ahogyan a befektetők újra kezdik visszanyerni a pénzpiaci válsággal megrengett bizalmukat. A Google papírjai egyetlen nap alatt 20 százalékot erősödtek, ami a cég tőzsdei bevezetése óta példátlan.

0

A Sun vette meg az Intel-verő négymagos processzort tervező Montalvót

2008. április 18. 12:52

Újabb kudarcba fulladt próbálkozás az x86-os chipek piacán: a Sun Microsystems kötelező érvényű megállapodást írt alá a pár éve alakult Montalvo Systems processzorfejlesztő vállalat teljes szellemi tulajdonának felvásárlásáról. A vételár nem nyilvános, a tranzakció pár héten belül lezárulhat.

0

Az amerikai piac gyengesége ellenére egészségesen nő a globális PC-forgalom

2008. április 18. 09:00

Az első negyedévben világszerte 12,3 százalékkal nőtt a PC-piac, elsősorban a vártnál jobb ázsiai és EMEA-régióbeli forgalomnak köszönhetőek, miközben az amerikai eladások a gazdasági gyengélkedés miatt szinte alig nőttek -- derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. Az év első három hónapjában 71,1 millió személyi számítógépet adtak el a gyártók.

0

Sokkal naivabban bánnak jelszavaikkal a nők, de a férfiak sem elég gyanakvóak

2008. április 17. 13:09

Javulóban a felhasználók biztonságtudatossága, ám továbbra is súlyos problémák mutatkoznak, derül ki egy brit felmérésből. A kutatás arra is rávilágít, hogy bizonyos területeken a nők látványosan naivabbak a férfiaknál, míg más esetekben alig van különbség a nemek között.

0

Váratlanul jó negyedéves eredmények az IBM-nél

2008. április 17. 08:41

Látványosan növekedő profitot jelentett az első negyedévben az IBM, a cég eredményei alapján az amerikai vállalatok a gazdasági nehézségek ellenére sem költenek kevesebbet informatikára, az Egyesült Államokon kívül pedig kimondottan biztató az IT-piac helyzete. Az IBM szerint számos ügyfele vásárol informatikai megoldásokat annak érdekében, hogy fokozza hatékonyságát, csökkentse költségeit. Sam Palmisano elnök-vezérigazgató bejelentése szerint a pénzügyi szektorban sem érezhető a vásárlási kedv megcsappanása.

0

Jogi támadást indított a Seagate egy SSD-gyártó ellen

2008. április 16. 14:56

A HWSW az elmúlt hetek során többször foglalkozott a NAND flash chipekre épülő meghajtókkal, vagyis SSD-kkel, melyek előnyös jellemzőiknek köszönhetően idén várhatóan áttörést tudnak majd elérni a notebookok piacán, megkezdve a merevlemezek kiszorítását több szegmensből is. Ennek természetesen a merevlemezgyártásban érdekelt vállalatok nem örülnek, a Seagate Technology azonban ennél is tovább ment, első ellenlépésként szabadalmi perbe fogott egy kisebb SSD-szállítót.

0

Sikeresnek látja linuxos PC-it a Dell

2008. április 16. 13:28

[Computerworld] Noha konkrét eladásoi adatokat nem tett közzé, a Dell biztatónak tartja linuxos PC-inek eladásait, írja az amerikai Computerworld. A vállalat közkívánatra tavaly május vége óta forgalmaz Linuxszal, pontosabban Ubuntuval előtelepített modelleket, és a jövőben is tovább kívánja fejleszteni linuxos kínálatát.

0

Történetének legerősebb első negyedévét zárta az Intel

2008. április 16. 09:06

A világgazdaság gyengüléséről szóló hírek ellenére magabiztos, stabil eredményt ért el az első negyedévben az Intel. A chipgyártó óriás történetének legerősebb első negyedévét zárta, a számok bejelentését követően a vállalat részvényei 7 százalékot erősödtek.

0

A Cisco továbbra is szanálná a Linksys nevet

2008. április 15. 14:52

[Techworld] Továbbra is bizonytalan, hogy pontosan mikor tűnnek el a Linksys márkanévű termékek a Cisco kínálatából, de az elhatározás biztos: Rick Moran, a kis- és középvállalkozási részleg (SMB) alelnöke egy hétfői interjú során megerősítette, hogy erre akár hamarabb is sor kerülhet, mint arra sokan számítanának.

0

Nem egy, legalább kettő felsővezető hagyja el az AMD-t

2008. április 15. 12:44

[heise online/HWSW] Tegnap számoltunk be róla, hogy elhagyja az AMD-t Phil Hester műszaki vezérigazgató, tovább növelve a vállalattól távozó felsővezetők sorát, a legújabb információk szerint pedig Bob Brewer marketingstratégiáért felelős alelnök is felállt székéből.

0

Újabb felsővezetőt vesztett az AMD

2008. április 14. 12:30

[Wall Street Journal/HWSW] Újabb felsővezető távozik az AMD-től, Phil Hester műszaki vezérigazgató és alelnök pénteken közölte, hogy elhagyja a világ második legnagyobb processzorgyártóját. A nehéz időket élő vállalat szóvivője szerint az esetnek nincs köze a legutóbbi profitfigyelmeztetéshez és elbocsátásokhoz.

0

A Yahoo! és a Microsoft is szövetségeseket keres a felvásárlási huzavonában

2008. április 11. 11:59

[Wall Street Journal/HWSW] Az America Online (AOL) tulajdonosával, a Time Warnerrel, és a Google-lel egyaránt kokettál a Yahoo!, hogy elkerülhesse a Microsoft ölelő karjait, de legalábbis egy magasabb árat kényszerítsen ki. A Time Warner és a Yahoo! közel állnak ahhoz, hogy megállapodást kössenek online tevékenységük egyesítésére, miközben a Microsoft a News Corppal igyekszik megegyezésre jutni egy közös licitálás érdekében, írja a Wall Street Journal. Egy további sakklépésként a Yahoo! szerdán közölte, jövő héttől teszteli a Google AdSense szolgáltatását.

0

Adatmentéssel foglalkozó izraeli céget vett meg az IBM

2008. április 11. 11:56

Az IBM csütörtökön bejelentette, hogy megvásárolja az izraeli FilesX vállalatot, amely adattárolási, adatvédelmi szoftvereket fejleszt. Az ügylet pénzügyi részleteit az érintettek nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit lehet tudni, hogy a tranzakció nagyon hamar lezárul.

0

Lassulni látszik, de továbbra is stabil a Linux-piac növekedése

2008. április 11. 08:50

A Linux az elmúlt évek során villámgyorsan nyert teret a vállalatoknál, az egykor legfeljebb fájlszervernek, webszervernek, tűzfalnak bevetett operációs rendszerre egyre több feladatot bíznak a cégek. A Linux Foundation Collaboration Summit rendezvényen elhangzott IDC-előadás szerint azonban a szabad operációs rendszer további tényerése szükségszerűen lassabb lesz.

0

Magyarország digitális felkészültsége közepes

2008. április 10. 14:02

Enyhén javult Magyarország infokommunikációs felkészültsége, amivel továbbra is a világ középmezőnyéhez tartozik, és régiónkban is hasonló helyezést foglal el -- állapítja meg az Economist és az IBM közösen elkészített tanulmánya. A legfrissebb adatokból kiderül, hogy az országok közötti különbségek némileg csökkentek, miközben egyes fejlett országok pontszámai csökkenést mutattak.

0

Megvan a Motorola igazgatótanácsának új elnöke

2008. április 10. 09:08

A Motorola a korábbi AT&T-vezért, David Dormant nevezte ki az igazgatótanácsának új elnökévé, aki május elején veszi át a cég irányítását az elnök-vezérigazgatóként már lemondott Ed Zandertől, aki a részvényesek éves közgyűlésén az igazgatótanácsi tagságától is megválik.

0

Drasztikusan csökkentette NAND-piaci előrejelzését az iSuppli

2008. április 9. 17:17

Drasztikusan csökkentette NAND flash piaci előrejelzését az iSuppli piackutató az első negyedévben tapasztalt áresést követően, amit a fogyasztói kiadások gyengülésével magyaráz -- az újabb fejlemények hátterében az Egyesült Államok pénzpiaci válságának tovagyűrűző hatásai állnak.

0

Az EMC kezében az Iomega

2008. április 9. 09:54

Megállapodott az Iomega felvásárlásáról az EMC, a felek végül 213 millió dolláros vételárat alkudtak ki. Az Iomega az integrációt követően az EMC fogyasztói üzletágaként folytatja a működését.

0

A Yahoo! még mindig magasabb árat akar a Microsofttól

2008. április 7. 16:02

A Yahoo! igazgatótanácsának álláspontja továbbra sem változott a Microsoft ajánlatával kapcsolatban, írja Steve Ballmer levelére adott közös válaszában a cég igazgatótanácsának elnöke és elnök-vezérigazgatója. A cég vezetősége úgy értékeli, hogy a Microsoft által kínált ár nem szolgálja a Yahoo! részvényeseinek érdekeit, ugyanakkor nem zárkózik el a tranzakció elől -- vagyis több pénzért hajlandó lenne megfontolni a felvásárlást.

0

Reneszánszát éli a munkaállomások piaca, rekordforgalom 2007-ben

2008. április 4. 12:53

[Jon Peddie Research] Remek negyedévvel zárta 2007-et a munkaállomások piaca, áll a Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb jelentésében. A piackutató szerint a szegmens reneszánszát éli, és a folyamatos bővülésnek köszönhetően igen egészséges állapotban van.

0

A tervezettnél több dolgozót bocsát el a Dell, és bezárja texasi PC-gyárát is

2008. április 4. 09:12

A tervezett 8800-nál több alkalmazottat bocsát el a világ második legnagyobb PC-gyártójaként jegyzett Dell. Egy csütörtöki elemzői konferencián Michael Dell elnök-vezérigazgató elmondta, az új tervek alapján legalább 8800 dolgozótól szabadul meg a cég annak érdekében, hogy évente mintegy 3 milliárd dollárt takarítson meg, de pontos számot nem árult el.

0

A Hynix súlyos termelési problémája segíti levegőhöz a memóriagyártókat

2008. április 3. 15:00

Gyártási problémákkal néz szembe a dél-koreai Hynix, a világ második legnagyobb DRAM-gyártója a Samsung Electronics mögött. A Digitimes jelentése szerint a vállalat havi kapacitásának mintegy 10 százalékát veszítette el hibás DDR2-chipek formájában. A vállalat szűkszavúan cáfol, piaci szereplők ugyanakkor az enyhe áremelkedésre mutatnak, mely némi levegőhöz juttathatja a régóta túltermeléssel és a költségszint közeli árakkal küszködő vállalatokat. Elemzők szerint a DRAM-ipar a vártnál lassabban tér magához, és ha a szereplők nem mutatnak kooperatív magatartást a túltermelés megfékezésében, további súlyos veszteségek és csődeljárások elé néznek a gyártók.

0

Globális felügyeleti központot nyitott Budapesten a Lufthansa Systems

2008. április 3. 08:27

Tovább bővítette magyarországi jelenlétét az informatikai szolgáltatásokat nyújtó Lufthansa Systems. A vállalat hivatalosan tegnap átadott új budapesti központjában mintegy 110 ember dolgozik már, amivel 450 fölé emelkedett a hazánkban foglalkoztatottak száma. Az Infoparkba települt Remote Operation Center (ROC) informatikai rendszerek távfelügyeletét végzi az egész világra kiterjedően. A Lufthansa Systems vezetője szerint valószínűleg további bővítésekre is sor kerül Magyarországon a jövőben, újabb kihívásokkal teli munkahelyet teremtve a hazai informatikusok számára.