Szerző: Bizó Dániel

2008. október 14. 12:30

Következmény nélkül marad az ATI és az NVIDIA valószínűsíthető kartellezése

Elegendő bizonyíték hiányában lezárta az NVIDIA és az AMD ellen folytatott kartellvizsgálatot az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ, Department of Justice), és nem kezdeményez lépéseket a két cég ellen. A DoJ döntése meglepő annak fényében, hogy egy polgári peres kartellkeresetben az NVIDIA és az AMD is peren kívül egyezségbe kényszerült jelentős kártérítési összegek kifizetése mellett, ezzel lényegében elismerve a kartellt.

[HWSW] Elegendő bizonyíték hiányában lezárta az NVIDIA és az AMD ellen folytatott kartellvizsgálatot az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ, Department of Justice), és nem kezdeményez lépéseket a két cég ellen. A DoJ döntése meglepő annak fényében, hogy egy polgári peres kartellkeresetben az NVIDIA és az AMD is peren kívül egyezségbe kényszerült jelentős kártérítési összegek kifizetése mellett, ezzel lényegében elismerve a kartellt.

A bíróság által közérdekűvé minősített polgári per alapját éppen a DoJ 2006 végén kezdeményezett vizsgálata képezte, ugyanis a hivatal megalapozottnak látta a gyanút, hogy a megelőző években összehangolta árazását és termékfejlesztéseit az NVIDIA és az akkor még önálló, ma már az AMD-be olvadt kanadai ATI Technologies. Bár hatalmas mennyiségű dokumentumot kért be a vállalatoktól, a hivatal rendkívül kevés információval szolgált a nyomozással kapcsolatban, az ügy lezárásával pedig ez valószínűleg így is marad -- egy időre legalábbis.

Memóriamutyi
A DoJ korábban kartellt állapított meg a DRAM-iparban, amiért 731 millió dollár bírságot szabott ki az érintett cégekre, és több vezetőt is börtönbüntetésre ítélt. A bizonyítékgyűjtés és jogi procedúrák lassú volta miatt jellemzően csak az illegális tevékenységet évekkel követően születnek meg az ítéletek. Az 1999 és 2002 közé eső DRAM-piaci árkartellel kapcsolatban 2002-ben indított vizsgálatot az igazságügy, az első beismerések és ítéletek azonban csak 2004-ben születtek, az ügyet 2005-ben sikerült teljesen felgöngyölíteni, de a büntetőjogi következményekkel csak 2006-ban járt az összejátszás.
A hivatali vizsgálódás hatására ugyanakkor egy polgári peres szál is indult, építve a hatóságok által feltárt bizonyítékokra alapozva. A vádat a felperesek piaci adatokra alapozzák: a feltételezett összejátszás előtti, az összejátszás alatti, majd utáni piaci árakkal és termékindítási időpontokkal érvelnek, egyszerű statisztikai eszközökkel. A feltételezett időszakban, 2003-tól 2006 végéig nem kevesebb mint tizenegy olyan alkalom volt, mikor a két vállalat azonos áron, legtöbbször néhány nap különbséggel indította útjára adott szegmensbe szánt termékeit. A vádirat szerint tevékenységük összehangolásához iparági eseményeket használtak fel, hogy titokban találkozhassanak a felsővezetők.

Az ezt megelőző hat évben egyik sem volt jellemző, az árkülönbség átlagosan 117 dollárra rúgott az amerikai piacon, és fél-egy éves eltérések voltak a piaci premierekben. Ennél is árulkodóbbnak tűnt, hogy az AMD-ATI tranzakció, és a DoJ vizsgálódását megelőzően ismét aszinkronba került a grafikus chipek (GPU) piacát vezető két gyártó a GeForce 8800 GTX piacra kerülésével. Azóta ismét látványosan ádáz küzdelem folyik, miután felborult a status quo. Ennek eredményeként az NVIDIA először letarolta az asztali és professzionális piacot, és nagyjából a videokártyák piacának 66 százalékát szerezte meg, de teljesítményéhes területeken ez a mutató 80-90 százalék fölé is szökött, majd az AMD rendkívül okosnak bizonyult ellentámadása miatt története során először kényszerült leépítésekre, és részesedést veszít az ATI Radeon HD 4000-es generációval szemben.

A magánszemélyekből és kisebb számítástechnikai cégekből és kereskedőkből álló felpereseket végül idén szeptemberben sikerült elhallgattatnia a cégeknek. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének benyújtott dokumentum alapján az NVIDIA összesen 112 500 dollárt fizet a felpereseknek azért, hogy elálljanak minden további kártérítési követeléstől, valamint 850 ezer dollárt különít el egy 1,7 millió dolláros alapba, melyből a további igénylőket fizetnék ki -- az alap másik felét az AMD tölti fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról