Szerző: Bizó Dániel

2008. október 28. 14:59:46

Nagy erőkkel nyomul előre az AMD a grafikus piacon

Szezonálisan szokatlanul erős harmadik negyedévet zárt a grafikus chipek piaca, jelenti a Jon Peddie Research (JPR). A piackutató becslése szerint több mint 111 millió grafikus lapkát szállítottak le a gyártók -- a mezőnyt toronymagasan az Intel vezette.

[HWSW] Szezonálisan szokatlanul erős harmadik negyedévet zárt a grafikus chipek piaca, jelenti a Jon Peddie Research (JPR). A piackutató becslése szerint több mint 111 millió grafikus lapkát szállítottak le a gyártók -- a mezőnyt toronymagasan az Intel vezette.

Az idei harmadik negyedévben 17,8 százalékkal több grafikus chip került a piacra, mint a második negyedévben, miközben a nyolcéves átlag ezzel együtt is csak 12,3 százalék -- hat éve ez a legnagyobb szezonális erősödés. Éves összevetésben 22,5 százalékkal növekedett a leszállított mennyiség, ami szintén erőteljesnek számít.

Az Intel közel 55 millió grafikus chipet értékesített az elmúlt három hónapban, amivel 49,4 százalékos részesedést kaparintott meg. Ez 16 pontos ugrás az egy évvel korábbi, és 2,1 pontos az előző negyedévhez képest. Az Intel erősödését a notebookok arányának emelkedése magyarázza leginkább, ahol Centrino platformja révén 56,2 százalékos részesedéssel rendelkezett. Az AMD egy negyedév alatt 3 százalékponttal 20,9 százalékra küzdötte magát, az Inteltől és NVIDIA-tól egyaránt részesedést szerezve, míg az NVIDIA 21,8 százalékra szorult vissza.

A Mercury Research adatai alapján a harmadik negyedévben a mobilchipek szállításai meghaladták az asztali processzorokét, elsőként az iparág történetében, aminek hatására az Intel processzorpiaci részesedése is évek óta nem látott magasságokba tört. Ez a váltás a grafikus chipeknél még nem történt meg, ugyanakkor nagyon közel van már az idő, mikor bekövetkezik. Az iskolakezdési szezon és a Centrino 2 rajt hatására a mobilszegmens 40 százalékkal ugrott meg egy negyedév alatt, és a teljes piac 44,4 százalékát adta.

Az AMD az új Radeonoknak köszönhetően megkezdte az NVIDIA-val szemben elvesztett területeinek visszafoglalását. Az AMD az előző negyedévhez képest 33,8 százalékkal növekedett, és egy negyedév alatt 2,5 százalékponttal 20,6 százalékra növelte részesedését, miközben az NVIDIA gyakorlatilag stagnált, és 3,6 pontot elvesztve 27,8 százalékra csúszott vissza. Az NVIDIA igen agresszív árazással igyekszik védeni pozícióit az új Radeon 4000-es családdal szemben, de erőfeszítései csak lassítani tudták az AMD előrenyomulását, részesedése az asztali szegmensben 36 százalékről 32,6 százalékra olvadt egyetlen negyedév alatt, miközben az AMD 2,4 ponttal 20,3 százalékra emelkedett.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 17:04

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

6

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.