Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 27. 09:06

Senkitől se zavartatva növekedik az EMC

Válság ide, válság oda, az EMC továbbra is töretlenül menetel, a vállalatok ugyanis egyre több adatot termelnek, amit tárolni és rendszerezni kell, ha bitek sorozata helyett üzleti információra van szükségük. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója ismét kétszámjegyű százalékkal növelte bevételét, eredményei felülmúlták a várakozásokat, és a cég negyedik negyedéves előrejelzését is az elemzői konszenzus fölé lőtte be.

[HWSW] Válság ide, válság oda, az EMC továbbra is töretlenül menetel, a vállalatok ugyanis egyre több adatot termelnek, amit tárolni és rendszerezni kell, ha bitek sorozata helyett üzleti információra van szükségük. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója ismét kétszámjegyű százalékkal növelte bevételét, eredményei felülmúlták a várakozásokat, és a cég negyedik negyedéves előrejelzését is az elemzői konszenzus fölé lőtte be.

Az EMC a harmadik negyedévben 13 százalékkal 3,72 milliárd dollárra növelte forgalmát. A cég nettó nyeresége 17 százalékkal visszaesett ugyan, azonban ennek kizárólagos oka a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 115,2 milliós egyszeri tétel, ami a VMware tőzsdei bevevetéséből folyt be (a vrtualizációs megoldásokat fejlesztő vállalatnak az EMC továbbra is többségi tulajdonosa). Az egyszeri tételek nélkül az EMC részvényegységre jutó eredménye 25 cent volt, jóval magasabb az elemzők által várt 20 centnél.

A tárolóeszközök és a biztonsági termékek forgalma egyaránt 11 százalékkal növekedett, a dokumentumkezelési megoldásokból befolyó bevétel azonban 0,5 százalékkal olvadt. A tárolók eladásait főleg az alsó- és középkategóriás termékek húzták -- derül ki a vállalat által nyilvánosságra hozott anyagokból.

Piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint az EMC a technológiai szektorban tapasztalt gyengülés ellenére továbbra is stabilan szerepel, mivel olyan piacokon érdekelt, amelyek a pénzügyi krízis ellenére is viszonylag jól teljesítnek, illetve jó teljesítményt várnak tőlük. Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat a gyatra körülmények között is képes remek eredményekre, mivel a felhasználóknak a gazdasági válság közepette is tárolni kell az adataikat, sőt, a hatékonyságot fokozó megoldások szerepe ilyenkor értékelődik fel igazán.

Mindazonáltal Tucci is óvatos a jövőre nézve, a cégvezető elismerte, az EMC-t is érintették a közelmúlt bankcsődjei és az összeolvadások, amelyek miatt a megrendelők elhalasztottak egyes beszerzéseket. "Szeptember utolsó heteiben valóban volt egy kis lassulás, ahogy a vevőink egyre óvatosabbakká váltak" -- mondta Tucci. "Szerintem a gyengülés 2009-ben is érezhető lesz."

A negyedik negyedévre az EMC 4 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 31 centes eredményt vár, míg elemzők 4,14 milliárdos bevételt és részvényenként 24 centet profitot jeleztek előre. Az egész évre vonatkozó kilátásait az EMC változatlanul hagyta.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.