Szerző: Koi Tamás

2008. október 10. 15:02:13

Új kínai gyár nyitásával erősíti ázsiai jelenlétét a HP

Tovább erősíti ázsiai jelenlétét a világ első számú PC-gyártója, a HP -- a cég újabb gyárat húz fel Kínában, ami csak a helyi piacra termel majd.

[HWSW] Tovább erősíti ázsiai jelenlétét a világ első számú PC-gyártója, a HP -- a cég újabb gyárat húz fel Kínában, ami csak a helyi piacra termel majd.

A nyugat-kínai Szecsuán tartományban található Csungking városa mellett épül fel a HP újabb kínai gyáregysége, mely kizárólag a helyi piacot látná el noteszgépekkel és asztali számítógépekkel. A 20 ezer négyzetméteres üzem létesítéséről született megállapodást most jelentette be a számítógépgyártó és helyi önkormányzat -- a gyárkomplexum építésének pénzügyi vonzatairól egyik fél sem nyilatkozott. A csungkingi HP-üzem a tervek szerint 2010-ben kezdi majd meg a termelést, a gyár elsősorban az ország informatikai iparát tömörítő nyugat-kínai tartományok végfelhasználói piacát és a nagyobb kormányzati megrendeléseket fogja majd kiszolgálni.

Csungking az egyik legdinamikusabban fejlődő kínai város, egyben az ország egyik legnagyobb egyetemi központja -- a helyi felsőoktatási intézményeknek közel félmillió hallgatója van, az egyetemek közel ezer kutatóközpontot üzemeltetnek. Az új gyár a HP közleménye szerint a képzett munkaerő és a helyi vezetés által ajánlott kedvező működési/kutatási feltételek miatt épülhet fel az egyetemi város mellett.

A HP kínai jelenléte 1981-ig nyúlik vissza: a gyártó ekkor alapította meg első helyi irodáját, majd négy évvel később létrejött az első hivatalos HP-képviselet az országban. A közel hétszáz kínai településen jelenlévő vállalat volumen alapján a második legnagyobb PC-összeszerelő az országban a Lenovo után és a legnagyobb külföldi tulajdonú gyártó Kínában. A cég többi gyáregysége túlnyomórészt Kína keleti-parti tartományaiban, Shanghai környékén csoportosul.

a címlapról